Britský oscarový herec Michael Caine v rozhovoru pro BBC Radio prohlásil, že ukončuje svou dlouholetou hereckou kariéru. Herec přednedávnem ztvárnil svou poslední roli ve filmu Bestsellery, který měl premiéru před měsícem. Ovšem příhodně úplně poslední film, ve kterém ho uvidíme, bude český historický velkofilm Jan Žižka od Petra Jákla, ve kterém ztvárnil roli Lorda Boreše. Své působení v Žižkovi, kterého se snad už konečně dočkáme někdy během příštího roku, ale dokončil ještě před začátkem natáčení Bestselleru. Osmaosmdesátiletý herec se tak odebere do hereckého důchodu. 

Michael Caine s hereckou kariérou začal už ve čtyřicátých letech, ovšem významná role, která ho obzvlášť vytáhla na výsluní, byla ve filmu Prácička v Itálii z roku 1969. Mnozí diváci ale budou Caina znát především z filmografie Christophera Nolana, pro kterého se stal takovým dvorním hercem. V trilogii o Temném rytíři například ztvárnil sluhu Alfréda Pennywortha, který se objevil ve všech třech dílech slavné batmanovské série. Od té doby se Caine začal objevovat v každém Nolanově snímku. Kromě Batmanů to tudíž byly filmy jako Počátek, Interstellar, Dunkirk a Tenet. Ostatně i sám Christopher Nolan o slavném herci jedou řekl: ,,Každý film potřebuje alespoň trochu Michaela Caina.“

Herec oznámil, že důvod, proč hodlá s herectvím seknout, spočívá především v jeho zdravotním stavu. Caine má dlouhou dobu problémy s páteří, kvůli kterým už nemůže pořádně chodit, tudíž se v poslední době místo herectví věnuje spíše psaním knih. Herec taktéž prohlásil, že v poslední době stejně nenachází scénáře na filmy, ve kterých by chtěl účinkovat. Michael Caine toho ale má každopádně mnoho za sebou, přičemž jeho stopa, kterou zanechal ve světové kinematografii, rozhodně jen tak nezmizí. I tak nám ale bude sympatický stařík, který se v létě ještě stačil objevit na filmovém festivale v Karlových Varech, velice chybět... Sakra, to zní jako nějaký nekrolog. Tak jinak: Hercovo působení ve filmech nám bude velice chybět. Tak.