Americký autor John Malerman přišel v roce 2014 se svým debutovým románem V pasti (Bird Box), ze kterého se stal celosvětový bestseller a Netflix podle něj natočil celovečerní film se Sandrou Bullock v hlavní roli. V nejbližších dnech se však v našich končinách objeví nový fantasy román od tohoto autora s názvem Inspekce, který v originále vyšel v roce 2019.

Hlavní postavou je chlapec J, který studuje ve škole, jenž se nachází schovaná před okolním světem hluboko v lesích. J ve škole není sám, patří mezi skupinu jedinečných 26 studentů. Všichni za svého otce považují tajemného zakladatele školy. Nikdo z nich nepoznal svou rodinu, jenom "otce" a spolužáky. Škola vytváří z dětí geniální vědce. Nikdo z nich netuší, co se děje mimo školu, oni to znát ani nesmí. J však není obyčejný chlapec, a tuší, že se za tajuplným lesem něco nachází. "Něco, co zakladatel školy nechce, aby viděli. Začíná klást otázky. Jaký je skutečný účel tohoto zařízení? Proč studenti nesmějí odejít? A jaká tajemství před nimi jejich otec skrývá?"

Inspekce by měla v nejbližších dnech vyjít v českém jazyce pod taktovkou nakladatelství Fobos. K dostání bude samozřejmě na většině knižních eshopů. Pokud patříte mezi fanoušky Bird Boxu a máte rádi tajemné fantasy, neměli byste tento titul rozhodně minout.