Stávka herců a scenáristů je pro Hollywood kriticky ochromující událostí. Nejenže se nemohou psát a upravovat scénáře, ale herci spadající pod stávkující organizaci SAG-AFTRA nemohou nic natáčet, přičemž se ani nemohou podílet na propagaci filmů, ve kterých účinkují.

A právě to je momentálně problém pro mnohá velká a významná studia, mezi které zcela bezpochyby patří také Sony. Společnost se v rámci stávky už proto rozhodla pozměnit svůj kalendář premiér, přičemž nepřekvapivě půjde hlavně o odklady. Kterých filmů se tedy nakonec dočkáme o něco později?

Gran Turismo

Filmová adaptace slavné videoherní série se měla v amerických kinech objevit 11. 8. 2023, u nás o den dříve. Americká premiéra však byla odložena na 25. 8. 2023. Sony doufá, že pokud nemohou snímek propagovat herci, mohou to nechat na divácích. Otázkou je, zda se bude premiéra posouvat i u nás. Je možné, že na evropském trhu se datum premiéry nakonec měnit nebude, protože vydání snímku už je v podstatě za rohem, ale holt ještě uvidíme.

Pokračování filmu Krotitelé duchů: Odkaz

Dalších Krotitelů duchů, kteří navážou na snímek z roku 2021 od Jasona Reitmana, jsme se měli dočkat někdy během letošního prosince. Sony však premiéru odložil až na 29. 3. 2024.

Lovec Kraven

Zde bude odklad obzvlášť brutální. Mládeži nepřístupná marvelovská podívaná měla v amerických kinech premiérovat již 6. 10. 2023, Sony ale snímek odložilo až na 30. 8. 2024, tedy téměř skoro o celý jeden rok.

Karate Kid

Sony taktéž připravuje další díl filmové série Karate Kid. Ten měl podle všeho vyjít 7. 6. 2024, premiéra se ale odkládá na 13. 12. 2024.

Spider-Man: Beyond the Spider-Verse

Tohle možná obzvlášť zabolí. Příští rok na jaře, přesněji 28. 3. 2024, jsme se měli dočkat třetího animovaného Spider-Mana s Milesem Moralesem, který naváže na letošní Napříč paralelními světy. Společnost ale datum smazala z kalendáře, snímek se tak odkládá na neurčito. Podle všeho by herci nebyli schopní do jara nahrát všechny dialogy, přičemž více času údajně potřebují i animátoři. 

Sony ale v rámci úprav kalendáře také oznámil dvě premiéry. Už dlouho víme, že se můžeme těšit na čtvrtý díl legendárních Mizerů, ve kterých se v hlavních rolích opět objeví Will Smith a Martin Lawrence. Čtyřka by se měla v kinech objevit 14. 6. 2024.

Pak zde máme také Venoma 3. A u něho je to obzvlášť zajímavé. Z předešlých zpráv to vypadalo, že Sony nadělí třetímu dílu říjnové datum premiéry, což také měly i předešlé dva filmy. V říjnu však snímek nakonec nevyjde. Dorazí k nám totiž hned o několik měsíců dříve. V kinech by se měl objevit již 12. 7. 2024. Nutno ovšem připomenout, že natáčení Venoma 3 je kvůli stávce herců momentálně pozastaveno. Pokud by však stávka trvala ještě několik dalších měsíců, s datem se možná ještě bude trochu hýbat. To se ale necháme překvapit.

Madame Web, chystaná marvelovka o známé komiksové telepatce, dorazí do amerických kin také dříve, ale pouze o dva dny. Premiéra v Česku by tak měla být i nadále naplánovaná na 15. 2. 2024. 

S překopáním svého kalendáře už každopádně podle všeho uvažuje i Warner Bros. Discovery, které by tak mohlo odložit jak druhého Aqumana, tak i druhou část Duny, ale to zatím ještě není potvrzeno. U Duny by navíc něco takového muselo odsouhlasit i studio Legendary, které na na výrobu první a druhé části dohlíželo také.