Letos nás čekají hned dva návraty do Tolkienovy kouzelné Středozemě. Nejdříve nám Amazon nadělí druhou řadu Prstenů moci, která bude premiérovat už příští týden. Svou vlastní podívanou ale chystají také Warneři, kteří na prosinec připravují celovečerní animák jménem Pán prstenů: Válka Rohirů. Před pár měsíci jsme se dočkali prvních obrázků, až teď ale máme konečně na světě i oficiální trailer, který si můžete pustit výše.

Ten ze začátku trochu hraje na nostalgii a ukáže nám několik scén z legendární Jacksonovo trilogie, dokonce zde uslyšíme i filmový hudební motiv Rohanu. A aby té nostalgie nebylo málo, jako první v upoutávce promluví sama rohanská štítonoška Éowyn, které opět propůjčila hlas Miranda Otto. Ta nás následně uvede do příběhu, který se odehrál ještě před Válkou o Prsten. 

Těšit se tak můžeme na velkou a ničivou válku mezi Rohiry a divokými lidmi z Vrchoviny, která pro statečný koňský národ málem dopadla katastrofálně. Příběh se má odehrávat asi dvě století před událostmi Hobita, přičemž se zaměří na devátého rohanského krále Helma Kladiva (Brian Cox). Když nelítostný Wulf (Luke Pasqualino), velký pán Vrchovců, přichází do Rohanu a hledá pomstu za smrt svého otce, král Helm a jeho lid musí prokázat svou udatnost v boji proti nesmírné přesile.

V zoufalém pokusu o odpor se proto Rohirové vydají do prastaré pevnosti Hláska, které se později začalo říkat Helmův žleb. Héra (Gaia Wise), dcera Helma, se ocitá ve stále zoufalejší situaci, musí ale sebrat veškerou odvahu, aby mohla svůj lid vést proti armádám divokých, kteří usilují o jejich zničení.

O režii se postaral veterán anime filmů Kenji Kamiyama, který je například jedním z tvůrců snímku Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (2005) pokračování slavného seriálu Ghost in the Shell. Je taktéž jedním z tvůrců seriálu Blade Runner: Black Lotus (2022).

Peter Jackson je jedním z výkonných producentů, stejnou úlohu má také Philippa Boyens, která se podílela na scénáři k trilogiím Pána prstenů i Hobita. Spolu s Fran Walsh by také měla napsat scénář k chystanému hranému filmu o Glumovi.

Scénář sepsali Jeffrey Addiss a Will Matthews, tvůrci seriálu Temný krystal: Věk vzdoru (2019).

Dále jsou k filmu upsaní herci jako Shaun Dooley, Lorraine Ashbourne, Janine Duvitski, Benjamin Wainwright, Michael Wildman a Jude Akuwudike.

V našich kinech od 12. 12. 2024.