Americká autorka a umělkyně Erin Morgenstern se po světě proslavila svým debutovým fantasy románem Noční cirkus, který se v USA objevil na pultech obchodů v roce 2011. U nás vyšel o rok později pod taktovkou nakladatelství Ikar v českém jazyce. Fanoušky jejího díla převážně uhranul fantastický smysl pro popis, který opravdu dokázal přenést do děje.

V roce 2019 autorka vydala v USA svůj druhý fantasy román s názvem The Starless Sea, kterého se dočkáme jak v českém, tak dokonce i ve slovenském jazyce o nějaký čas dřív. V překladu se bude román jmenovat Bezhvězdné moře (Bezhviezdne more). Slovenskou verzi bude vydávat nakladatelství Lindemi, které v těchto dnech zveřejnilo obálku tohoto nového díla. Musíme uznat, že grafik odvedl opravdu pěknou práci. V Česku kniha vyjde pod taktovkou nakladatelství Argo. Obálka české verze je také k dispozici. Není sice tak hezká jako od slovenského vydavatele, ale pořád se jedná o povedou práci. Obálka však není důležitá, nejdůležitější je přeci obsah.

Obyčejný student Zachary Ezra Rawlins jednoho dne při návštěvě univerzitní knihovny objeví podivnou knihu. V knize najde vcelku normální věci, osudy milenců, sběratelů klíčů a bezejmenných akolytů. Později v knize narazí na podivnou věc, na příběh ze svého vlastního dětství. Kniha mu nedá spát, a tak se rozhodne vydat po tajuplných stopách ve formě včely, klíče a meče, podle kterých by mohl odhalit tajemství oné knihy. Cesta ho přivede na maškarní večírek do New Yorku, do tajného klubu a podzemní knihovny.

Nejedná se však o obyčejnou knihovnu. Jedná se o domov ztracených měst a moří, milenců a dávno zapomenutých příběhů. Navíc se setká s lidmi, kteří tajnému archivu obětovali celý život a i s těmi, kteří chtějí vše zničit. Ve společnosti ochránkyně Mirabel a věrného pohledného muže Doriana společně navštíví klikaté tunely, temná schodiště, přeplněné taneční sály a pobřeží kouzelné říše. A nakonec snad odhalí i pravou podstatu svého údělu.

Kniha Bezhvězdné moře (Bezhviezdne more) vyjde jako první na Slovensku. Datum vydání je stanoveno na 12. 6. 2020. Čeští čtenáři si počkají o tři a půl měsíce déle, protože Argo plánuje vydání na 30. 9. 2020. Jsme zvědaví, jestli se autorce její nový počin povede.