Už je to nějaký pátek, co jsme se dozvěděli, že společnosti Warner Bros. Discovery a New Line, které dohlížely na výrobu milované trilogie Pána prstenů od Petera Jacksona, uzavřely víceletou smlouvu s Embracer Group, aby mohly vytvořit další filmové a seriálové adaptace ze světa Tolkienovy Středozemě. Od té doby jsme se toho ale příliš nedozvěděli, mohli jsme se tak akorát dohadovat o tom, na jaké příběhy se zmíněná studia vrhnou.

A nyní se k nám konečně dovalily nějaké pořádné informace. David Zaslav, generální ředitel Warnerů, uvedl, že se dočkáme dvou filmů. První z nich vyjde už v roce 2026, přičemž jeho pracovní název zní Lord of the Rings: The Hunt for Gollum. A jak už podtitul naznačuje, jednou z hlavních postav se stane starý dobrý Sméagol, kterého si patrně znovu zahraje Andy Serkis. Sám se také stane režisérem filmu. 

O scénář by se měly postarat scenáristky Fran Walsh a Philippa Boyens, které spolu s Peterem Jacksonem napsaly jak všechny díly Pána prstenů, tak i Hobita. Spolu s nimi budou na scénáři také ještě pracovat Phoebe Gittins a Arty Papageorgiou, kteří pracují i na animovaném titulu The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim. Sám Peter Jackson je k projektu také upsaný, ale pouze jako jeden z producentů. V rámci oznámení uvedl následující:

„Je nám ctí vyrazit zpět do Středozemě s naším dobrým přítelem a spolupracovníkem Andym Serkisem, který má s tím smradlavým Glumem nevyřízené účty! Jako celoživotní fanoušci rozsáhlé mytologie profesora Tolkiena jsme hrdí na to, že můžeme spolupracovat s Mikem De Lucou, Pam Abdy a celým týmem Warner Bros. na dalším epickém dobrodružství!“

Už před rokem jsme každopádně psali o tom, že Andy Serkis projevil o návrat do Středozemě zájem. A nyní se zdá, že se mu jeho přání naplní. O příběhu zatím žádné informace nemáme, ale je velice možné, že se dočkáme hodně podobné dějové linky, kterou nám nabídl známý krátkometrážní snímek Lov na Gluma (2009). V tom sledujeme Aragorna, který se vydává hledat Gluma, jenž by mohl znát lokaci Sauronova Jednoho prstenu Na film se můžete podívat níže. 

Celý projekt je údajně ve velice brzké fázi vývoje. O čem bude druhý chystaný film, je zatím ve hvězdách, ale tipli bychom si, že i s ním zůstaneme ve Třetím věku Středozemě. Takže pokud někdo doufal v adaptaci příběhu Berana a Lúthien, případně Túrina Turambara, má zatím smůlu.

V roce 2026 se také Warneři chystají vrátit do světa Harryho Pottera skrze seriálovou adaptaci původních knih.