Druhého dílu povedené filmové adaptace Duny, o kterou se postaral režisér Denis Villeneuve, se dočkáme již letos. Snímek byl před necelým měsícem konečně dotočen, tudíž nyní se nachází v zapeklitých vodách postprodukce. Už nějakou dobu víme, že druhý díl se bude moci opět chlubit řádně působivým hereckém osazením, ovšem server The Hollywood Reporter nedávno odhalil, že ho doplní ještě jedno slavné jméno.

V pokračování se totiž objeví i Tim Blake Nelson, americký herec, jehož mohou znát především milovníci filmů od legendárních bratrů Coenů. Ztvárnil tak například jednoho ze tří uprchlých vězňů, kteří se stali hlavními hrdiny ve snímku Bratříčku, kde jsi? z roku 2000. Zahrál si i v Baladě o Busteru Scruggsovi z roku 2018, zatím posledním filmu, kteří bros Coenos natočili spolu. Dále se Nelson objevil ve snímcích jako Tenká červená linie a Minority Report. 

Zatím ovšem nevíme, koho přesně bude Nelson ve filmu hrát, ovšem možná nám to napoví nějaký ten první oficiální trailer, který by mohl dorazit už za několik měsíců.

Druhá Duna tak ve svých řadách přivítá hned několik slavných nově příchozích, za zmínku tak stojí Christopher Walken, jenž si zahraje mocného císaře Shaddama IV. Corrina, následně Florence Pugh, která si zahraje jeho dceru Irrulan Corrino, dále Léa Seydoux v roli prohnané a nebezpečné Lady Margot, plus i Austin Butler, který ztvární válečníka Feyda-Rautha Harkonnena.

Vrátí se samozřejmě i staré známé tváře z prvního dílu, tedy Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Dave Bautista a Josh Brolin.

Villeneuve opět pracoval na scénáři, který zpracovával spolu s Jonem Spaihtsem. Vrátil se i kameraman Greig Fraser, který za první díl letos vyhrál Oscara.

Ve výrobě je také seriálový spin-off jménem Dune: The Sisterhood, kterého bychom se měli na HBO Max dočkat někdy na konci příštího roku.

Co se týče druhé části Duny, tak oficiální premiéra je stanovená na 2. 11. 2023.