Chytrá a povedená komedie Barbie je sice v kinech teprve týden, ale už nyní se zdá, že se bude jednat o jeden z největších hitů letošního roku. Snímek se svými domácími tržbami pokořil hned několik rekordů, například vůbec nejlepší otvírák roku 2023. V době psaní tohoto článku už snímek celosvětově utržil 472,6 milionů dolarů, což je po týdnu na rozpočet 100 mega vyloženě parádní výsledek. Pokud se mu bude i nadále dařit takto dobře, mohl by i překonat miliardovou hranici, což se letos zatím povedlo jen animáku Super Mario Bros. ve filmu. S takovýmto velkým komerčním úspěchem se tudíž nabízí jasná otázka. Dostane Barbie pokračování?

Odpověď asi nikoho nepřekvapí. S největší pravděpodobností skutečně ano. Na výrobu snímku dohlížela slavná hračkářská společnost Mattel, ze které si Barbie mimochodem také náležitě utahuje. Její generální ředitel Ynon Kreiz pro sever Variety uvedl, že jelikož existuje spousta různých verzí slavné panenky, její filmový univerz se tak může dále rozšiřovat. 

Mattel podle všeho chtěl snímkem připravit půdu pro zcela novou franšízu, která by se postupně rozšiřovala jak o různá pokračování, tak i spin-offy. Zkrátka a dobře bude chtít Mattel značku co nejvíce dojit, což je poměrně ironické, protože snímek se právě mimo jiné vysmívá i korporátním praktikám a konstantní touze po zisku. Nebylo by proto divu, kdyby se pokusil opět nabrat na palubu režisérku a scenáristku Gretu Gerwig, která scénář napsala spolu se svým partnerem Noahem Baumbachem (Manželská historie). Ta ale nedávno uvedla, že o pokračování momentálně nepřemýšlí. Údajně skrze film řekla všechno, co říct chtěla, přičemž nyní žádný nápad na další díl nemá.

A vlastně se tomu ani nelze moc divit. Svými myšlenkami a sympatickým poselstvím například o feminismu, které si samozřejmě určití jedinci na sociálních sítích hloupě vyložili jako „agresivní protimužskou propagandu“, je Barbie filmem, na něhož se úctyhodné pokračování bude dělat těžce. A pokud u něho bude chybět i vedení Grety Gerwig, jejíž filmografie se z žádných bezduchých filmů rozhodně neskládá, z dalšího dílu Barbie by se tak mohl vyklubat o několik tříd horší film, který by možná ani opětovná přítomnost Ryana Goslinga a Margot Robbie nezachránila.

Holt se necháme překvapit, co přinesou následující léta, ale osobně si myslím, že Barbie je přesně ten typ filmu, který krásně funguje samostatně a pokračování absolutně nepotřebuje. 

Talentovaná režisérka už je každopádně upsaná k jinému projektu, přesněji ke dvojici filmových adaptací Letopisů Narnie, které zrežíruje pro Netflix. Zda by si našla čas i pro případný další díl růžovoučké komedie, je zatím ve hvězdách.

Barbie každopádně vypráví o stereotypní panence (Robbie), která začne čelit určité existenciální krizi. Aby se z ní dostala, bude muset vyrazit do skutečného světa, v jehož zákonech a pravidlech se samozřejmě vůbec nevyzná. Spolu s ní se na cestu vydává také jeden z Kenů (Gosling), kterého zas v opravdovém světě příjemně překvapí postavení mužů.

Ve snímku si dále zahráli herci jako America Ferrera, Kate McKinnon, Will Ferrell, Simu Liu, Issa Rae, Rhea Perlman, Hari Nef, Alexandra Shipp, Emma Mackey, Kingsley Ben-Adir, Connor Swindells, Michael Cera, John Cena, Helen Mirren, Sharon Rooney, Ariana Greenblatt a Ncuti Gatwa. A pokud jste ještě náhodou neviděli naši recenzi, můžete to napravit níže.