Kdyby náhodou Warneři druhou část Duny skutečně odložili až na příští rok, tak nás může utěšit fakt, že letos se ještě jednoho velice slibně vyhlížejícího sci-fi snímku dočkáme. Tím se stane film Stvořitel, kterému nedávno vyšla nová krátká upoutávka. Podívat se na ni můžete výše.

Místo hlavní dějové linie se ale nejnovější upoutávka tentokrát zaměří na jeden z primárních motivů snímku, kterým je boj lidstva proti umělé inteligenci. Ta se totiž lidem „tak trochu“ vymkne z rukou, což pro ně bude mít vyloženě katastrofální následky. Umělá inteligence, která měla zcela původně chránit lidstvo, se obrátí proti svým organickým pánům a shodí do ulic Los Angeles atomovou bombu. To následně vyústí ve zničující válku mezi lidmi a stroji, která však nemusí být tak černobílá jako třeba v Terminátorovi.

V nové upoutávce se ovšem objeví i dvě primární postavy celého příběhu. Prvním z nich je agent speciálních sil jménem Joshua (John David Washington), který se snaží vyrovnat se zmizením své ženy (Gemma Chan). Joshua dostane za úkol vystopovat zdánlivě nepolapitelné jádro mysli výše zmíněné umělé inteligence, která má přezdívku ,,Stvořitel“. Pokud by se lidstvu dostala do rukou, mohlo by konečně prohrávající válku definitivně ukončit.

K jeho překvapení se ale z oné zbraně vyklube druhá primární postava příběhu, kterou je robotická dívka jménem Alfie. Ta však evidentně žádné zlé úmysly nemá, což hrdinského agenta postaví před náročnou morální volbu. Ta totiž bude mít zásadní vliv na průběh celé války. 

O scénář a režii se postaral Gareth Edwards, jehož posledním natočeným filmem byl Rogue One: Star Wars Story (2016), je taktéž tvůrcem rebootu Godzilly z roku 2014. Jedním z kameramanů je navíc Greig Fraser, který minulý rok vyhrál Oscara za první část Duny (2021).

Dále se ve snímku představí herci jako Allison Janney, Ralph Ineson, Ken Watanabe, Marc Menchaca a Sturgill Simpson.

Oficiální premiéra v kinech bude nakonec už 28. 9. 2023.