Luke Skywalker patřil k jedním z klíčových hrdinů odboje, kteří se výrazně podíleli na porážce zlého galaktického Impéria. Asi proto není příliš překvapivé, že nyní bude pomáhat i Ukrajincům, kteří momentálně čelí podobné hrozbě. Skywalkerův představitel Mark Hamill totiž nedávno propůjčil svůj hlas aplikaci Air Alert, jejímž účelem je varovat ukrajinský lid před ruskými nálety a dalšími nebezpečími.

A jelikož se Hamill nejvíce proslavil právě za své působení ve Star Wars, není proto divu, že se pro tento účel vžil právě do role Luka Skywalkera. Na konci každého hlášení aplikace tak od Hamilla zazní ikonické ,,Ať vás provází síla.“ Díky fundraisingové platformě United24 si tak můžete pustit menší ukázku skrze twitterový příspěvek níže. 

Z anglické verze aplikace je nadšený i Valentyn Grytsenko, šéf United24, který mimo jiné prohlásil následující:

,,Jsme vděční našim partnerům z United24 a světové legendě Marku Hamillovi za jejich účast a nekonečnou práci na našem vítězství.“

Mark Hamill, který je zároveň ambasadorem zmíněné platformy, je už delší dobu hrdým zastáncem Ukrajiny v boji proti ruské agresi. Před dvěma měsíci si například volal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, kterému nabídl podporu na obranu proti invazi. Za pomocí platformy United24 se mu tak podařilo vybrat dost peněz na to, aby Ukrajině poslal více než 500 kusů dronů.

„Je to jednoduché, Ukrajina potřebuje drony, definují válečné výsledky, chrání civilisty, monitorují hranice, jsou očima na obloze,“ řekl herec během rozhovoru pro pořad Sound On na stanici Bloomberg. Hamillovu snahu pomoci Ukrajině podpořili i někteří jeho herečtí kolegové, například Liev Schreiber, hvězda z filmu X-Men Origins: Wolverine a seriálu Ray Donovan, a herečka a zpěvačka Barbra Streisandová. 

Mezi další hollywoodské celebrity, které otevřeně podporují Ukrajinu, patří také Sean Penn, jenž o celém konfliktu točí dokumentární snímek, a dále Ben Stiller a Angelina Jolie, oba dva také Ukrajinu v minulých měsících navštívili.