Před dvěma dny jsme si pro vás připravili tematický článek o fantasy knihách. Jednalo se pouze o první část, ale ta druhá vám byla slíbena. A jak jsme slíbili, tak plníme. Pohodlně se usaďte ke svým monitorům neboť pro vás máme druhou část knižních sérií a univerz, které definovaly fantasy žánr.

SANDMAN A DALŠÍ DÍLA - NEIL GAIMAN

Ne, nejedná se o obrovské a propracované světy jako je Středozem a ano, jedná se převážně o komiksy, ale samotný autor rozhodně žánr fantasy definoval a o tom není pochyb. Neil Gaiman je britským spisovatelem, který se zaměřuje na sci-fi a převážně na fantasy tvorbu. Sám pochází z původně polsko-židovské rodiny, která se usadila ve městě Portsmouth. Jeho rodiče inklinovali ke scientologii, on však tuto víru neuznává a nikdy neuznával. K četbě se dostal už ve velice nízkém věku, prý ve svých 4 letech přečetl svou první knihu. K jeho nejoblíbenějším dílům patří například Pán prstenů, Letopisy Narnie a Alenka v říši divů.

Jeho nejznámějším dílem jsou scénáře ke komiksům Sandman, který vyšel již v roce 1987 a stal se revolucí v žánru fantasy komiksů. Ten se věnuje rodině Věčných, kteří jsou s námi ještě déle než lidmi stvoření bohové. Do této rodiny spadá i hlavní hrdina Oneir, neboli Morfeus, neboli pán říše snů. Sandman je součástí vydavatelství DC Comics. Je však dost jiný a vcelku revoluční. Všechny ostatní superhrdiny můžete brát opravdu jako hrdiny, zatímco Morfeus je odlišný. Na hrdinu je dost pasivní a dá se říct, že dělá jen to, co musí. Sandman zůstane už věčnou legendou u všech fanoušků fantasy, a to díky velice povedenému světu, námětu a věčnosti onoho komiksu, který je i v dnešní době dost nadčasový.

V jeho další tvorbě můžeme zmínit úspěšný britský seriál Nikdykde, ke kterému Gaiman napsal scénář, a i samostatnou knihu. Kniha pojednává o obyčejném obyvateli Londýna, který zachrání na ulici život zraněné dívce. Díky této pomoci ztratí svůj stávající život a propadne se do Podlondýna, do světa zvláštních bytostí a kouzel.

Gaiman napsal nespočet knih, které byly zfilmované a vždy dosahovaly úspěchu a byly dobře hodnocené. Například romantický fantasy román Hvězdný prach, v jehož filmové adaptaci si zahráli Charlie Cox, Michelle Pfeiffer nebo Robert De Niro. Opomenout nesmíme ani strašidelnou pohádku Koralína a svět za tajnými dveřmi, která se dočkala skvělé filmové adaptace natočená spojenou metodou stop-motion animace a stereoskopického 3-D.

Naposled bychom chtěli vypíchnout urban fantasy román Američtí bohové, který taky dostal svou seriálovou adaptaci. Můžete se na ni podívat na streamovací službě od Amazonu a čítá celkem dvě série. Jak asi vidíte, Neil Gaiman sice nevymýšlel své obrovské světy, ale rozhodně otevřel bránu pro žánr urban fantasy, který spojuje prvky našeho normálního světa s těmi fantaskními, a proto tento autor zůstane navždy v síni slávy tohoto moderního žánru.

PÍSEŇ LEDU A OHNĚ - GEORGE R. R. MARTIN

A jsme u předposledního autora tohoto výběru, který stál za seriálovou revolucí dnešní doby. Tím není nikdo menší než americký spisovatel George R. R. Martin. Jelikož bylo jeho dětství dost uzavřené a pohyboval se jen mezi domovem a školou, stal se z něj velice vášnivý čtenář a autor. Jako mladý kluk prodával své vymyšlené příběhy dětem za pár drobných. Napsal také příběh o mýtickém království jeho domácích želv. Jelikož želvy často umíraly, ve svém příběhu se rozhodl zabíjet je za pomocí intrik. Teď už asi tušíte, kde se vzaly jeho sklony k zabíjení každé živé postavy v jeho příběhu. V roce 1970 napsal svou první profesionální povídku, kterou prodal časopisu Galaxy.

V roce 1996 přišla ona revoluce, která definovala žánr fantasy pro budoucí seriálovou tvorbu. Martin totiž vydal první díl Hra o trůny z naprosto kolosální (stále nedopsané) série Píseň ledu a ohně. Celá tato série čítá zatím 5 naprosto kolosálních knih a celkem jich má být 7. Každá kniha přesahuje hranici 1000 stran, takže se jedná spíše o knihy, které si přečtete raději doma, než abyste je tahali někde venku. Příběh vyniká komplexně vykreslenými postavami z různých částí světa a z různých království, brutálními zvraty a velice rozsáhlými politickými intrikami. Nenajdete zde ani tolik prvků magie jako v klasickém fantasy a Martin také rozhodně nerozlišuje dobro a zlo, protože z postavy, kterou berete jako dobrou se může časem vyklubat pěkné "kvítko". V této sérii si také nesmíte oblíbit jakoukoliv postavu, protože je možné, že každou chvíli zemře.

V této kolosální sérii se nachází celkem 3 příběhové linky. První dějová linka se zabývá politickým bojem o moc třech různých rodů. Rodiny Starků, Lannisterů a Baratheonů, ke kterým se časem přidá více menších rodin. Mezi těmito pokrevními skupinami vznikne obrovská občanská válka, ve které se každý člen různých rodin nebojí jít přes mrtvoly. Ta druhá se zabývá hrozbou nemrtvých, kteří se blíží daleko ze severní části země a chtějí zničit vše, co se jim dostane pod ruku a přinést na svět dlouhou a smrtící zimu. Třetí dějová linka nás zavede daleko do teplých krajů, na kontinent zvaný Essos, kde žije Daenerys Targaryen, dcera krále, který byl svržen před 15 lety kvůli své krutosti. Daenerys z dračího rodu chce získat zpět svůj trůn a vládnout sedmi královstvím.

Do současné doby nebyla série dopsaná a vypadá to, že ani nikdy nebude. Krajní fanoušci knihy to dávají za vinu seriálu, který nese název podle prvního dílu knižní série Hra o trůny. My se však podíváme na seriál z jiného pohledu. Seriál z produkce HBO byl totiž naprostou revolucí. Nejspíše Hře o trůny můžeme dát titul spouštěče obrovské seriálové revoluce, která v současné době probíhá.

Hra o trůny čítá celkem 8 ukončených sérií rozdělených do 73 epizod a 68hodinové stopáže, který kopíroval knižní sérii až do šesté řady seriálu. Ten vycházel v letech 2011 - 2019 a našel si spoustu fanoušků po celém světě. Až na poslední 8. sérii, ta se fanouškům moc nelíbila a zakončení celého kolosu jim přišlo moc urychlené a podivné. Já se osobně řadím na druhou stranu, mně se osmá řada líbila, ale nechci nikomu předhazovat svůj názor a rozpoutat vášnivou debatu.

Zpět k seriálu. Ten byl velice vyhlášen kvalitním zobrazením politických intrik, naturalistického násilí a velkým počtem sexuálních scén. Doteď si vzpomínám na brutální díl Krvavá svatba, po kterém jsem asi hodinu seděl a přemýšlel, jestli na to vůbec budu koukat dál. I když se ukončení nepovedlo podle plánu, určitě můžeme seriál Hra o trůny zařadit mezi nejlepší fantasy seriály všech dob.

Na motivy seriálu později vzniklo několik videoher, které ale bohužel neobstály, a to ani ta od oblíbeného studia Telltale Games, která v recenzích dostávala průměrná hodnocení. Je to nejspíše tím, že děj hry kopíruje seriál a vaše rozhodnutí jsou jaksi lehce zbytečná. Hry tedy nejspíše nestojí ani za zmínku a byly jakýmsi kalkulem pro vytěžení peněz ze seriálové značky, ale tak už to většinou u her podle filmů a seriálů bývá. A vlastně to bývá i u filmů podle her. Je to takový začarovaný kruh.

I když tedy George R. R. Martin nedopsal knižní sérii, stejně mu můžeme být vděčný za jeho skvělý fantasy svět a hodiny zábavy, které nám přinesl jak v knihách, tak i v seriálu na motivy této kolosální série. A třeba se i zakončení Písně ledu a ohně dočkáme, člověk nikdy neví.

HARRY POTTER - JOANNE K. ROWLING

Tento výběr nemůžeme zakončit nikým jiným než ženou, která v jednu dobu pobláznila miliony teenagerů a dospělých svojí jinak zpracovanou fantasy sérií, než jsme byli do této doby zvyklí. Tím není nikdo menší než britská spisovatelka Joanne Rowling (pseudonym: Robert Galbraith; prostředí jméno Kathleen je jméno její babičky). Narodila se v roce 1965 v Yate. Již na střední škole vyprávěla svým spolužákům své vymyšlené příběhy. Na přání rodičů začala studovat francouzštinu a odstěhovala se do Paříže. To však byla chyba a po roce se vrátila zpět do Anglie. Následně se přestěhovala do Portugalska, kde vyučovala angličtinu. Ani zde se neuchytila a musela se vrátit zpět. V době, kdy pracovala na prvním díle, měla obrovské finanční problémy a žila na sociálních dávkách. V té době netušila, že z ní její dílo udělá během pěti let multimilionářku.

Tím titulem byl samozřejmě Harry Potter. Sedmidílná fantasy kouzelnická série, která prodala více než 500 milionů kopií po celém světě. Nápad na první díl dostala Rowlingová během cesty vlakem mezi Manchesterem a Londýnem. Na této cestě dokázala vymyslet většinu postav a námět pro onen první díl. Série o mladém Nebelvírském kouzelníkovi Harrym Potterovi, který jako miminko přišel o rodiče a celou svou školní docházku ve škole čar a kouzel v Bradavicích musel ve společnosti přátel Rona a Hermiony čelit nebezpečí temného Lorda Voldemorta, byla ukončena sedmým dílem v roce 2007. V roce 2016 ještě přibyl scénář k sequelové divadelní hře s názvem Harry Potter a prokleté dítě, který ale nebyl tak kvalitní, jak fanoušci očekávali.

Pro české čtenáře vyšel první díl v roce 2000 pod taktovkou nakladatelství Albatros. Tudíž 3 roky od vydání originálu. Druhý díl taktéž v roce 2000 dva roky po originálním vydání. Podobně tomu bylo i u třetího dílu, který u nás světlo světa spatřil v roce 2001. Následovně už jsme se většinou dočkali do roka po vydání originálu. Mánie Harry Pottera se objevila i u nás a osobně neznám rodinu, která by tuto sérii neměla ve své knihovně.

Během postupného vydávání této série doplňovala Rowlingová lore světa jinými příběhy, aby celý kouzelnický svět ucelila do jednoho obřího a propracovaného univerza. Mezi tyto knihy můžeme zařadit například Fantastická zvířata a kde je najít, Famfrpál v průběhu věků, anebo Bajky barda Beedleho.

A proč vlastně byl svět Harryho Pottera tak oblíbený? Nejspíše jeho jedinečností. Do té doby jsme byli zvyklý na fantasy zařazené do dob, které odpovídají středověku. Kouzelníky a mágy jsme si představovali jako staré muže ve starých otrhaných hadrech a s obrovskými vousy. Rowlingová udělala něco jiného a jedinečného. Vzala náš současný svět tak jak ho známe, z nás obyčejných lidí udělala mudly a přidala utajené společenství čarodějů a kouzelníků, kteří studují a žijí v jedinečném světě plných čar, kouzel, nadpřirozených bytostí a všemocného zla, které tuto skrytou "dimenzi" ohrožuje. A aby byl tento svět uvěřitelný, časem přidala i jeho historii.

Kromě knížek udělala obrovský boom filmová adaptace, která čítala celkem 8 dílů, protože poslední díl Harry Potter a Relikvie smrti byl rozdělen na dvě části. Vždyť to znáte, čím více dílů, tím více peněz. Prvního filmu jsem se dočkali v roce 2001, kde si tři hlavní postavy zahráli Daniel Radcliffe, Emma Watson a Rupert Grint. Od té doby jsou tito herci už navěky spojení s rolí mladých kouzelníků.

Celá série se velice stupňovala svojí temností. První díl byl spíše takovou dětskou pohádkou. Od třetího dílu se z filmu začala stávat temná záležitost a jestli si vzpomínáte na první část Relikvie smrti, byl to vcelku dost slušný psychologický film. Filmový Harry Potter vládl kinům od roku 2001 do roku 2011. Navždy budu vzpomínat na ten podivný pocit, že filmová série, na které jsem vyrůstal, navždy končí.

V roce 2016 ještě režisér David Yates přišel s filmovou adaptací Fantastická zvířata a kde je najít s Eddiem Redmaynem v hlavní roli. Jednalo se spíše o komediální podívanou s roztomilými tvory, která se odehrává cca 70 let před událostmi Harryho Pottera. V roce 2018 jsme se dočkali slabšího pokračování s podtitulem Grindewaldovy zločiny. Tím však filmová série zdaleka neskončila a v roce 2021 bychom měli očekávat třetí díl. Uvidíme, jestli bude lepší než ten předešlý.

Se světem Harryho Pottera se pojí i spousta různých videoher. Mezi ty nejlepší můžeme zařadit Harry Potter and the Chamber of Secrets z roku 2002 od studia KnowWonder, na kterou si se slzou v oku vzpomene asi každý z nás. To bylo totiž v době, kdy EA ještě vydávalo dobré tituly. Mezi další úspěšné videoherní adaptace můžeme zařadit vcelku všechny LEGO tituly z tohoto světa, protože u LEGO her nikdy neuděláte krok vedle. Naopak hry k posledním dílům série patří mezi opravdu podprůměrné kousky. Z logické a příjemné akční advetury se totiž stalo Call of Duty s hůlkami, a to si asi nikdo nepřál. První díl Relikvie smrti má na Metacritic otřesných 37 % a druhý díl na tom není o nic lépe.

Tak a toto je ohledně fantasy knih a jejich světů všechno. Na světě existuje samozřejmě mnohem více autorů fantasy, jejichž díla jsou naprosto fantastická. Nikdo z nich však neudělal takovou díru do světa jako tito spisovatelé z našeho seznamu. Fantasy je však pouze jedním z několika žánrů, které sahají do naší nerdské popkultury. Kdo ví, čemu se budeme věnovat příště..