Jelikož první část filmové adaptace Duny od Denise Villeneuvea zabodovala nejenom u kritiků a diváků, ale i v kinech, slavné sci-fi univerzum Franka Herberta se bude rozšiřovat i na jiných frontách.

Už dlouho je tak v přípravě seriálový spin-off jménem Dune: The Sisterhood, u jehož výroby se však vyskytlo hned několik problémů. Například odchod režiséra Johana Rencka (Černobyl), jenž měl natočit první dvě epizody, a herečky Shirley Henderson, která zas měla ztvárnit jednu z hlavních postav. Jednu dobu to se seriálem vypadalo opravdu bledě, ale v půlce léta vyšlo najevo, že projekt se opět začíná zvedat na nohy.

A nyní zde máme další šťavnaté novinky, které se týkají změny názvu a data vydání. Server IGN uvedl, že název seriálu se změnil na Dune: Prophecy (Duna: Proroctví), důvod ke změně však uveden nebyl. Dále to vypadá, že seriál bude na službě Max premiérovat někdy během podzimu 2024. Přesné datum však zatím neznáme. 

V Hollywoodu sice stále ještě zuří stávka herců, ale seriál má v tomto ohledu velkou výhodu. Podstatná část obsazení se totiž skládá z britských herců, kteří spadají pod organizaci Equity, nikoliv pod momentálně stávkující SAG-AFTRA. HBO tudíž nemusí natáčení, které momentálně probíhá v Maďarsku, pozastavovat.

Děj seriálu by se měl každopádně odehrávat 10 000 let před Villeneuvovým filmem, přičemž bude zkoumat počátky tajemného sesterstva Bene Gesserit. Příběh by měl vycházet z knihy Sisterhood of Dune, která vyšla v roce 2012. Jednu dobu to se seriálem vypadalo opravdu bledě, doufejme tedy, že z nejhoršího už je venku.

Výše zmíněnou Shirley Henderson nahradila v roli Tuly Harkonennen britská herečka Olivia Williams, která například zazářila v seriálech jako Dům loutek (2009), Koruna (2016) a Dva světy (2017).

Johana Rencka zas nahradí filmařka Anna Foerster, která je známá především díky seriálové tvorbě. Točila tak epizody pro známé série jako Myšlenky zločince (2005), Cizinka (2014) a Carnival Row (2019).

Dále se nám v chystaném seriálu představí Jodhi May jako císařovna Natalya, Emily Watson jako Valya Harkonnen, Sarah-Sofie Boussnina jako princezna Ynez, Shalom Brune-Franklin jako Mikaela, Faoileann Cunningham jako sestra Jen, Aoife Hinds jako sestra Emeline, Chloe Lea jako Lila a Travis Fimmel jako Desmond Hart.

V příštím roce se tudíž dočkáme dvojité nadílky Duny, 14. 3. 2024 totiž dorazí očekávaná druhá část filmové adaptace, která se už pochlubila několika parádními trailery. Studio Warner Bros. Discovery se rozhodlo premiéru odložit z letošního podzimu na jaro 2024, protože kvůli stávce herců nemohou hvězdy filmu snímek propagovat.