I když jsme původně čekali jen upoutávku na chystanou hranou sérii Skeleton Crew, na právě probíhající akci D23 Expo 2024 toho nakonec bylo pro fanoušky Star Wars k dispozici trochu víc. Dočkali jsme se třeba nového traileru animované minisérie LEGO Star Wars: Rebuild the Galaxy nebo novinek spojených s druhou řadou hraného seriálu Andor. A pokud vás v souvislosti s předalekou galaxií zajímají jen filmy, také tu něco máme.

Společnost Lucasfilm aktuálně připravuje hned několik hraných Star Wars filmů, které zamíří standardně do kin, ale jen jeden už má oficiální název i konkrétní datum premiéry. Řeč je o projektu The Mandalorian & Grogu, který by měl fungovat jako filmové vyvrcholení seriálu Mandalorian a dalších seriálů a sérií z Disney+, jako je Boba Fett: Zákon podsvětí nebo Ahsoka. Během prezentace Disney Studio Showcase na D23 přitom vystoupili i hlavní tvůrci Jon Favreau a Dave Filoni, kteří potvrdili, že film se nyní nachází ve fázi plnohodnotné produkce, což znamená nejen řádné natáčení, které podle Favreaua začalo před několika týdny.

Aktuálně tedy nic nebrání tomu, aby se Mandalorian a Grogu objevili v evropských kinech 21. května/mája 2026. Na další podrobnosti si budeme muset ještě počkat, velké dobrodružství Pedra Pascala v roli Dina Djarina a „Baby Yody“ ale aktuálně slibuje spojení oblíbených postav známých z Disney+ s filmovou škálou ságy Skywalkerů. Očekávat můžeme také spojení klasických a inovativních filmařských technik nebo pestré využití digitálních i praktických speciálních efektů.

Server Deadline dokonce uvádí, že účastníci prezentace mohli vidět první záběry. Díky nim bylo možné vidět novou verzi lodi Razor Crest, imperiální kráčející kolosy AT-AT na jakési sněžné planetě, Garazeba "Zeba" Orreliose z animovaného seriálu Star Wars Povstalci a z Mandaloriana nebo dva příslušníky drobounké rasy Anzellanů, jejichž nejslavnějším zástupcem je nepochybně mechanik Babu Frik z filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Deadline popisuje scénu, v níž je v kokpitu lodi spolu s Groguem právě Babu, s ohledem na velmi zábavnou přítomnost dalších Anzellanů v třetí řadě Mandaloriana si ale nejsme jistí, jestli to má být opravdu on. V každém případě můžeme počítat jednak s tím, že širší veřejnost tyto záběry oficiálně jen tak neuvidí, jednak s tím, že za necelé dva roky potkáme v kinech dost starých známých.