Filmový svět nedávno ohromil další oficiální trailer na druhou část Duny, o kterou se opět postaral talentovaný Denis Villeneuve. Už dlouho ale víme o tom, že v přípravě je také seriálový spin-off, jenž má nést název Dune: The Sisterhood. Toho jsme se měli dočkat už letos na podzim, ale jelikož se projekt dostal hned do několika velkých problémů, patrně si na něj budeme muset počkat o něco déle. Největší malér přišel na začátku jara letošního roku, kdy spin-off ztratil dva podstatné lidi. Herečku Shirley Henderson, která měla v příběhu ztvárnit jednu z hlavních rolí, přesněji Tuly Harkonennen, a poté ještě režiséra Johana Rencka (Černobyl), jenž měl natočit první dvě epizody.

V rámci toho pak seriál upadl do kreativního limba, v němž měl zůstat do té doby, dokud se nenajde náhrada za Henderson a celý projekt se nepředělá do ideálnější podoby. Poté od seriálu odkráčela ještě Indira Varma (Hra o trůny), protože se jí natáčení nakonec křížilo s jinými projekty. Jak to ale se seriálovou Dunou vypadá nyní? 

Jak se zdá, celý projekt se pomalu opět zvedá na nohy. Server Deadline uvedl, že spin-off už konečně našel náhradu za Shirley Henderson v roli Tuly Harkonennen. Postavu by si měla zahrát britská herečka Olivia Williams, která například zazářila v seriálech jako Dům loutek (2009), Koruna (2016) a Dva světy (2017).

Náhrada byla nalezena i za Varmu, která si měla v seriálu zahrát císařovnu Natalyu. Na její místo nastoupí Jodhi May, další britská hvězda, která si v první řadě seriálového Zaklínače (2019) zahrála královnu Calanthé.

A aby těch nadějně znějících zpráv nebylo málo, tak zde máme náhradu i za režiséra Johana Rencka. Na jeho místo nastoupí filmařka Anna Foerster, která je známá především díky seriálové tvorbě. Točila tak epizody pro známé série jako Myšlenky zločince (2005), Cizinka (2014) a Carnival Row (2019).

Celý projekt se tak konečně trochu vzpamatovává, ale není známo, zda ho ještě nebrzdí momentální stávka scenáristů. Z těchto zpráv je ale zřejmé, že HBO s celým projektem i nadále počítá, akorát se budeme muset smířit s tím, že na něj budeme čekat ještě dlouho. 

Jak už dlouho víme, děj se bude odehrávat 10 000 let před Villeneuvovým filmem, přičemž bude zkoumat počátky tajemného sesterstva Bene Gesserit. Příběh by měl vycházet z knihy Sisterhood of Dune, která vyšla v roce 2012.

Dále se nám představí Emily Watson jako Valya Harkonnen, Sarah-Sofie Boussnina jako princezna Ynez, Shalom Brune-Franklin jako Mikaela, Faoileann Cunningham jako sestra Jen, Aoife Hinds jako sestra Emeline, Chloe Lea jako Lila a Travis Fimmel jako Desmond Hart. Každopádně doufejme, že v příštích měsících se toho o projektu dozvíme více.