Sympatický novozélandský filmař Taika Waititi nám po své marvelovce Thor: Láska jako hrom (2022) tentokrát nadělí o něco více uzemněnou komediální podívanou, která navíc vychází ze skutečné události. O té bude pojednávat jeho nový snímek jménem Next Goal Wins, na jehož oficiální trailer se můžete podívat výše.

V roce 2001 se fotbalový tým Samoa zapsal do historie poté, co utrpěl nejhorší prohru v historii světového poháru, kdy prohrál s Austrálií 31:0. Po oné naprosto ponižující porážce se proto tým rozhodne vyhledat nového trenéra, aby jim pomohl dostat se z úplného dna na úplný vrchol. A tím se nakonec stane Thomas Rongen (Michael Fassbender), který nedávno dostal padáka. A i přestože se tým zdá být opravdu šíleně marný, Thomas je i tak odhodlán udělat z nich fotbalisty, kteří budou schopní dát alespoň jeden jediný gól. 

Celý snímek tak bude vycházet z britského dokumentu z roku 2014, který o zoufalém týmu pojednával.

Filmu jsme se navíc měli dočkat už o něco dřív, nicméně samotná produkce se dostala do pár komplikací. Tou hlavní byla pandemie koronaviru, která v roce 2020 de facto srazila celý filmový svět na kolena. Ve snímku se také měl objevit Armie Hammer, ale kvůli jeho skandálu, jenž se točil kolem obvinění ze sexuálního obtěžování a dokonce i kanibalismu, ho v roli fotbalového manažera Alexe Magnussena nahradil Will Arnett, přičemž následně došlo i k přetáčkám.

Sám Waititi každopádně už v minulosti prohlásil, že i přestože nikdy předtím nenatočil sportovní film, vždycky si to chtěl vyzkoušet. Obzvlášť už jen vzhledem k tomu faktu, že snímek bude o bandě smolařů, které režisér ve filmech miluje. 

Waititi se postaral jak o režii, tak i o scénář, na němž ještě pracoval Iain Morris. Ten je znám především díky komediální tvorbě, psal tak epizody pro seriály jako Flight of the Conchords (2007) a The Inbetweeners (2008).

Kromě Fassbendera a Arnetta se ve filmu dočkáme herců jako Elisabeth Moss, Rhys Darby, Rachel House, Angus Sampson, Uli Latukefu, Beulah Koale, Oscar Kightley, Lehi Makisi Falepapalangi, Ioane Goodhue a Sisa Grey.

Oficiální premiéra je stanovená na 7. 12. 2023.