Neil Gaiman, legendární britský autor, který se dá zařadit mezi spisovatele, kteří definovali žánr fantasy. Respektive Gaiman definoval spíše subžánr urban fantasy, jenž spojuje život v moderním velkoměstě s fantaskními prvky. Mezi jeho nejlepší tituly z tohoto žánru můžeme zařadit román Nikdykde nebo sérii Američtí bohové. Neil Gaiman také vynikal na poli komiksové tvorby se svou sérií Sandman, jež patří mezi to nejlepší, co kdy vůbec napsal.

V roce 1998 byla v anglicky mluvících zemích vydána fantasy povídková sbírka Smoke and Mirrors, která sice není jeho vrcholným dílem, ale rozhodně se zařazuje mezi ty lepší tituly.

Tato kniha vyšla v Česku poprvé pod taktovkou nakladatelství Polaris v roce 2003. Druhého vydání jsme se dočkali o 6 let později se stejným překladem, obálkou a od toho samého nakladatelství.

A teď v roce 2020 přichází v pořadí třetí vydání. A pokud jste čekali něco naprosto nového, tak se bohužel nedočkáte. Nejnovější vydání totiž neponese žádné známky změny. Opět zůstává stejný překlad, obsah a dokonce i obálka. A samozřejmě se nemění ani vydavatel. Jedná se tedy spíše o dotisk nežli o nějaké nové vydání. I tak je dobře, že se tento titul dostane k dalším čtenářům z jiných generací.

Datum vydání bylo stanoveno na 13. srpna/augusta 2020. Jelikož však není kniha zatím v prodeji v žádném knihkupectví, dočkáme se jí nejspíše během tohoto týdne. Pokud by vás zajímalo, co vás v titulu Kouř a zrcadla čeká, podívejte se na následující odstavec na anotaci.

"Ve vysoce imaginativní fantazii Neila Gaimana je možné všechno. Důkazem toho je tato neobyčejná sbírka povídek. Objevíte v ní zázračné vynálezy a podivuhodné postavy: postarší ženu, která ve starém krámku objeví svatý grál, vystrašeného chlapce smlouvajícího o svůj život se zlým trolem žijícím pod mostem u trati, mladý pár, který dostane svatební dar odhalující postupně děsivé alternativy jejich manželství. Kouř a zrcadla omámí vaše smysly, dotkne se vás u srdce – a bude vás strašit ve snech."