Ke konci letošního února/februára k nám dorazila zpráva, po které se začali někteří fanoušci radovat, jiní zas bědovat. Warneři opět spojili síly se společností New Line a společně uzavírají víceletou smlouvu s Embracer Group, aby mohly obě studia vytvořit další filmová a seriálová díla ze světa Tolkienovy Středozemě.

Žádný specifický projekt zatím na obzoru není, ale fanoušci se už různě dohadují o tom, kterého příběhu bychom se mohli dočkat. Samozřejmě se také nabízí otázka, zda se v rámci toho nevrátí jeden z herců, který měl tu čest působit v milované trilogii Pána Prstenů od Petera Jacksona, jenž by se údajně nějakým způsobem taktéž mohl zapojit do kreativního procesu. A zdá se, že takovýto comeback by nemusel být vyloučený.

Serveru The Hollywood Reporter totiž nedávno poskytl rozhovor Andy Serkis, představitel zákeřného Gluma/Sméagola, který si Jedním prstenem zkaženého hobita zahrál jak ve zmíněné trilogii, tak i v Hobitovi. Herec následně dostal otázku, zda by se připojil k dalšímu filmu ze Středozemě, kdyby na něm opět dělali lidé z Jacksonova týmu. Serkis odpověděl následovně: 

,,Ty lidi zbožňuju a jsou pro mě druhou rodinou. Strávil jsem s nimi mnoho let natáčením filmů. Moc se mi líbí jejich vnímavost a názory; je to filmová tvorba na jiné úrovni. Žijete to a dýcháte. Takže ano, kdyby se naskytla nějaká příležitost, byla by to úžasná věc."

Pokud by se Serkis skutečně do Středozemě vrátil, tak samozřejmě pouze a jedině jako Glum. Co na tom, že už má od natáčení Pána prstenů a Hobita o pár vrásek navíc, jelikož by Smégouše opět ztvárňoval skrze Mo-cap, tak by to bylo jedno. Už máme dávno potvrzené, že i přestože chtějí Warneři točit ze Středozemě další filmy a seriály, k remaku Pána prstenů se podle všeho neuchýlí, což je rozhodně dobrá zpráva.

V jakém příběhu by se ale mohl Glum opět objevit? Inu, populární možností mezi fanoušky je natočení filmu/seriálu o mladším Aragornovi ještě před jeho střetnutím s hobity U Skákavého poníka. Aragorn se totiž vydal hledat Gluma poté, co mrzký hobit Sauronovi v Mordoru vyzradil, že Jeden prsten se nachází v Kraji. Aragornovi se následně podaří Gluma chytit a dostat ho ke Gandalfovi, který ho následně předá elfům v Temném hvozdě. Tuto událost vcelku hezky odvyprávěl krátký amatérský snímek Lov na Gluma (2009), který napsal a zrežíroval Chris Bouchard. Je tedy možné, že bychom se dočkali nějaké celovečerní verze? To se holt necháme překvapit, vcelku ale pochybujeme, že by Serkis ve filmu ze Středozemě hrál někoho jiného. Však Glum je jeho životní role!

Studio Warner Bros. Discovery se chce vrátit ke svým velkým filmovým sériím, které jim v minulosti vydělávaly pořádné prašulle. Podle všeho tak chce z Tolkienova světa vytvořit masivní značku, která by se podobala rozvíjejícímu se světu Star Wars. To znamená, že kromě filmů bychom se mohli dočkat i různých seriálů a minisérií, které budou postupně celé univerzum budovat.

Ještě ale uvidíme, zda si Warneří a New Line troufnou na nějaký příběh z Prvního věku. Osobně bych třeba opravdu velice rád jednoho dne viděl zfilmovaný život Túrina Turambara, ale to by se toho museli chopit opravdu schopní lidé.

Ať už Warneři plánují cokoliv, stávají se nepříjemnou konkurencí Amazonu, který v roce 2024 hodlá vydat druhou řadu Prstenů moci.