Kdo zná historii, tak ho titulek článku asi příliš neudiví. Už za necelý měsíc dorazí do našich a světových kin nový snímek Christophera Nolana jménem Oppenheimer, jenž bude vyprávět nejenom o titulním teoretickém fyzikovi (Cillian Murphy), ale i ničivé zbrani, díky které se proslavil. Film tak zabředne do událostí, které vedly ke vzniku první atomové bomby, s jejíž pomocí bylo Japonsko ve válce sraženo na kolena. V roce 1945 tak americké letectvo svrhlo na japonská města Hirošimu a Nagasaki bomby, v rámci čehož přišlo o život více než 100 tisíc lidí.

Pro Japonce je to tudíž dodnes poněkud citlivé téma, tudíž se nabízí ona otázka, zda se Oppenheimer v jejich kinech vůbec objeví. Inu, momentálně to není jisté. Zatímco snímek už má zajištěnou premiéru na mnohých světových trzích, nad Japonskem stále visí otazník. Ne snad, že by Japonsko snímek nechtělo uvést, případně rovnou zakázalo, ale pravou otázkou pro vydavatelské studio Universal je, zda na něj vůbec někdo přijde. 

V japonských kinech totiž o zahraniční filmy o válce v Tichomoří nikdy příliš velký zájem nebyl. Slabě si v zemi vedl dokonce i X-menovský snímek Wolverine (2013), v němž je sekvence svržení atomové bomby na Nagasaki. V Japonsku tak snímek utržil jen 7,9 milionů.

Pak tu ale máme dvojici filmů od Clinta Eastwooda, které oba vyšly v roce 2006, Vlajky našich otců a Dopisy z Iwo Jimy. Oba dva snímky vyprávěly o stejné bitvě, ke které došlo na japonském ostrově Iwo Jima, ale zatímco Vlajky našich otců nabídly perspektivu amerických vojáků, Dopisy z Iwo Jimy nám zas bitvu přestavily očima Japonců. Zde asi nebude překvapením, že druhý zmíněný film, který byl navíc natáčen v japonštině, si v zemi vycházejícího slunce vedl oproti americké verzi mnohem lépe. Dopisy z Iwo Jimy v Japonsku utržily 42,9 milionů dolarů, Vlajky našich otců zas jen 13,1 milionů.

Pokud tedy do jejich kinosálů dorazí další druhou světovou válkou zabývající se film z americké perspektivy, který se navíc věnuje pro Japonce takto citlivému tématu, je možné, že to bude pro Universal spíše kontraproduktivní. Uvedení do kin totiž také něco stojí, tudíž je v zájmu studia, aby na snímek pak šlo co nejvíce lidí.

Na druhou stranu je ale nutné připomenou, že film bude především upovídané drama, které se bude z velké části odehrávat v laboratořích a významných místech americké vlády, nikoliv na bojištích. O tom, zda se Oppenheimer v Japonsku skutečně objeví, rozhodne Toho-Towa, největší distributor hollywoodských filmů v zemi. Necháme se proto překvapit, jak to dopadne. 

Premiéru už má v Japonsku každopádně zajištěnou Oppenheimerův největší konkurent, kterým je komedie Barbie. Ta totiž vyjde ve stejný den, tudíž se můžeme těšit na box office bitvu mezi studii Universal a Warner Bros. Discovery.

Oppenheimer bude každopádně nejdelší film, co Nolan zatím natočil. Jeho stopáž by měla mít až 180 minut. Snímek bude z velké části vycházet z knihy American Prometheus: The Triumph of J. Robert Oppenheimer z roku 2005, o kterou se postarali Kai Bird a Martin J. Sherwin.

Kromě Murphyho se ve filmu objeví herci jako Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Kenneth Branagh a Jack Quaid.

Oficiální premiéra je stanovená na 20. 7. 2023.