Už lze vcelku bezpečně říct, že druhá část Duny je kolosálním úspěchem. Na film se vyloženě lepí samé dobré recenze, přičemž celosvětově se mu už podařilo utržit přes 631 milionů dolarů. Stejně tak už je v podstatě jisté, že režisér Denis Villeneuve si splní svůj sen a natočí i třetí díl, který by měl být adaptací Spasitele Duny. Už od minulého roku ale víme, že Villeneuve se nechce věnovat pouze písčitému světu planety Arrakis, ale hodlá si posvítit i na jiné projekty. A jeden takový se už možná rýsuje na obzoru.

Server Deadline uvedl, že studio Legendary Entertainment, které na výrobou filmové Duny dohlíželo spolu s Warnery, získalo práva na knihu Nuclear War: A Scenario od Annie Jacobsen, která vyšla minulý týden. A Villeneuve by měl momentálně jednat o tom, zda si chystanou adaptaci vezme pod palec. 

Kniha slouží jako určitý varovný příběh o tom, co všechno nejhoršího by se mohlo stát v případě vypuknutí jaderné války. Nabízí tak desítky exkluzivních rozhovorů s vojenskými a civilními experty, kteří zbraně vyrobili.

Studio Legendary tak chce zřejmě jistým způsobem navázat na obrovský úspěch Oppenheimera, který se tématem jaderných bomb zabýval také. Očekává se, že filmová adaptace by nám představila mrazivý příběh o tom, kam může svět směřovat ve věku politické nestability v době, kdy příliš mnoho zemí disponuje jadernými zbraněmi.

Zatím ovšem není potvrzené, zda Villeneuve snímek také skutečně natočí, zmíněné studio ho ale zřejmě chce do projektu zapojit minimálně jako producenta. Stejnou úlohu by mohla zastávat také režisérova žena a producentka Tanya Lapointe. 

Pokud by Villeneuve filmovou adaptaci přece jenom měl natočit, otázka je, kdy přesně bychom se ji dočkali. Deadline uvádí, režisér by se na projekt mohl vrhnout poté, co dokončí výše zmíněného Spasitele Duny, ale těžko říct, co to přesně znamená. Bylo tím myšleno po dokončení scénáře? Nebo až hlavní části produkce?

Režisér už v minulosti uvedl, že má v šuplíku schované hned čtyři projekty, přičemž by si před natočením třetí Duny rád dal od slavné sci-fi franšízy menší odbočku k něčemu jinému. Snad se tedy odpovědí dočkáme brzy.