Včera nám začal Geeked Week 2023, týdenní akce Netflixu, během které se služba s fanoušky poděluje o novinky z katalogu svých nadcházejících filmů a seriálu. V podstatě to je něco jako TUDUM, jenom roztahané na celý týden.

První den akce se zaměřil na Stranger Things, populární a extrémně úspěšný seriál, na který může být Netflix právem hrdý. Jak už dlouho víme, seriál dostane v budoucnu pátou sezónu, která bude zároveň finálová. Ke konci jara ale udeřila stávka scenáristů, kvůli které se musela výroba páté řady pozastavit. Stávka sice před více než měsícem skončila, nicméně stále tu ještě máme stávku herců, která také produkci páté řady komplikuje.

Natáčení ještě ani nezačalo, tudíž vyvstala otázka, co přesně nám vlastně Netflix během prvního „Stranger Things“ dne nabídne. Pokud nejste vyloženě až fanaticky oddanými fanoušci, kteří začnou radostí skákat na gauči pokaždé, když se název seriálu zmíní, pravděpodobně budete z oněch novinek poměrně dost zklamáni. 

Problém je totiž ten, že drtivá většina zpráv z prvního dne se očekávané páté řady netýkala. Výše je dostupné video, které pojednává třeba o prequelu jménem Stranger Things: The First Shadow, který však bude uveden v podobě divadelní hry s premiérou v Londýně.

Příběh se má odehrávat opět v městečku Hawkins, tentokrát však v roce 1959, přičemž se bude z určité části jednat o origin story pro Henryho Creeda (Jamie Campbell Bower), z něhož se vyklube padouch Vecna. U nás však hra pravděpodobně uvedena nebude, pokud tudíž fanoušci nebudou chtít vyjet do zahraničí, budou se muset spokojit s nějakým záznamem. 

Další novinky zahrnovaly krátká videa, v nichž se tvořily miniatury známých lokací ze seriálu, další sloužily jako ohlédnutí za předešlými sezónami a jejich ikonickými momenty, které se fanouškům vryly do paměti, a máme tu také asi půlminutové video, ve kterém se fanoušci radují z obsahu dárkové krabice.

Netflix pak lákal na to, že jednu takovou mohou vyhrát i další fanoušci, ovšem týká se to pouze obyvatel specifických zemí. Česká republika a Slovensko mezi nimi samozřejmě nejsou. 

Netflix se Stranger Things zabrouzdal i do videoherního světa. Pokud jste si vždy toužili zahrát si za Eleven (Millie Bobby Brown), případně i za strašlivého Demogorgona, nyní vám tuto příležitost dá Fortnite. Od včerejšího dne je totiž možné zakoupit si právě tyto postavy, patří mezi ně třeba ještě i Jim Hopper (David Harbour). 

Stranger Things se také vrací do Dead by Daylight. Fanoušci tak opět budou mít možnost vydat se do temných chodeb podzemních laboratoří, kde mohou buďto hrát za lovce Demogorgona, nebo za lovenou Nancy Wheeler (Natalia Dyer) a Steva Harringtona (Joe Keery).

Pozadu nezůstane ani VR. Zde Netflix připravuje unikátní zážitek z perspektivy padoucha Vecny, který prozkoumává neznámé reality, formuje svou mysl a připravuje svůj plán pomsty proti Eleven. Kromě Jamieho Campbella Bowera se vrací například i Matthew Modine jako Dr. Brenner. Níže se můžete podívat na trailer. 

Ovšem na úplný konec se Netflix s fanoušky přece jenom o ždibec páté sezóny podělil. A to v podobě… krátkého popisu první scény přímo ze scénáře. Ten zní přeložený takto:

TEMNOTA

Zvuk studeného větru. Sténání stromů. A…

Hlas dítěte. Zpívající známou píseň…

A to je v podstatě všechno. Pokud jste tudíž očekávali nějaké šťavnaté novinky z finálové kapitoly úspěšného seriálu, tak vaše případné hořké zklamání naprosto chápeme. Netflix samozřejmě moc dobře ví, že na Stranger Things se dobře lákají lidi, nelze se tudíž vlastně moc divit, že Geeked Week odstartoval právě s nimi. A to i přestože z páté sezóny nemůže ukázat téměř nic, protože produkce byla stávkami pozastavena. Stejně to ale vypadá, že Netflix jen vychcaně nalákal fanoušky na jednu ze svých nejpopulárnějších značek, ale ve výsledku jim nic opravdu zajímavého a ohromujícího neukázal. Tak doufejme, že následující dny Geeked Weeku už na tom budou lépe.