Když na začátku podzimu minulého roku premiérovaly první dvě epizody fantasy seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, Amazon se chlubil tím, že je po uvedení ve 240 zemích zhlédlo až 25 milionů diváků, což je pro firmu jasný rekord ve sledovanosti za první den. Celosvětově tak seriál zhlédlo přes 100 milionů diváků, ovšem pokud se na daná čísla podíváme trochu podrobněji, nevěstí to pro jeho budoucnost nic dobrého.

Jistě, seriál sice přitáhl k obrazovkám miliony lidí, ale podstatně méně u něho zůstalo až do konce první řady. The Hollywood Reporter uvedl, že třeba ve Spojených státech dokoukalo všech osm epizod jen 37 % diváků, mimo USA pak jen 45 %. Amazon tato čísla přímo nezveřejnil, ale údajně vyšly ze zdrojů uvnitř firmy. A to příliš dobrá čísla věru moc nejsou, protože podle zmíněného serveru se za minimálně slušný výsledek považuje asi 50 %. 

Nutno také připomenout, že jenom první řada stála Amazon šílených a hlavně rekordních 465 milionů dolarů, tudíž přirozeně doufal, že k seriálu přitáhne co nejvíce lidí. Hlava Amazon Studios Jennifer Salke každopádně tvrdí, že Prsteny moci za úspěch jednoznačně považuje, přičemž se i nadále zdá, že se budou držet plánu nadělit seriálu dohromady až pět sezón. Taktéž věří, že díky jeho úspěchu si začalo více lidí předplácet službu Prime Video, na které Prsteny moci běžely. Druhá řada se každopádně momentálně natáčí ve Velké Británii, přičemž Amazon by měl údajně dát zelenou řadě třetí ještě během letoška.

Otázkou samozřejmě je, jak to bude se sledovaností. Je jasné, že na první dvě epizody první řady, které vyšly ve stejný den, se mnoho lidí podívalo z čisté zvědavosti. Jelikož se ale mnoho diváků se seriálem rozloučilo předčasně a patrně si i řekli, že to není nic pro ně, případně se jim nelíbila jeho kvalita, lze předpokládat, že zájem o druhou řadu bude podstatně nižší. Amazon by taktéž měl počítat s velice nepříjemnou konkurencí v podobě studií Warner Bros. Discovery a New line, která se hodlají do Tolkienovy Středozemě vrátit s novými filmovými a asi i seriálovými projekty, kterým by diváci mohli dát před Prsteny moci přednost.

A samozřejmě celé věci nepomáhá ani ten fakt, že první řada zaznamenala mezi diváky spíše rozporuplné hodnocení, přičemž se nemůže chlubit ani moc cenami. Ať už ale je budoucnost seriálu jakákoliv, Amazon rozhodně nečeká lehký úkol.

Co se chystané druhé řady týče, tak bychom se měli údajně dočkat mnohem akčnější a temnější podívané, která bude více vycházet z původních předloh. Showrunneři Patrick McKay a John D. Payne každopádně už v minulosti prohlásili, že veškerou kritiku seriálu vzali na vědomí a pokusí se nám podle toho nadělit po všech směrech lepší sezónu.

Ve druhé řadě se objeví nováčci jako Ciarán Hinds, Rory Kinnear, Tanya Moodie, Gabriel Akuwudike, Yasen ‘Zates’ Atour, Ben Daniels, Amelia Kenworthy, Nia Towle, Nicholas Woodeson a Sam Hazeldine.

Premiérovat by měla někdy během roku 2024.