Společnost Lucasfilm a její divize Lucasfilm Publishing se na letošním Comic-Conu v San Diegu docela činila. Ostatně jako obvykle. Ke konci minulého týdne jsme se tak dočkali třeba odhalení románů a komiksů spojených se seriálem Akolytka nebo samostatného artbooku věnovaného očekávané videohře Star Wars Outlaws. Vydavatel Random House Worlds, který má na starosti knihy z předaleké galaxie určené pro dospělé čtenáře, ale s jedním zajímavým odhalením počkal trochu déle a až nyní prostřednictvím serveru Gizmodo představil zbrusu novou románovou trilogii nazvanou Reign of the Empire.

Jak už napovídá její název, trilogie se zaměří na éru nadvlády Impéria, tedy na období následující po pádu Republiky a událostech filmu Star Wars: Pomsta Sithů. Mnozí fanoušci přitom mohou snadno namítnout, že příběhů na toto téma jsme v rámci stávajícího kánonu dostali víc než dost. Stačí si vzpomenout na animovaný seriál Star Wars: Vadná várka, romány Tarkin, Thrawn, Katalyzátor či Inquisitor: Rise of the Red Blade, komiksy od Marvelu zaměřené na Dartha Vadera, případně videohry Star Wars Jedi: Fallen Order a Star Wars Jedi: Survivor. Reign of the Empire se ale má podobně jako vynikající hraný seriál Andor zaměřit na životy obyčejných lidí a politiku v pozadí rostoucího povstání proti imperiální krutovládě.

Napříč celou trilogií tak čtenáři dostanou možnost blíže poznat tři dobře známé postavy, které stály za zrodem Povstalecké aliance - Mon Mothmu, Baila Organu a Sawa Gerreru. První díl s podtitulem The Mask of Fear se zaměří na období zhruba jednoho roku po konci Pomsty Sithů. Příběhy následujících dvou románů pak budou využívat dalších zhruba 20 let, jež vrcholí galaktickou občanskou válkou a porážkou Galaktického impéria. Tedy původní filmovou trilogií.

Mon, Bail i Saw se v názorech na vedení odboje proti vládě císaře Palpatina dost liší, takže nás čekají tři vcelku rozdílné pohledy na to, jak se obyvatelé galaxie vypořádali s radikálními změnami vlády. Lucasfilm ale slibuje, že dojde i na zbrusu nové postavy, které by měly ještě víc přiblížit různé spory v otázkách demokracie, odporu, revoluce nebo poslušnosti.

Zajímavě zní také autoři v pozadí trilogie. The Mask of Fear má na starosti osvědčený Alexander Freed, autor vynikající románové trilogie Alphabet Squadron, ještě kvalitnějšího knižního doplňku videoherního Star Wars: Battlefrontu z roku 2015 s názvem Star Wars Battlefront: Twilight Company nebo románové adaptace filmu Rogue One: Star Wars Story, která vyšla i u nás.

Freed se podílí také na vývoji plnohodnotného pokračování Cyberpunku 2077 od bostonské pobočky polského herního studia CD Projekt RED a během let podal pomocnou scenáristickou ruku při vzniku celé řady dalších videoher. Jelikož je zde řeč o Star Wars, můžeme zmínit Star Wars: The Old Republic, Star Wars: Battlefront 2 (2017) nebo mobilní hru Star Wars: Uprising. Nejen z ní mimochodem vychází chystaná komiksová série Star Wars: The Battle of Jakku - Insurgency Rising, jež byla odhalena ještě před začátkem letošního Comic-Conu. Autoři jsou v tomto případě Alex Segura (scénář), Leonard Kirk, Stefano Raffaele a Jethro Morales (kresba).

Podle Alexandera Freeda bude každopádně The Mask of Fear zároveň politický thriller, špionské drama i velký historický příběh. Což zní rozhodně ambiciózně. Výsledek tohoto mixu se dostane na pulty zahraničních obchodů 25. února/februára 2025 a na jaře 2026 a 2027 na něj postupně navážou zbylé, zatím nepojmenované dva díly. Jeden z nich napíše Rebecca Roanhorse (Star Wars: Resistance Reborn), druhý Fran Wilde (povídka No Contingency z antologie From a Certain Point of View: Return of the Jedi).

Taková autorská sestava nám však nedává moc velké naděje na případné české vydání trilogie Reign of the Empire někdy v budoucnu. Protože s výjimkou už zmíněné Freedovy románové adaptace Rogue One u nás nic od těchto tří autorů oficiálně nevyšlo, alespoň v rámci literatury ze světa Star Wars. Ale kdo ví, třeba jednoho dne nakladatelství Alicanto využije tematickou podobnost se seriálem Andor, který se v následujících letech dočká druhé a zároveň poslední řady, a chystané trilogii na českém trhu najde místo. Díky podobné logice jsme se koneckonců dočkali překladu už zmíněného Katalystu od oblíbeného autora Jamese Lucena.