Kromě mezinárodního dne žen byl letos osmý březen významný i proto, že streamovací platforma HBO Max konečně dorazila s plnou grácií do Česka, Slovenska a dalších zemí po celé Evropě. Služba nahradila doposud stávající HBO Go a největší otázkou zůstává, v čem spočívá rozdíl mezi minulou a nadcházející platformou. A právě na to se nyní podíváme.

Předplatitelům zaniklé HBO Go je automaticky převeden účet na HBO Max a cena měsíčního předplatného je velmi pěkných 132Kč/4,66Eur. Tato cena je k dispozici všem novým předplatitelům, kteří si službu pořídí do konce měsíce března. Těm nerozhodným, kteří se rozhodnou naskočit do vlaku HBO Max později, bude účtováno 199Kč/6,99Eur.

My všichni, kteří jsme si HBO Go roky předpláceli, víme, že kvalita služby nebyla úplně taková, jakou bychom si představovali, a to má právě přechod na HBO Max značně zlepšit. Prvním dílem do skládačky je fakt, že veškerý obsah konečně půjde přehrávat ve 4K s podporou HDR přímo v internetovém prohlížeči bez nutnosti další aplikace. Byla to právě horší kvalita obrazu, která platícím uživatelům dělala vrásky na čele. Tím se Max liší i od konkurenčního Netflixu, který za 4K obraz požaduje podstatně vyšší sumu a navíc ji umožňuje jen v samostatné aplikaci a ne ve webovém rozhraní.

Velkou změnou je i fakt, že se HBO poučilo a nyní si můžeme na jeden účet založit až 5 sledovacích profilů. Takže nyní si s kamarády, se kterými sdílíte účet, už nemusíte lézt do zelí a každý si sleduje své oblíbené seriály a filmy přes svůj unikátní profil, který vám pak doporučuje věci přesně podle vašich preferencí. Výhodou je i to, že služba může být zapnutá až na třech zařízeních najednou, což je o jedno více, než nabízelo HBO Go.

Veškerý obsah je dostupný buď kompletně v českém dabingu, nebo jsou dostupné alespoň české titulky, což ne všechny streamovací platformy nabízí. HBO Max navíc bere Česko a Slovensko jako dva samostatné regiony. K českým titulkům a dabingu si tak budete moci pustit mnoho filmů a seriálů i se slovenskými titulky a dabingem. Celá služba se navíc dá kompletně přepnout do češtiny nebo slovenštiny. Tím se služba odlišuje od konkurence v podobě Netflixu nebo Amazonu, které tak nějak obecně pokládají náš region prostě za jakousi střední Evropu s občasnými českými titulky a někdy i dabingem.

Navíc - a chvála bohu za to - je zde možnost přeskakovat leckdy zdlouhavá intra seriálů, která při pořádné seriálové náloži působí více než úmorně.

Možná největší výhodou HBO Max je široká škála volby titulků. Velikostí počínaje a fontem a pozadím konče. Konečně si můžete nastavit titulky přesně tak, jak vyhovují vám. Sice to vypadá jako nicotné vylepšení, ale pro mnohé fanoušky je toto naprosto zásadní funkce, která zpříjemní sledování oblíbeného film u či seriálu.

OBSAH

A teď to nejdůležitější! Obsah! V čem je HBO Max lepší než jeho předchůdce? Co nabízí divákovi navíc? Nejedná se pouze o stejný obsah pod jiným názvem? Po prozkoumání nabídky musíme uznat, že nabídka Maxu je mnohem robustnější, než tomu bylo u HBO Go. Nicméně některé věci jsou poněkud zvláštně vyřešené. Například že v nabídce je nekompletní nabídka nejrůznějších filmových sérií. Takže vše rozhodně není úplně růžové a my doufáme, že tyto menší neduhy časem zmizí.

HBO svoji nabídku rozděluje do pěti kategorií - na HBO Max, Max Originals, Warner Bros., DC Comics a Cartoon Network. My vám z každé sekce představíme několik filmů a seriálů, které se vyplatí sledovat a které zároveň musí splňovat podmínku, že jsme je na HBO Go nemohli vidět nebo že z nabídky ke sledování před časem úplně zmizely.

HBO MAX

Tohle všichni známe. Celosvětová originální produkce HBO, která nám přinesla fenomén typu Hra o trůny, The Wire – Špína Baltimoru, Sopranovi, Bratrstvo neohrožených, Sex ve městě a mnoho, mnoho dalších nezapomenutelných seriálů a dokumentů. Nebojte se, všechny tyto seriály jsou dostupné i na HBO Max. Některé z nich ale přece jen hlásí návrat, protože z nabídky HBO Go byly před časem staženy. A na ty bychom právě rádi poukázali.

Vinyl

V roce 2016 se na obrazovkách objevil unikátní seriál Vinyl, na kterém pracovala trojice fenomenálních tvůrců. Mick Jagger – frontman legendární skupiny Rolling Stones, Martin Scorsese – jeden z nejlepších režisérů současnosti a Terrence Winter – scénárista Vlka z Wall Street, nám přinesli exkluzivní nabitou jízdu napříč hudební branží. New York sedmdesátých let je plný drog a sexu a tyto vlivy navíc určují i hudební směr, a tak nás seriál provádí zrodem amerického punku, diska i hip hopu. Za nás rozhodně seriál, který se vyplatí sledovat, pokud jste tak již během let neučinili. Jen škoda, že byl Vinyl už po první sezóně zrušen, takže může působit poněkud nedokončeně. Na jeho kvalitách ale tato skutečnost nic nemění.

The Deuce – Špína Manhattanu

Úspěch seriálu The Wire – Špína Baltimoru, zaměřeného na vliv drog na společnost, zapříčinil zrod i tohoto seriálu. Tentokrát se opět podíváme do New Yorku sedmdesátých a osmdesátých let, kde sledujeme legalizaci a vzestup porno průmyslu. V seriálu exceluje dvojce James Franco a Maggie Gyllenhaal a jedná se o velmi unikátní projekt.

Pozůstalí

Seriál, který sleduje osudy lidí, kteří byli svědky biblického Nanebevzetí. The Letfovers, jak zní originální název seriálu, se odehrává v malém městečku, které se jen těžko vzpamatovává z události, kdy beze stopy zmizela dvě procenta lidské populace. Seriál vychází z bestsellerového románu od Patricka Somerville a i přes slabší úvodní epizody se sledování určitě vyplatí.

HBO Max má připraveno několik vysokorozpočtových želízek v ohni. Všichni netrpělivě čekáme na seriál The Last of Us, který vychází z populární videohry stejného názvu, kde se v hlavních rolích Joela a Ellie představí dvojice Pedro Pascal a Bella Ramsey. Druhým mega očekávaným seriálem je prequel k seriálu Hra o trůny s názvem House of the Dragon, který by měl dorazit na HBO Max již během letošního roku.

MAX ORIGINALS

Jak už název vypovídá, v této kategorii jsou zařazeny filmy a pořady z produkce HBO, stejně jako jsou u Netflix Originals tituly přímo z produkce Netflixu. Některé takové projekty zmíníme i v souvislosti s dalšími kategoriemi, například Peacemakera. Avšak jak již bylo zmíněno na začátku videa, i v rámci Max Originals vám doporučíme několik filmů a seriálů, které nikde jinde ke zhlédnutí nenajdete.

Zpřítomnělí

Spousta věcí z Originals se objevila i na HBO Go, třeba Letuška nebo Vychováni vlky. Mezi tyto seriály patří také Zpřítomnělí, kteří zaznamenali velký úspěch na Norské HBO, pro kterou byli vytvořeni. Seriál se odehrává v době, kdy do světa skrze moře přicházejí nevysvětlitelně lidé z minulosti. Takže se najednou v reálném světě objevují vikingové, lidé z doby kamenné nebo osoby z konce 19. století. A tito lidé se musí i skrze své odlišnosti zařadit do normálně fungující společnosti. Příběh převážně sleduje detektiva Larse Haalanda a jeho novou kolegyni Alfhildr, která je první policistkou vikingského původu.

Pod hlavičkou Originals se ale už nyní připravuje nespočet nových přírůstků, které nesou i českou stopu, protože po vzoru Terapie s Karlem Rodenem se i na HBO Max můžeme těšit na seriálovou a filmovou produkci z našich luhů a hájů. Jen to chce ještě krapítek trpělivosti.

Jednou z nejnovějších akvizicí Max Originals by pak měla být komiksová adaptace DMZ, kde se v hlavní roli představí herečka Rosario Dawnson. Oficiálně prozatím netušíme, jestli se premiéra týká i českého a slovenského Maxu, ale doufáme, že ano. Odpověď na tuto otázku zjistíme již 17. března.

DC COMICS

HBO Max se může pochlubit širokou nabídkou nové i starší produkce DC univerza. Na platformě budou samozřejmě ke zhlédnutí filmy, které jsme měli možnost vidět již na předchozím HBO Go. HBO Max však přináší velké množství nového a originálního obsahu, a právě tento obsah bychom chtěli v následujících okamžicích vypíchnout.

Peacemaker

Pokud vás bavil loňský Sebevražedný oddíl od Jamese Gunna, Peacemakera byste neměli minout. A to i když patříte mezi ty, kterým se otevírá kudla v kapse, sotva slyší jméno John Cena. Představitel hlavního rozhodně-ne-hrdiny je možná stále poskvrněn tím, jak v minulosti nechutně podlézal Číně v souvislosti s vnímáním Tchaj-Wanu, ale v Peacemakerovi našel polohu, ve které prostě baví. Zvlášť když mu sekunduje naprosto fenomenální psychopat Vigilante v podání Freddieho Stromy a řada dalších bizarních postav, které jsou všechno, jen ne normální.

Na tomhle seriálu se James Gunn opravdu vyřádil, přičemž znovu dokázal, že má dost svérázný a zároveň vynikající smysl pro humor a pro výběr úžasného hudebního doprovodu. Fanoušky komiksového světa pak jistě potěší, že se tu nešetří odkazy na zbytek světa DC. A protože Gunn nešetří ani s nadávkami a brutalitou, občas se musí člověk divit, jak tohle mohlo tvůrcům seriálu vůbec projít. Peacemaker je zkrátka od začátku do konce nesmírně zábavná, vtipná a krvavá jízda pro velké kluky, která dokazuje, že adaptace komiksové látky se dá pořád zpracovat originálním a zároveň zajímavým způsobem.

Suicide Squad a ostatní

Mezi relativní novinky patří i Sebevražedný oddíl. Bohužel ale jde jen o verzi Davida Ayera a ten nový film Jamese Gunna zde pořád nenajdeme. Snad se to časem změní. Do té doby si můžete užít třeba animovanou verzi příběhu o této skupince antihrdinů. Mimo jiné se můžete podívat i na plnohodnotnou trilogii Zacka Snydera, obsahující filmy Muž z Oceli, Batman v Superman a čtyřhodinovou Ligu Spravedlnosti Zacka Snydera.

The Batman

Za několik týdnů se na HBO Max dočkáme také nového Batmana s Robertem Pattinsonem v hlavní roli. Nebude to však dříve než 45 dní po uvedení do kin. Noirově laděný příběh netopýřího hrdiny, neustále bojujícího se zločinem v Gotham City, je úctyhodným restartem této franšízy. Nečekejte však obyčejný origin příběh o zrození hrdiny, jelikož tento film pojednává o již zkušenějším Bruci Wayneovi, jehož nová samotářská a narušená povaha vás možná překvapí.

Starší filmy a pořady

Zoufat si nemusí ani milovníci starších filmů nesoucích logo DC Comics. Trilogie od Christophera Nolana byla již stálicí na HBO Go, ale na HBO Max jsou dostupné i oblíbené DC filmy z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Nicméně v poněkud osekaném formátu. Superman s Christopherem Reevem je zde pouze s číslovkou tři a je následovaný filmem Superman se vrací, kde pro sebe hlavní roli uzmul Brandon Routh.

Batman má obdobný problém. Úplně zde schází dva filmy od Tima Burtona, což je za nás ohromná škoda. Raději bychom vymazali z našich hlav filmy od Joela Schumachera, ale to tak dobře nejde, protože jeho film Batman Navždy z roku 1995 je v nabídce dostupný. Kam se podělo pokračování s názvem Batman a Robin netušíme, ale i tak je to vcelku zvláštní krok a nabídka působí dosti polovičatě.

Smallville

Když roku 2001 Smallville přišel na scénu se svým zcela novým ztvárněním nejznámějšího DC superhrdiny, ihned se mu dostalo vřelého přijetí. Příběh o původu a dospívání mladého Clarka Kenta je nostalgickou záležitostí pro mnoho fanoušků DC, svým novým pohledem však dokázal zaujmout i diváky, kteří jinak superhrdinským pořadům příliš neholdují. Tom Welling v hlavní roli dokázal kvalitně ztvárnit na první pohled obyčejného chlapce, který má však neobyčejné problémy, a možná právě díky inovativnímu ztvárnění, kdy se nejedná o akcí nabušený počin o létajícím, lasery se ohánějícím superhrdinovi, se stal seriál tolik oblíbeným. Tento seriál si navíc můžete užít s kompletním českým dabingem. Slovenský zatím přidán nebyl.

Animované pořady

Společnost DC Comics má ohromnou výhodu v tom, že její animovaná divize šlape jako hodinky. Spousta filmů z nabídky se již na krátkou dobu objevila i na HBO Go a například takový dvojdílný film Návrat Temného Rytíře můžeme všem vřele doporučit.

Prim ovšem momentálně určitě hraje seriál Harley Quinn. Animovaný seriál prošpikovaný drsným humorem, který si absolutně nebere servítky, je v dnešní době velmi vítaným občerstvením, které si instantně zamilujete.

WARNER BROS.

Duna

Upřímně řečeno, nové filmové adaptaci Duny od Franka Herberta to nejvíc slušelo v kinosálech, ale bez ohledu na to, kde a jak se na velkofilm režiséra Denise Villeneuva díváte, jde o úchvatnou podívanou. Kombinace půvabného vizuálu se zcela perfektním hudebním doprovodem v takřka libovolném záběru nabízí zážitek, na který jen tak nezapomenete. A ve výsledku příliš nezáleží ani na tom, že Villeneuve zatím natočil jen půlku původního příběhu. Stejně je nová podoba návštěvy písečné planety Arrakis něco, co by měl zažít snad každý fanoušek science fiction. Vyprávění navíc nikam zbytečně neuhání, a tak má divák vždy čas vstřebat každou čerstvou informaci nebo se prostě kochat. Což v dnešní uspěchané době rozhodně potěší.

Kromě toho jde ale také o skvělou ukázku parádního castingu a maximálně uctivého přístupu ke knižní předloze. Některé prvky, pasáže a postavy se samozřejmě při převodu na filmová plátna změnily, případně zcela zmizely, ale i tak je Duna film, který je své předloze tak věrný, jak je to jen možné, a tak mistrným způsobem představuje dílo Franka Herberta novým generacím. Což se dnes už také příliš často nevidí. V mnoha směrech zkrátka Duna působí jako snímek z jiné, možná o něco lepší doby. A přesto ji můžeme označit za vrchol současného žánru sci-fi na filmovém poli.

Scooby-Doo

“Scooby-Dooby-Doo, where are you? We got some work to do now.” Také vám tato znělka nebo její česká verze zní v uších pokaždé, když uslyšíte zmínku o nejlepším a nejodvážnějším hledači příšer? Tak to vás asi zklameme, původní seriál z roku 1969 na HBO Max nenajdete. I tak si možná přijdete na své, jelikož streamovací platforma nabízí vcelku slušnou nabídku animovaných filmů, jako je například Scooby-Doo! Shaggyho souboj (i když všichni víme, že Shaggy porazí každého, a to kdykoli a kdekoli), Scooby-Doo a piráti nebo Scooby-Doo a děsivý strašák. Jste zklamaní z nepřítomnosti starých dobrých seriálů? Tak to vás možná alespoň trochu uchlácholí novější dostupné pořady, tedy Scooby-Doo a hádej kdo? a Buď v klidu Scooby-Doo. Z hraných filmů je v nabídce pouze druhý díl Scooby-Doo 2: nespoutané příšery a také nový animovaný počin z roku 2020 nazvaný Scoob!, ale to si už raději pusťte ty původní animáky.

Starší filmy

Kromě našlapaných blockbusterů typu Duna či Matrix Relevations je nově v nabídce i pár legendárních filmů staršího data. Velmi nás potěšila tetralogie Smrtonosná zbraň, kde prim hraje dvojice svérázných policistů v podání Danyho Glovera a Mela Gibsona. Další ohromnou radost nám udělala přítomnost Kubrickova filmu Olověná vesta. Ten nabízí velmi svérázný pohled na válku ve Vietnamu a proslul zejména první polovinou ve výcvikovém táboře, kde září seržant Hartman v podání Ronalda Lee Ermeyho. Stanley Kubrick vám své umění může ukázat i ve filmech Mechanický pomeranč a 2001: Vesmírná Odysea.

Starších filmů je k dispozici celá řada. Své fanoušky si jistě najde například Dokonalá bouře s Georgem Clooneym v hlavní roli nebo hororové V zajetí démonů od Jamese Wana. Kdybychom měli doporučit ještě jeden film, tak to jsou stoprocentně Mafiáni od Martina Scorseseho, kde excelovala trojice Robert De Niro, Ray Liotta a Joe Pesci.

CARTOON NETWORK

HBO Max nezapomíná ani na ty nejmenší. Cartoon Network je stanice s dlouholetou tradicí, nabízející obsah pro děti a vlastně i pro dospělé. Novinkou, která nebyla dříve přístupná, jsou určitě Powerpuff Girls. Jednoduše animovaný seriál o třech superhrdinských holčičkách může evokovat dětskou verzi Charlieho Andílků, ale zaručujeme vám, že toto je tisíckrát vtipnější.

Adventure Time

Čas na dobrodružství, v originále Adventure Time, je velmi podobný případ jako Powerpuff Girls. Autoři tohoto seriálu trpí neskutečnou představivostí, která jim dovolila vytvořit naprosto bizarní seriál, který je prostě a jednoduše boží. Čas na dobrodružství by si měl udělat každý a s tímhle seriálem se vám jednoho pořádně šíleného dobrodružství určitě dostane.

Sekce Cartoon Network toho ale nabízí mnohem více. Ať jsou to Mladí Titáni, DC Super Hero Girls nebo rodinka medvědů ze seriálu Mezi námi medvědy.

ZÁVĚREM

Tak to vidíte. Komiksové filmy a seriály, návrat do dětství a mládí, hrané i animované filmy a seriály s oblíbenými hrdiny, ale i úplně nové tituly a originální tvorba. HBO Max má oproti doposud přístupnému HBO Go přehršel obsahu a stává se tak u nás vážnou konkurencí nejen Netflixu, ale stále nepřístupného Disney+. Sice mu pořád v knihovně mnoho titulů chybí a má nějaké ty technické nedostatky, ale to se snad časem vyřeší. Našlápnuto má u nás tato služba zatím dobře. 

A pokud chcete být pořád v obrazu a vědět, co se na HBO Max chystá do budoucna, sledujte náš web Nerdfix.cz a také náš YouTube kanál. Každý týden zde totiž vychází Streamnovinky, pořad zaměřený na novinky na streamovacích platformách, a HBO Max mezi nimi rozhodně nesmí chybět. Pokud jste tak ještě neučinili, dejte nám odběr, ať vám ani tento náš formát nikdy neunikne.