Britská autorka Janina Ramirez začala svou kariéru historickou literaturou, která se ve většině případů věnovala Anglosasům. V červenci/júli 2018 však přišla na trh s detektivním románem pro mladší čtenáře s názvem Riddle of the Runes (Záhada run), jenž se odehrává v období Vikingů. Na Good Reads kniha dostávala velmi dobré hodnocení, které se v průměru pohybuje okolo čtyř hvězdiček z pěti. To autorku donutilo napsat druhý díl s názvem Way of the Waves. Ten vyšel v anglicky mluvících zemích o rok později.

Teď se však vraťme k první knize, která by měla v nejbližší době vyjít i u nás v Česku. Čtenáře zavede do role vikinské dívky Alvy, jež je cílevědomá, zvědavá, chytrá a odvážná. Ze všeho nejvíc chce být vyšetřovatelkou, protože toto povolání dělá její strýc Magnus.

Její touha po této práci je tak velká, že se za jednou tajemnou záhadou vydává uprostřed noci do hor a na cestě jí doprovází pouze její věrný vlk Fenrir. Pokud chce dokázat svou odvážnost, nesmí propadat strachu, i když se v horách toulá nebezpečný zločinec.

Přečtěte si také: Příběhy o vikinzích nemusí být jen plné násilí a brutality, příjemnější cestu nám ukáže komiks Bëorn: The Littlest Viking Saga

Po cestě si bude muset poradit s tajemnými runami, se zlou čarodějkou a neznámými cizinci. „Musí čelit zášti, nepřátelství a chamtivosti a zdolat ledové hory. A hlavně musí být na místě činu první! Jenomže to, co objeví, vyvolá jen další otázky… Odhalí nakonec zločince a najde záhadný poklad?“

Ze samotné anotace je trošku cítit, že se skutečně jedná o knihu pro mladší čtenáře. To by nás však nemělo nijak odradit. Na světě je tolik dětských pohádek a knih, které čtou i dospělí čtenáři. Pokud vás první díl s názvem Záhada run zaujal, budete ho moci zakoupit od 11. září/septembra tohoto roku. Knihu bude vydávat nakladatelství Bambook v pevných deskách.