Před několika dny odstartovala v zahraničí druhá fáze knižní a komiksové ságy Star Wars: Vrcholná Republika, a to zásluhou vydání young adult knihy Star Wars: The High Republic: Path of Deceit od Tessy Gratton a Justiny Ireland. Jak už ale víme nějakou dobu, série má sestávat ze tří fází, z nichž každá je rozdělená do tří vln. A i když je konečná třetí fáze hudbou vzdálenější budoucnosti, tu a tam se už objevují projekty, které s ní budou mít něco společného. Patří mezi ně i novinka, která byla oznámena na právě probíhajícímu Comic-Conu v New Yorku.

Divize Lucasfilm Publishing odhalila speciální young-adult antologii, na jejímž vzniku se podílí všichni autoři, kteří mají aktuálně s érou vrcholné Republiky něco společného. Kromě Justiny Ireland a Tessy Gratton tedy do antologie přispěje také Zoraida Córdova, Claudia Gray, Lydia Kang, George Mann, Daniel José Older, Cavan Scott a Charles Soule. Chystané příběhy od devíti autorů se dotknou všech tří fází a období vrcholné Republiky a budeme si je moci v originále přečíst během července/júla 2023. Na podrobnosti o náplni příběhů obsažených v antologii si však budeme muset ještě počkat, stejně jako na finální název knihy. Zatím je známá jen pod označením Star Wars: The High Republic: Young Adult Anthology.

Příznivce mangy by pak mohlo potěšit, že došlo i k oznámení titulu Star Wars: The Edge of Balance: Precedent, který vyjde v zahraničí příští rok v květnu/máji. Autory jsou Daniel José Older a Tomio Ogata a mělo by jít o pokračování loni vydané mangy The Edge of Balance Vol. 1, kterou má na svědomí Shima Shinya, Justina Ireland a Mizuki Sakakibara.

A jestli dopřáváte dávku Star Wars i svým ratolestem, možná by se vám mohla hodit nově odhalená dětská knížka Star Wars: The High Republic: Yoda and the Younglings. Ta se objeví na zahraničním trhu během října/októbra 2023, přičemž se zaměří nejen na mistra Yodu, ale i na wookieeského padawana Burryagu, který se stal jednou z nejoblíbenějších a nejvýraznějších postav první fáze vrcholné Republiky. Autorem je v tomto případě Charles Soule, který využil pomoci své dcery Rosemary.

Nutno podotknout, že je aktuálně poměrně nepravděpodobné, že by jakákoliv manga ze světa Star Wars vyšla i u nás. České vydání nově oznámené antologie a dětské knížky ale rozhodně nelze vyloučit, jelikož v češtině postupně vychází téměř všechny projekty z éry vrcholné Republiky, jež spadají do první fáze, ať už jde o tituly určené pro dospělé, young adult počiny nebo dětské příběhy.

Před několika měsíci jsme se kupříkladu dočkali young adult příběhu Star Wars: Vrcholná Republika: Ze stínů od Justiny Ireland a už brzy má vyjít Star Wars: Vrcholná Republika: Padlá hvězda, kniha pro dospělé čtenáře, v níž Claudia Gray nabízí velké finále první fáze vrcholné Republiky. A zatímco Ze stínů nemůžeme zařadit mezi ta nejpovedenější díla, Padlá hvězda je minimálně v anglickém originále dost strhující čtení, při němž může kdykoliv padnout prakticky libovolná postava. České vydání jednotlivých titulů, které patří do čerstvě zahájené druhé fáze, každopádně považujeme jen za otázku času, když Egmont na první fázi dosud tak dbal.