Film Rogue One: Star Wars Story z roku 2016 patří mezi nejoblíbenější kanonické projekty ze světa Star Wars. S tak trochu válečným snímkem z předaleké galaxie pak souvisí také loni odstartovaný seriál Andor, který je na tom dokonce z hlediska kritického přijetí mnohem lépe. Velcí fanoušci ságy Star Wars ale nejspíš vědí, že s oběma projekty dějově úzce souvisí ještě jeden produkt, a to román pro dospělé s originálním názvem Star Wars: Catalyst: A Rogue One Novel.

Catalyst vyšel v zahraničí na podzim 2016 a zajímavý je nejen tím, že jde o přímý prequel Rogue One, ale také skutečností, že jde o vůbec poslední román ze světa Star Wars, který napsal slavný a kdysi velmi aktivní spisovatel James Luceno. Pokud pomineme Timothyho Zahna, asi bychom těžko hledali populárnějšího autora. Luceno se do paměti českých čtenářů mohl zapsat třeba nekanonickými tituly Darth Plagueis, Labyrint zla, Temný lord: Zrod Dartha Vadera či několika částmi sáhodlouhé série Nový řád Jedi. Také byl mezi prvními tvůrci, kteří přispěli do stávajícího kánonu Star Wars, a to zásluhou románu Tarkin.

Problém ale je, že na rozdíl od těchto knih Catalyst nikdy nevyšel v češtině. Tento nedostatek ale nyní Egmont konečně hodlá napravit. A co víc, české vydání Catalystu vyjde už 25. září/septembra 2023 pod názvem Star Wars: Katalyzátor. Každý fanoušek u nás si tak bude moci konečně užít příběh, který se nám při čtení anglického originálu před několika lety zatraceně zamlouval. Je to totiž příběh, který zahrnuje nejen okolnosti vzniku první Hvězdy smrti, ale i zprvu přátelský vztah inženýra Orsona Krennica, vědce Galena Ersa a jeho ženy Lyry.

Děj Katalyzátoru přitom zahrnuje události Klonových válek, poslední dny Republiky i první dopady útlaku Impéria, takže nabízí opravdu důkladný pohled na jedno z nejtemnějších období galaktické historie. A končí tam, kde začíná Rogue One. Čtenáři se tak mohou mimo jiné dozvědět, co přesně dostalo Galena, Lyru a jejich dceru Jyn na zapadlou planetu Lah'mu, kde je společně s Krennicem nacházíme v úvodu filmu.

Důvody, proč už James Luceno od dob originálního vydání Katalyzátoru ničím do Star Wars světa nepřispěl, si můžeme jen domýšlet. Faktem ale zůstává, že podle nás je jeho možná chtěná, možná neplánovaná rozlučka s předalekou galaxií víc než důstojným dílem a velmi povedeným kouskem. Pokud o něm ale chcete vědět více, můžete si přečíst ještě oficiální popis Egmontu.

„Napínavý příběh od uznávaného autora Star Wars Jamese Lucena o vzniku superzbraně, který připravuje půdu pro film Rogue One i seriál Andor. Válka trhá galaxii na kusy. Republika a separatisté už léta bojují napříč hvězdami a ve snaze vyhrát válku vytvářejí stále smrtonosnější technologie. Orson Krennic je jako člen přísně tajného projektu Hvězdy smrti kancléře Palpatina odhodlán vyvinout superzbraň dříve, než se to podaří nepřátelům Republiky. A klíčem k tomu by mohl být Krennicův starý přítel, geniální vědec Galen Erso.

„Galenův výzkum zaměřený na energii upoutal pozornost Krennica i jeho nepřátel, a vědec se tak stal klíčovým pěšákem v galaktickém konfliktu. Krennic Galenovi nabídne mimořádnou příležitost: pokračovat ve vědeckém studiu s využitím všech prostředků, které má bezvýhradně k dispozici. Zatímco Galen a jeho žena Lyra věří, že energetický výzkum bude využit k mírovým účelům, Krennic má jiné plány, díky nimž se Hvězda smrti nakonec stane skutečností. Ersovi jsou chyceni v Krennicově pasti a musejí se pokusit rozplést jeho síť podvodů, aby zachránili sebe i samotnou galaxii.“