Na konci podzimu nám Ridley Scott nadělí svou další historickou podívanou. Oproti vynikajícímu Poslednímu souboji (2021) nás však tentokrát čeká mnohem známější a velkolepější příběh, jehož hlavním hrdinou se stane Napoleon Bonaparte, slavný francouzský vojevůdce a vladař, kterého si v připravovaném snímku zahraje Joaquin Phoenix. Právě Ridley Scott a Phoenix nedávno poskytli rozhovor serveru Empire, kde se o snímku trochu rozpovídali. Scott v něm mimo jiné prozradil, co ho vlastně vedlo přizvat na palubu právě Phoenixe. Odpověď asi nebude příliš překvapivá, rozhodl se pro něho poté, co zhlédl oscarového Jokera (2019) od Todda Phillipse, v němž si herec zahrál unikání verzi klaunského prince Gothamu. Scott, který jinak k mnohým filmovým adaptacím populárních komiksů příliš velkou lásku nechová, prohlásil následující:

,,Dívám se na Joaquina a říkám si: ,Tenhle malý ďáblík je Napoleon Bonaparte.´ Vypadá jako on.“

Nutno také připomenout, že Scott a Phoenix společně pracovali i na snímku Gladiátor (2000), kde herec ztvárnil primárního padoucha Commoda. Scott už pro Gladiátora připravuje volné pokračování, jehož výroba je však kvůli stávce herců pozastavená.

Napoleonova úloha ve světové historii byla jednoznačně významná, ovšem jeho samotná postava je dodnes věcí kontroverze. Možná přesně to je aspekt, díky kterému je pro Scotta tak zajímavým.

,,Srovnávám ho s Alexandrem Velikým. Adolfem Hitlerem. Stalinem. Podívejte se, udělal toho zatraceně dost špatného. Zároveň však byl pozoruhodný svou odvahou, svými schopnostmi a dominancí. Byl mimořádný."

Zvláštní pozornost bude ve filmu věnována Napoleonovu vzestupu k moci a jeho komplikovanému vztahu s manželkou Joséphine, kterou ztvárnila Vanessa Kirby (Mission: Impossible Odplata - První část). Ve snímku se také například objeví Tahar Rahima jako Paul de Barras, politik během Velké francouzské revoluce. Podle Phoenixe však Napoleon nebude vyloženě životopisným filmem. Jelikož se jedná o tak složitou postavu a svět, divák se dočká specifického vyobrazení očima Ridleyho Scotta. Pokud by ale člověk chtěl Napoleona skutečně pochopit, měl by si podle herce o něm něco nastudovat a přečíst sám. 

Zcela původně měl být snímek exkluzivitou pro službu Apple TV+, nicméně následně vstoupilo do hry i studio Sony, v rámci čehož pak padlo rozhodnutí poslat snímek do kin. Scott se sice ujal otěží režie, ale scénář zpracoval americký filmař David Scarpa. Ten už se Scottem jednou spolupracoval, v roce 2017 napsal scénář pro režisérův film Všechny prachy světa, který vycházel podle knihy od Johna Pearsona.

Dále se ve snímku objeví herci jako Benjamin Chivers, Ludivine Sagnier, Ian McNeice, Matthew Needham, Ben Miles, Paul Rhys, Youssef Kerkour a Scott Handy.

Oficiální premiéra v kinech je stanovená na 23. 11. 2023.