Minulý týden vešla do kin další filmová kapitola legendárního Vetřelce, kterého si tentokrát vzal na starost hororový veterán Fede Álvarez. Slavná hororová sci-fi franšíza se k fanouškům s dalším plnohodnotným přírůstkem vrátila po sedmi letech, bylo tudíž otázkou, nakolik dobře se novému filmu bude dařit v kinech.

Start má každopádně Vetřelec: Romulus skvělý. Během svého zahajovacího víkendu utržil pro domácí box office 41,5 milionu dolarů. Jedná se o druhý nejlepší start v historii franšízy, lépe na tom byl jen Prometheus (2012), jehož otvírák činil 51 milionů. Nutno ale dodat, že Prometheus měl o něco větší rozpočet a neměl R rating. Když k tomu připočteme ještě mezinárodní tržby, tak celosvětově má nový Vetřelec na kontě více než 108 milionů. A vzhledem k tomu, že rozpočet činil „jen“ 80 mega, už teď je jasné, že film bude pro 20th Century Studios výdělečný.

Po všech stránkách velice fajn otvírák, je tak možné, že film v následujících týdnech překoná i půlmiliardovou hranici. Níže se ještě můžete podívat na naši recenzi. 

Na druhém místě máme marvelovskou pecku Deadpool & Wolverine, která po svém čtvrtém víkendu utržila pro domácí box office 29 milionů. Vzhledem k tomu, že film je v kinech už necelý měsíc, tak se stále jedná o parádní čísla. Zájem tak klesá pomalým tempem. Celosvětově už ale má film na kontě 1,14 miliardy dolarů, což z něho oficiálně dělá komerčně nejúspěšnější mládeži nepřístupný film v historii. Z prvního místa tak oba regenerující se pánové sesadili Jokera (2019). Tak uvidíme, kam film nakonec ještě vystoupá.

Na třetím místě máme romantické drama Námi to končí, které po svém druhém víkendu utržilo pro domácí box office 24 milionů. Tržby tak sice oproti minulému týdnu klesly o 52 %, ale na romantické drama se stále jedná o slušný úspěch. Celosvětově už má film na kontě 180 milionů, což je na rozpočet 25 mega vyloženě bezvadný.

Na čtvrté místo spadl tornádový film Twisters, který po svém pátém víkendu utržil pro domácí box office 9,8 milionu dolarů, celosvětově to dělá 333,4 mega. Ve Spojených státech je o film stále slušný zájem, vy zbytku světa je to i nadále horší. Na rozpočet 155 milionů to je vcelku nic moc výsledek, o nějaký velký malér sice nejde, ale dveře pro případné pokračování zřejmě nakonec zůstanou zavřené.

Na pátém místě máme starší kousek, přesněji animák Koralína a svět za tajnými dveřmi, který byl v rámci patnáctého výročí od premiéry znovu uveden do některých kin. Během víkendu tak film utržil pro domácí box office 8,3 milionu dolarů. Ještě připomeneme, že nedávno vyšel hezký trailer na nový film jménem Wildwood, který pochází od stejných tvůrců.

A speciální zmínku si ještě zaslouží katastrofa jménem Borderlands. Filmová adaptace slavné herní série měla příšernou premiéru, nicméně její propad tržeb je vyloženě ostudný. Po pouhém druhém víkendu film v kinech utržil pro domácí box office jen 2,3 milionu. Tím v žebříčku domácích tržeb spadl ze čtvrtého místa na desáté, přičemž propad diváckého zájmu činí skoro 73 %. Celosvětově mají Borderlands na kontě jen 21,2 milionu. A vzhledem k tomu, že rozpočet filmu činil kolem 115 milionů, nemluvě také o nákladné propagační kampani a špatným recenzím, jasně z toho plyne, že z Borderlands je jeden z největších malérů letošního roku. 

A na co do kina tento týden? Pokud jste fanoušci hororů, jednoznačně si nesmíte nechat ujít úspěšný kousek Longlegs, na který studio NEON lákalo svou vynikající a řádně znepokojivou propagační kampaní. Hrůzostrašného sériového vraha tam navíc hraje Nicolas Cage. Co víc si přát!

A nebo ještě můžete zkusit thriller jménem Tiché znamení, který bude celovečerním režijním debutem herečky Zoë Kravitz. Ve filmu se podíváme na ostrov bohatého podnikatele v podání Channinga Tatuma, na kterém se však začnou dít podivné věci.

Oba filmy vyjdou ve čtvrtek, tedy 22. 8. 2024. Níže se můžete podívat na trailery.