Upozornění: Následující text obsahuje spoilery spojené s knihami Star Wars: Vrcholná Republika: Sílící bouře a Star Wars: Vrcholná Republika: Padlá hvězda.

Pokud jste četli román Star Wars: Vrcholná Republika: Padlá hvězda od Claudie Gray, který uzavírá první fázi příběhů z éry vrcholné Republiky a který vyšel relativně nedávno i u nás, možná vás zajímá, jak vlastně dopadl Burryaga. Oblíbený wookieeský jediský učedník po souboji s obludnými rathtary při pádu majáku Hvězdosvit v závěru knihy koneckonců zmizel a nikdo nemohl s jistotou říct, zda přežil, nebo zemřel. Až doteď.

Během nejnovější epizody pořadu Star Wars: The High Republic Show bylo oznámeno, že chystaná antologie Star Wars: The High Republic: Tales of Light and Life, která vyjde na zahraničním trhu 5. září/septembra 2023, nabídne pokračování Burryagova příběhu. Takže ano, Burry přežil. A jako první si budou moci jeho dobrodružství přečíst návštěvníci letošního Comic-Conu v San Diegu, jenž proběhne ve dnech 20. až 23. července/júla 2023.

Tales of Light and Life bude tudíž k dostání už během Comic-Conu. U stánku nakladatelství Disney-Lucasfilm Press v areálu Lucasfilmu budou dokonce pořadatelé rozdávat placky připomínající Burryagův návrat a 21. 7. má dojít také na celý panel, jenž nabídne další novinky spojené s projekty zasazenými do období vrcholné Republiky. Takže to opět vypadá, že ten Comic-Con přece jen nebude tak chudý, jak se ještě nedávno zdálo.

Na onom panelu na Comic-Conu bude mimo jiné přiblíženo pokračování hlavní komiksové série Star Wars: The High Republic od Marvelu. Ta odstartuje v průběhu letošního listopadu/novembra a přirozeně bude spadat do třetí a poslední fáze příběhů ze série Star Wars: Vrcholná Republika. Nové komiksové příběhy má pak v rámci scénáře na starosti osvědčený Cavan Scott, zatímco vizuální podobu obstará Ario Anindito a Mark Morales. Na detaily o příběhu si budeme muset ještě počkat, už nyní ale víme, že se vrátí mladá rytířka Jedi Keeve Trennis, a to rok po událostech první fáze.

Třetí fázi však formálně a naplno odstartuje spisovatel George Mann a jeho román určený pro dospělé čtenáře, jenž nese název Star Wars: The High Republic: The Eye of Darkness. Na Star Wars webu už si můžete přečíst oficiální popisek knihy, hlavní ale je, že tu máme velmi působivou obálku, na níž vysedává vůdce Nihilů Marchion Ro. A ten světelný meč, který má Ro v rukou, nepatří nikomu jinému než mistrovi Lodenovi Greatstormovi, který tragicky zahynul v závěru knihy Star Wars: Vrcholná Republika: Sílící bouře.

The Eye of Darkness vyjde v zahraničí 14. 11. 2023, bohužel ale v tuto chvíli není jasné, jestli kniha George Manna nebo jakýkoliv jiný chystaný titul, který je zmíněn v tomto článku, vyjde i v češtině. Aktuálně nevíme ani to, jestli se Egmont pustí do překladů knih z nedávno ukončené druhé fáze série Star Wars: Vrcholná Republika. Takže nezbývá než čekat a doufat, že už někdo nakoupil práva dostatečně dopředu, případně že se knihy a komiksy z první fáze prodávaly natolik dobře, že se vyplatí pokračovat. I když young adult zrůdnosti Star Wars: Vrcholná Repulika: Půlnoční horizont, která vyšla česky jako poslední, žádné prodeje nepřejeme. Takovou slátaninu jsme nečetli už hodně dlouho...