Českou filmovou tvorbu si s žánrem sci-fi většinou nespojujeme, spíše zůstáváme u dramat, komedií, thrillerů a krimi filmů, přičemž science fiction a fantasy přenecháváme spíše velkým zahraničním výrobcům. Nyní ale přichází na scénu debutující režisér Robert Hloz, který nám již na tento podzim nadělí velice slibně vyhlížející sci-finu jménem Bod obnovy. Venku už je také plnohodnotný oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Upoutávka, která svým stylem skutečně připomíná nějaký hollywoodský biják (pokud bychom si tedy ještě odmysleli tu češtinu), nás zavede do Evropy roku 2041, v níž máte ústavní právo dožít jeden celý život. Stane se vám nějaká smrtelná nehoda? Nevadí! Pokud si budete každé dva dny pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti, můžete být následně oživeni a pokračovat ve svém životě dál. Zdá se vám, že je to skvělý systém, který může téměř každému zajistit plnohodnotný život? Inu, možná. Ale co když se dostane do rukou korporací, které nemají nejlepší úmysly? 

Hlavní hrdinku filmu by měla ztvárnit Andrea Mohylová, pro kterou bude snímek celovečerním debutem. Ta by se měla ujmout role jakési vyšetřovatelky/agentky, která pravděpodobně přijde na stopu nekalým praktikám, které se začnou kolem systému točit. Dále po jejím boku uvidíme Matěje Hádka jako jejího parťáka, Václava Neužila jako profi operativce z jiné bezpečností služby, Jana Vlasáka jako šéfa hlavní hrdinky a Karla Dobrého jako ředitele společnosti, která má systém Bod obnovy pod palcem.

Celý trailer svou atmosférou a stylem silně připomíná Blade Runnera (1982), stejně tak i trochu hru Cyberpunk 2077. Na české poměry velice působivém vizuálu pracovala jak domácí postprodukční společnost Magiclab, tak i Ondřej Lipenský, scénograf a architekt, který například vykonával roli artdirectora pro snímek Králíček Jojo (2019), jenž má na svědomí hollywoodský režisér Taika Waititi.

Trailer rozhodně vypadá slibně, proto budeme tvůrcům pevně držet palce, aby se jim zadařilo i se samotným filmem. Protože co si budeme povídat, natočit kvalitní sci-fi v hollywoodském stylu pod českou produkcí, která by zároveň vypadala dobře, rozhodně není žádný jednoduchý úkol. 

Režisér Robert Hloz je absolventem filmové režie na zlínské Univerzitě Tomáše Bati a filmové školy v Jižní Koreji, kde pracoval na různých reklamních spotech. Je taktéž autorem několika krátkometrážních filmů, mezi které například patří Mlýn (2011), Přechodné vědomí (2014) a Lháři (2015). Na scénáři s ním pracovali Tomislav Čečka a Zdeněk Jecelín.

Kromě výše zmíněných se v českém sci-fi filmu objeví také herci jako Milan Ondrík, Agáta Kryštůfková, Katarzyna Zawadzka, Iveta Dušková, Richard Stanke, Adam Vacula a Jan Jankovský.

Oficiální premiéra v kinech je stanovená na 21. 9. 2023.