Co se týče kino trhu ve Spojených státech, tak minulý víkend byla vcelku slabota, dokonce se podle všeho jednalo o druhý nejslabší víkend letošního roku. Z velké části za to pravděpodobně může momentální stávka herců, kvůli které nemohou filmové hvězdy nic pořádně propagovat. Není proto divu, že v poslední době jsme se dočkali různých zpráv o odkladech.

Po minulém víkendu se každopádně na prvním místě udržel horor Sestra II, ovšem opravdu jen o chlup. Snímek po svém druhém víkendu utržil 14,7 milionů dolarů, což je sice oproti minulému týdnu propad o více než 54 %, ale Warneři mohou být z výsledku i tak spokojení. Horor měl poměrně malý rozpočet (38,5 milion), přičemž celosvětově už má na kontě hezkých 158,8 mega. Nebude se sice jednat o nejúspěšnější titul v historii filmového univerza, které započala hororová podívaná V zajetí démonů (2013), ale i tak se rozhodně jedná o velice pěkný výsledek. 

Těsně za Sestrou se na druhé místo vyšvihla novinka Přízraky v Benátkách, nové a tentokrát i trochu strašidelné vyšetřování dalšího případu Hercula Poirota. Snímek během svého zahajovacího víkendu utržil pro domácí box office 14,5 milionů dolarů. Výhodou je, že oproti předešlé Smrti na Nilu (2022) měly Přízraky o několik desítek milionů menší rozpočet, přesněji asi 60 milionů. I tak se ale jedná o vcelku nic moc start. Celosvětově snímek utržil 37,2 milionů, pokud v následujících týdnech film nezabere, další díl už zelenou možná nedostane.

Na třetí místo spadl akčňák Equalizer 3: Poslední kapitola, který po svém třetím víkendu utržil 7,2 milionů dolarů. Celkově má snímek na kontě 132,4 mega, což není úplně špatný výsledek, obzvlášť vzhledem k rozpočtu, který činil 70 milionů. Žádný hit roku z toho určitě nebude, ale pokud má být třetí díl skutečně poslední kapitolou, tak v rámci tržeb by se to dalo považovat za důstojné rozloučení.

Na čtvrté místo spadla komedie Moje tlustá řecká svatba 3, kde už to rozhodně žádná sláva není. Po svém druhém víkendu snímek utržil 4,7 milionů dolarů, což je propad o více než 53 %. Celosvětově film utržil 23,9 milionů, což rozhodně není žádný důvod k radovánkám. Takové tržby se vší pravděpodobností filmovou sérii pohřbí a dalšího dílu se už nedočkáme.

A na pátém místě se udržela šampionka Barbie, která je opravdu povedená trvalka. Úspěšná komedie měla premiéru skoro před dvěma měsíci, i tak ale zájem klesá pomalým tempem. Po minulém víkendu Barbie utržila 3,9 milionů dolarů, celkově má 1,41 miliardy, čímž například už překonala marvelovku Avengers: Age of Ultron (2015).

A ještě menší bonus. Oppenheimer je sice po minulém víkendu až na devátém místě, ale s tržbami se mu podařilo pokořit další rekord. Celosvětově už má na kontě 912 milionů dolarů, v rámci čehož se mu už podařilo překonat hit Bohemian Rhapsody (2018), jenž utržil 910 milionů. Tím pádem se z Oppenheimera stal nejúspěšnější životopisný film historie. Gratulace jsou na místě! 

A na co do kina tento týden? Rozhodně na Bod obnovy, českou sci-fi událost, která svým pěkným vizuálem připomíná hollywoodskou tvorbu. O režii se postaral Robert Hloz, který se u nás nedávno stavil na rozhovor. Na záznam se můžete podívat níže.

Snímek do kin vstupuje ve čtvrtek, tedy 21. 9. 2023. Už jste se dnes zálohovali?