Stávky herců a scenáristů máme oficiálně u konce, tudíž mnohá velká studia a streamovací služby mohou zanalyzovat veškeré následky, podle nichž pak musí přizpůsobit budoucnost své tvorby. Netflix se v rámci toho rozhodl, že některým ze svých seriálů dá stopku a neobnoví je pro další sezóny. Mezi tyto nešťastníky patří například fantasy seriál Světlo a stíny (2021), kterému letos na jaře vyšla druhá řada.

Bohužel se ale zdá, že to byla zároveň řada poslední, seriál už na streamovací službě dále pokračovat nebude. Přitom ale měla druhá řada poměrně slušnou sledovanost, v čase její premiéry si ji na službě podle všeho pustilo až 55 milionů domácností. Dále byly ještě zrušeny letos vydané seriály jako Okouzlení, Agent Elvis a Kapitán Fall. Nebude pokračovat ani dospělácký animák Farzar, který vyšel minulý rok. 

Za zrušení výše zmíněných seriálů z určité části může patrně i ona několikaměsíční pauza ve výrobě, kterou obě stávky způsobily. Jelikož se nemohly psát scénáře a nešlo natáčet, znamenalo to v podstatě nevyhnutelné odložení premiéry na pozdější datum.

V tomto ohledu jsou však vůči zrušení nejzranitelnější právě seriály, které mají za sebou pouze první řadu, což kromě Světla a stínů měly všechny výše uvedené série. Pokud se z nějaké seriálové novinky nestane pecka s parádní sledovaností jako Noční agent a One Piece, podstatně se mu tím snižují šance, že druhou řadu dostane. To platilo i v době před stávkami, ovšem nyní, kdy se v podstatě všechno opozdilo, je ono nebezpečí podstatně větší. A zdá se, že zde máme první várku obětí. 

Z toho vyplývá, že v budoucnu se dočkáme patrně dalších oznámení o zrušení. A to nejenom na Netflixu. V případě Světla a stínů je to však obzvlášť škoda, protože seriál si stačil vybudovat věrnou fanouškovskou základnu, tvůrci navíc v minulosti prohlašovali, že by mohly vzniknout i nějaké ty spin-offy.

Pokud ale seriál nebude zachráněn podobným způsobem, díky kterému unikla smrti třeba Válečná jeptiška, fandové se s osudem této fantasy podívané budou muset smířit.