Skvěle hodnocená nostalgická jízda Top Gun: Maverick má za sebou svůj zahajovací víkend v kinech. A jak se asi dalo čekat, o film je v kinech náležitý zájem. V domácím prostředí Severní Ameriky se filmu podařilo za víkend vydělat parádních 151 milionů dolarů, čímž se snímek stal králem domácího box officu. Na druhém místě se umístil Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, který přes víkend vydělal už „jen pouhých“ 16, 4 milionů. Onen víkendový výsledek je významný především pro Toma Cruise, který se ve filmu samozřejmě opět ujal hlavní role. Díky výše zmíněnému výdělku byla premiéra Top Gun: Maverick vůbec tou nejlepší v celé jeho kariéře. A to jak ve Spojených státech, tak i ve světě. Letecká klasika se tak opravdu vrátila se vší parádou. 

Celosvětově snímek vydělal už přes 260 milionů dolarů. Vzhledem k tomu, že se film neobjevil v ruských a čínských kinech, je to výsledek rozhodně úctyhodný. Do ruských kin se Top Gun: Maverick nedostal kvůli i nadále probíhající ruské agresi vůči suverénní Ukrajině. Čína zas film odmítla ve svých kinech vydat nejenom kvůli tomu, že údajně až moc glorifikuje USA, ale patrně také kvůli nášivce vlajky Tchaj-wanu, která je na Maverickově bundě. Ještě v roce 2019 se zdálo, že nášivka vlajky se ve filmu neobjeví, aby tvůrci Čínu nenahněvali. Ale jak se zdá, naštěstí nakonec ukázali čínským soudruhům prostředníček, přičemž zároveň velice potěšili tchajwanské návštěvníky kin.

Předpokládá se, že film bude ve svém komerčnímu úspěchu pokračovat i nadále, necháme se proto překvapit, kam až tržby návratu slavné legendy nakonec doletí. A pokud jste ještě neviděli naši recenzi, určitě to co nejdříve napravte! Pustit si ji můžete níže.

Co na nový Top Gun říkáte?