Po letech čekání vstoupila minulý týden do amerických kin první část sedmého dílu slavné akční série Mission: Impossible jménem Odplata, ve které Ethan Hunt (Tom Cruise) vyrazí na další nebezpečnou a zdánlivě nemožnou misi. A jak se nové akční jízdě zatím vede z hlediska tržeb? Inu, rozhodně to není nejhorší, ale na otevírání šampaňského je pro studio Paramount ještě brzy.

V domácím box officu utržila sedmička během svého zahajovacího víkendu slušných 56,2 milionů dolarů, čímž se v žebříčku nepřekvapivě vyšvihla na první místo. Celosvětově má zatím snímek na kontě 235 milionů, tudíž už teď lze předpokládat, že z filmu žádný malér nebude. Zároveň tento start ale není žádným učiněným zázrakem. Oproti předešlým filmům byla totiž první část sedmého dílu znatelně dražší. Její rozpočet údajně činil až 291 milionů, přičemž samotná propagace pravděpodobně také nepatřila k nejlevnějším.

Momentálně se zdá, že by Mission: Impossible 7 mohlo ve výsledku utržit asi 750 mega, což by bylo stále méně než kolik měl předchozí díl s podtitulem Fallout (2018), jenž měl výrazně menší rozpočet. Necháme se každopádně překvapit, co s sebou přinesou nacházející týdny. Pokud by se ze sedmičky stala v kinech trvalka, rozhodně by se pak jednalo o úspěch. Recenze na Nerdfixu již brzy! 

Na druhé místo v žebříčku domácího box officu se překvapivě vyhoupl thriller Sound of Freedom, který utržil 27 milionů dolarů. Oproti předchozímu týdnu se jedná o nárůst tržeb o 37,2%, přičemž celosvětově už má na kontě 85 milionů. Jedná se o film, jenž vznikal pod dohledem Angel Studios, společnosti, která se především zaměřuje na snímky s propagací křesťanských hodnot. U takových filmů většinou bývají silné premiéry, nicméně posléze následuje rychlý propad. Je proto vcelku pozoruhodné, že snímek se po svém druhém týdnu v kinech takto slušně polepšil.

Třetí místo náleží hororu Insidious: Červené dveře, který utržil 13 milionů, celosvětově má na kontě 122,5 mega. S ohledem na domácí tržby se sice oproti předešlému týdnu jedná o 60% propad, ale v rámci celé hororové značky se i tak jedná o slušný výkon. Pokud by se snímku dařilo i v následujících týdnech, klidně by se z něho mohl stát nejúspěšnější film celé ságy.

Na čtvrté místo se propadl pátý Indiana Jones. Ten zas utržil 12 milionů, celosvětově pak 302 mega. A s ohledem na to, že snímek už je v kinech třetím týdnem, nemluvě o více než 300 milionovém rozpočtu, jedná se o majestátní malér. Vzhledem k tomu, že i samotné recenze jsou poměrně rozporuplné, tečka za Indyho dobrodružstvím je to rozhodně smutná.

A páté místo náleží pixarovce Mezi živly, která o divácký zájem v kinech stále usilovně bojuje do roztrhání těla. Animák v domácím box officu utržil 8,7 milionů, celosvětově zas má na kontě 311,6 mega. Rozhodně se musí ocenit, že se snímek v kinech drží tak dlouho, ovšem vzhledem k přepálenému rozpočtu (200 milionů) ze snímku beztak žádný hit nebude.

A na co do kina tento týden? No to je jasné! Přece na Barbieheimera! Respektive tedy na komedii Barbie od Grety Gerwig a historické drama Oppenheimer od Christophera Nolana. Oba dva filmy totiž budou premiérovat ve stejný den, tudíž se můžeme těšit na řádně velkolepou bitvu o kina. Podle prvních reakcí jsou zatím chváleny oba dva filmy, tudíž pokud zvažujete, že si dáte v jeden den dvojitou filmovou nálož, bránit vám v tom rozhodně nebudeme!

Barbie bude vyprávět o skutečné blonďaté panence (Margot Robbie), která se vydá za dobrodružstvím do opravdového světa, Oppenheimer se zas zaměří na titulního teoretického fyzika (Cillian Murphy), jenž stál za vznikem atomové bomby.

Oba dva filmy budou premiérovat ve čtvrtek, tedy 20. 7. 2023. Níže se můžete podívat na trailery.