Podle očekávání nám letošní ročník Disneyho akce D23 přinesl první řádnou upoutávku na chystaný hraný seriál Skeleton Crew, který je zasazen do světa Star Wars. Režisér Jon Watts a scenárista Christopher Ford, kteří stojí za snímkem Spider-Man: Homecoming, se v minulosti netajili tím, že se nechali inspirovat legendou E.T. - Mimozemšťan a dalšími klasikami od Stevena Spielberga. A nový trailer naznačuje, že to nebylo jen mluvení do větru.

Video v první řadě představuje čtveřici hlavních dětských hrdinů, kterými jsou Wim (Ravi Cabot-Conyers), Fern (Ryan Kiera Armstrong), KB (Kyriana Kratter) a Neel (Robert Timothy Smith). A to v překvapivě povědomém zasazení. Skeleton Crew se odehrává v době po pádu Impéria, tedy za vlády Nové republiky, ale všechny ty hoverbusy, domky jako přes kopírák a široké ulice nejvíce ze všeho připomínají klasické americké předměstí. Kdybychom právě řešili projekt určený pro konkurenční Amazon Prime Video, očekávali bychom, že na to předměstí spadne atomová bomba a objeví se logo videoherní série Fallout.

Hlavní hrdinové každopádně při jednom ze svých dobrodružství narazí na zdánlivě nečinnou loď Onyx Cinder, kvůli níž se ztratí v nebezpečné galaxii. Pochopitelně tedy musí najít cestu domů, načež potkají různé nepravděpodobné spojence a nepřátele. Předpokládáme, že do té první kategorie má spadat Jude Law (Sherlock Holmes, Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny) jako záhadný Jod Na Nawood a droid SM-33, který funguje jako první důstojník Onyx Cinderu a kterého namluvil Nick Frost. Výraznější, zatím nespecifikované role dostali ještě Tunde Adebimpe a Kerry Condon.

Bude taková sestava fungovat? To budeme moci zjistit 4. prosince/decembra 2024, kdy se na Disney+ objeví první dvě epizody. Režii jednotlivých dílů přitom mají na starosti Jon Watts, David Lowery, Daniel Kwan, Daniel Scheinert, Jake Schreier, Bryce Dallas Howard, jež mimochodem režírovala i několik epizod seriálu Mandalorian, a Lee Isaac Chung. Pod scénářem celé řady jsou podepsáni Watts a Christopher Ford , kteří jsou i showrunnery nového seriálu, a dvě epizody napsala Myung Joh Wesner.

Jako už tradičně tu pak máme poměrně rozsáhlý seznam výkonných producentů, koproducentů a producentů, kterými jsou kromě Forda a Wattse také Jon Favreau, Dave Filoni, Kathleen Kennedy, Colin Wilson, Chris Buongiorno, Karen Gilchrist, Carrie Beck, Susan McNamara a John Bartnicki.

Za zmínku také stojí, že na D23 byly ukázány některé kostýmy a rekvizity vytvořené pro potřeby Skeleton Crew. Fotky, které včera večer zveřejnila společnost Lucasfilm, nám tak nabízejí lepší pohled třeba na už zmíněného droida SM-33. Touto cestou bylo navíc odhaleno, že v novém seriálu se zastaví také pirát Vane, kterého si můžete pamatovat z třetí řady Mandaloriana. Máme tu tedy i dobrou připomínku faktu, že Skeleton Crew a Mandalorian využívají velmi podobné časové zasazení.