Minulý měsíc dala společnost Warner Bros. Discovery zelenou dalšímu spin-offu Hry o trůny, který ponese název Rytíř Sedmi království: Potulný rytíř, v originále A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight.

Jak už možná znalci práce G. R. R. Martina vědí, spin-off by měl vycházet ze série jménem Příběhy Dunka a Egga, která se odehrává asi 90 let před událostmi Hry o trůny. Primárními postavami se zde stávají ser Duncan Vysoký, mladý, naivní a odvážený rytíř, a jeho panoš Egg, kteří se společně vydávají na velkolepou dobrodružnou cestu. Francesca Orci, která na HBO vede sekci drama žánru, nedávno poodhalila další informace o tom, jak vlastně bude chystaný seriál pojat.

Podle všeho je v plánu vytvořit tři krátké sezóny, které by se na dobrodružství zmíněné dvojice zaměřily. Což by i dávalo smysl, protože i původní knižní série se skládá ze tří dílů, jmenovitě Potulný rytíř (1998), Přísežný meč (2003) a Tajemný rytíř (2010). Jak již bylo řečeno, sezóny by to měly být krátké, což zároveň znamená, že nás mezi nimi bude čekat asi jen jednoletá pauza.

To je vcelku fajn, obzvlášť také vzhledem k tomu, že čekání na další řadu Rodu Draka (2022) je mnohem úmornější. Poslední epizoda první řady vyšla ke konci října/októbra minulého roku, na začátek řady druhé si ale budou muset fanoušci počkat pravděpodobně až do léta roku 2024. 

S chystaným spin-offem o Duncanovi a Eggovi však souvisí jeden zásadní háček. A tím je samozřejmě momentální stávka scenáristů, kvůli které se start hlavní části produkce odložil na neurčito. Ke spin-offu se totiž stále ještě píše scénář, ale kvůli stávce na něm momentálně nelze pokračovat. Práce se opět rozjedou až ve chvíli, kdy stávka skončí, ovšem to může trvat ještě několik měsíců.

Celou stávku ostatně podpořil i sám G. R. R. Martin, který protestující scenáristy chválí, zároveň prohlásil, že oproti minulým stávkám jsou tentokrát mnohem jednotnější. Tak když se teď práce na spin-offu zastavily, možná by mohl Martin začít dál makat na Vichrech zimy, teď je k tomu přece ideální příležitost, ne? Je ale také možné, že Martin se na dokončení své slavné ságy Píseň ledu a ohně zase vyprdne, přičemž místo toho napíše další díl ze série Příběhy Dunka a Egga. Něco takového už měl ostatně v plánu delší dobu. 

Showrunnerem a hlavním scenáristou pro chystaný spin-off se stal Ira Parker, který se například podílel na psaní Rod Draka. Dále psal epizody k sériím jako Darebák (2013), Poslední loď (2014) a Bude líp (2016). Nyní však pero odložil a připojil ke stávkujícím scenáristům.

Martin se na projektu podílí jako jeden z producentů, mezi ně patří ještě Vince Gerardis a Ryan Condal. Datum vydání je tak zatím v nedohlednu.