Neexistuje více propracovaný a půvabnější fantasy svět než ten od J. R. R. Tolkiena. Středozem mnohdy působí jako skutečný fungující svět, za což můžou detailní popisy legend, bitev, postav, běžného fungování světa a hlavně nejrůznější jazyky. Jenže přes svou velikost nebylo nikdy Tolkienovo dílo dokončeno.

Všichni tak nějak znají Hobita, Pána prstenů a Silmarillion. Jenže díky Christopheru Tolkienovi, nejmladšími synovi slavného spisovatele, jsme se dočkali i vydání doposud nedokončených příběhů, které později sám dokončoval. Húrinovy děti, Beren a Lúthien, Pád Gondolinu a hlavně Nedokončené příběhy jsou právě ta díla, která dotváří tento mnohými milovanými svět.

Seriál Pán Prstenů: Prsteny moci by se měl odehrávat hlavně v období, které je ve velkém popisováno v Nedokončených příbězích. Pojďme si tedy přiblížit některé příběhy, postavy a lokace, ať jsme na seriál více připraveni.

ČASOVÉ ZASAZENÍ

Než se vrhneme na cokoliv jiného, tak si musíme ujasnit, kdy se vůbec seriál odehrává. Amazon vlastní práva na Druhý věk a blíže nespecifikované pasáže z Prvního věku. Takže to bysme měli, ne?

Ne tak docela. Seriál nejspíše bude pokrývat více pasáží druhého věku, který trval 3441 let. Ten začíná chvíli po skončení Války hněvu, kdy je Morgoth poražen armádou Valinoru. Několik postav, včetně například Galadriel, se rozhodne zůstat. Celý tento věk končí poražením Saurona. Toho konkrétně porazí Isildur, kterého můžeme vidět mladého v upoutávkách, jak opouští království Númenoru.

Většina seriálu by tak mohla pokrývat období kolem let 3209, kdy se Isildur narodil, až 3319, kdy se Númenor potápí. Za což do určité míry mohl Sauron, protože silně ovlivňoval mysl krále Ar-Pharazôna, jenž je také v traileru spatřen. Jenže upoutávky také zobrazují návrat Saurona do Středozemě roku 500 Druhého věku. 

Naše teorie je tedy následující. Seriál, který bude mít 8 epizod, bude velmi skákat napříč druhým věkem s některými scénami zobrazující momenty Prvního věku, které dopomohou vysvětlit jak svět funguje. Nedivil bych se, kdybychom například dvě epizody sledovali události ze začátku Druhého věku, a ve třetí epizodě začali zcela odlišný příběh s jinými postavami, jen abychom ve finále viděli jejich spojení proti Sauronovi. Přece jen je Druhý věk poměrně málo popsaný a obsahuje spoustu prázdných míst, které by mohl seriál vyplnit.

POSTAVY

Galadriel (Morfydd Clark)

Krásná, mocná a vznešená elfská vládkyně Galadriel, jejíž dědečkem byl sám Finwë, velekrál Noldor, bude v první sérii Prstenů moci sehrávat jednu z primárních rolí. V seriálu má ztvárňovat velitelkou Severních armád, přičemž jejím hlavním cílem je vystopovat zbývající Melkorovy posluhovače, kteří začínají opět pomalu vystupovat ze stínů a nor.

Sauron viděl v Galadriel jednu z největších překážek, proto za pomocí lstí a přestrojení elfy přesvědčil, aby ji vyhnali, přičemž následně je nechal vykovat výše zmíněné prsteny. Sama Galadriel nosila Nenyu, prsten vody, který mezi zbylými artefakty patřil mezi nejmocnější z nich. 

Elrond (Robert Aramayo)

Už nějakou dobu víme, že mladší verze Elronda půlelfa se bude nacházet v elfském království Lindonu jako Gil-galadův kapitán a zvěstovatel, kde by se měl spolu s Galadriel pokoušet obnovit vztahy mezi elfy trpaslíky z Khazad-dûm. Elrond také vlastnil Vilyu, prsten vzduchu. Jak velkou bude sehrávat úlohu v Prstenech moci, je zatím ve hvězdách.

Durin IV. (Owain Arthur)

O trpasličím princi z Khazad-dûmu se toho příliš neví. Vládl každopádně významnému trpasličímu království na konci Druhého věku, přičemž taktéž se o něm říkalo, že to je reinkarnovaný Durin I., jenž byl nejstarším se sedmi otců trpaslíků. Podle trailerů se zdá, že bude velmi dobrým přítelem Elronda, a že v Prstenech moci se bude muset Durin vypořádávat s údělem budoucího vladaře. A nezapomeňme na to, že z Khazad-dûmu se později stane trpasličí hrobka kvůli balrogovi, který dřímá v srdci hory.

Princezna Disa (Sophia Nomvete)

Trpasličí princezna Disa je pro seriál smyšlenou postavou, která se v původních dílech Tolkiena nevyskytuje. Její role v seriálu zůstává tajemstvím, ale zatím se zdá, že se bude snažit poskytovat co největší podporu Durinovi IV. Necháme se proto překvapit, jak moc velká její role v seriálu nakonec bude. A zda jí třeba během první řady narostou vousy!

Arondir (Ismael Cruz Córdova)

Arondir je další postavou, která byla vytvořena pro účely seriálu, přičemž v původních dílech se nevyskytuje. Tento na mariňáka ostříhaný lesní elf byl měl mít v seriálu vztah s lidskou bylinkářkou a léčitelkou jménem Bronwyn, přičemž se má z nějakého důvodu jednat o lásku „zakázanou“. Podle již vydaných trailerů se zdá, že v seriálu bude mít určité interakce s Enty.

Bronwyn (Nazanin Boniadi)

A hned se podíváme i na výše zmíněnou krásku Bronwyn. Ani ta se v původních předlohách nikde neobjevuje, tudíž její role v seriálu zůstává tajemstvím. Je taktéž matkou mladíka jménem Theo, postavy, která bude hrát v seriálu také jednu z primárních rolí.

Halbrand (Charlie Vickers)

Halbrand je další pro seriál smyšlenou postavou, ovšem podle trailerů víme, že se má jednat o někoho, kdo má mít mnoho interakcí s Galadriel. Z prvních fotek a upoutávek by se měli oba dva setkat na moři, přičemž následně by měli pokračovat v cestě společně. Jedná se o člověka, který je popisován jako muž, ,,který prchá před svou vlastní minulostí“. Jeden z oficiálních plakátů zachycuje postavu, která drží meč s hlavicí ve tvaru koně. Onen plakát by údajně měl zachycovat právě Halbranda. Že by se tedy jednalo o někoho, kdo má vazby na Rohan?

Gil-galad (Benjamin Walker)

Vracíme se zpátky do známých vod. Gil-galad, poslední velekrál Noldor v království Lindonu, patřil mezi nejmocnější elfy Druhého věku. Během něho se například spřátelil s Tar-Aldarionem, šestým králem Númenoru, který Gil-galadovi daroval semena valinorského stromu Mallorn. Jelikož ale strom nemohl v Lindonu vyrůst, daroval je Galadriel, která je následně přenesla do Lothlórienu. Pamatujete ty obrovitánské stromy ve Společenstvu prstenu? Právě to byly Mallorny. V trailerech na seriál se Gil-galad objevil jenom několikrát, ale velice se podobá verzi, která se měla objevit také v Jacksonově trilogii.

,,Cizinec“ (Daniel Weyman) Ten co vypadá jako Slim Shady

Dosud nepojmenovaný Cizinec dorazil do Středozemě jako spadlý meteorit, tudíž o lidskou bytost se se vší pravděpodobností jednat nebude. V trailerech jsme mohli každopádně vidět, že se setká s Elanor Brandyfoot a Poppy Proudfellow, harfootovské hobitky, o kterých ještě budeme mluvit. Mnozí fanoušci se tak domnívají, že Cizincem by mohl být jeden z čarodějů Istari, možná dokonce sám Olórin, tedy Gandalf, což by mohlo vysvětlovat jeho následnou náklonnost k hobitům. Problém je však ten, že Istari byli do Středozemě vysláni až během Třetího věku, což zároveň také vylučuje možnost přítomnosti ostatních členů čarodějného Maiar řádu.

Theo (Tyroe Muhafidin)

Mladík Theo je synem léčitelky Bronwyn a další postavou, která se v původních předlohách nevyskytuje. O jeho postavě toho stále moc nevíme, na jedné z fotek k seriálu ale třímá v rukou jakýsi zlomený meč, který taktéž drží na jednom z oficiálních plakátů. Při pohledu na onu černou čepel může některé fanoušky napadnout, že by možná mohlo jít o Anglachel (případně Gurhang jak byl nazýván později), meč Túrina Turambara z Prvního věku. Je zde také teorie o tom, že meč by mohl být ve skutečnosti morgulskou čepelí, kterou později třímaly obávané prstenové přízraky. 

Elendil (Llyod Owen)

Isildurův a Anárionův otec Elendil, budoucí velekrál Dúnedainů, byl synem Amandila, přítele elfů, jehož Sauron považoval za jednu z největších hrozeb ze strany lidí. Když ale Sauron omámil Ar-Pharazôna svými lžemi, přičemž poslední král Númenoru tak vyplul směrem k Valinoru, což pak předznamenalo tragický konec jejich velkého království, Elendil se svými syny a dalšími podporovateli Věrných uprchli do Středozemě

Isildur (Maxim Baldry)

Númenorejec a starší syn Elendila je postavou, kterou si můžeme pamatovat z Jacksonovy filmové trilogie. Isildur patří mezi první, kteří zpozorovali, že lišácký Sauron, který se vetřel do přízně Ar-Pharazôna, posledního krále Númenoru, nemá vůbec dobré úmysly. Když ale Isildur zjistil, že Sauron králi radil, aby nechal uříznout Nimloth, Bílý strom ze Země neumírajících, tajně se vydal na nebezpečnou misi, během které v přestrojení sebral z Nimlothu plod. S Númenorem to ale pak šlo od desíti k pěti. Isildur z jeho následné zkázy unikl spolu s Elendilem a svým bratrem Anárionem. 

Celebrimbor (Charles Edwards)

Jeden z největších elfských řemeslníků patří zároveň zcela bezpochyby mezi nejdůležitější postavy celého seriálu. Byl to právě on, kdo vykoval Tři elfské prsteny moci, které nepodléhaly Sauronovi. Byl nejenom Noldorským knížetem, ale také vnukem samotného Fëanora, tvůrce klenotů Silmarilů. Celebrimbor přebýval v Eregionu, ze kterého často jednal s trpaslíky z Khazad-dûmu. Následně pak do Eregionu přichází Annatar, Pán darů, který o sobě začne tvrdit, že je vyslancem samotných Valar, aby Noldorské elfy učil umění výroby prstenů. Ve skutečnosti se však jednalo o přestrojeného Saurona.

Pod vedením a instrukcemi Saurona tak oklamaní elfští kováři vyrobili Prsteny moci, přičemž sám Sauron v tajnosti vykoval Jeden prsten, který vládne všem. 

Ar-Pharazôn (Trystan Gravelle)

Jelikož bychom se měli v seriálu dočkat i samotného pádu Númenoru, tak samozřejmě by v něm neměl chybět muž, který je za něj z velké části zodpovědný. Ar-Pharazôn byl pětadvacátým a také posledním númenorejským králem, který zajal Saurona a odvezl si ho jako vězně do Númenoru. To však byla hrubá chyba, protože jak víme, Sauron je ďábelsky vychytralý a měl svůj plán. Pomocí lichotek, lží a polopravd si postupně získával královu důvěru, přičemž následně Ar-Pharazôna přesvědčil, aby zaútočil na samotný Valinor a násilím si nárokoval právo na nesmrtelnost. A to následně znamenalo konec nejen pro něj, ale i celý Númemor. 

Jak se ale zatím zdá, v seriálu Ar-Pharazôna patrně uvidíme ještě v době, kdy nebyl králem, ale pouhým poradcem.

Tar-Míriel (Cynthia Addai-Robinson)

O Ar-Pharazônově sestřenici a později i ženě toho z původních předloh zas až tolik nevíme, ale každopádně právě ona se měla stát právoplatnou čtvrtou vládnoucí královnou Númenoru.I přestože se v původních předlohách nejedná o nějak zvlášť podstatnou postavu, zdá se, že v seriálové adaptaci ztvární podstatně větší roli.

Elanor ´Nori´ Brandifoot (Markella Kavenagh)

Ano, v seriálovém Pánovi prstenů se objeví i hobiti. A to přestože ve Druhém věku hráli v podstatě nulovou úlohu. Jednou z nich bude Elanor Brandifoot, která je také známá pod přezdívkou Nori. Právě ona se setká s tajemným Cizincem, který dorazí do Středozemě přes velkou kometu. 

Largo Brandyfoot (Dylan Smith)

Otec Elanor a další postava, která se v původních předlohách nevyskytovala. Jak velkou roli bude v seriálu hrát, je zatím ve hvězdách.

Sadoc Burrows (Sir Lenny Henry) a Poppy Proudfellow ( Megan Richards)

Další z harfootů, kteří budou mít interakce s Elanor. Opět ale nevíme, jak moc prostoru jim bude v seriálu věnováno.

Sauron/Annatar (???)

A na konec tu máme starého dobrého Saurona, hlavního padoucha z Pána prstenů, který také podstatně zamával s událostmi ve Druhém věku. Na konci věku Prvního po Válce hněvu, ve které byl jeho pán Morgoth poražen, prosil Sauron o milost a sliboval pokání. Nakonec však prchl před svým soudem a skryl se před zraky Valar kdesi ve Středozemi. Teprve až po pěti stoletích Druhého věku se vrací s jasným cílem – ovládnout celou Středozem a podmanit si všechny její národy. Zkázu elfů chtěl přivést pomocí lstí. Vzal na sebe sličnou podobu a převzal jméno Annatar, „Pán darů“. A jak již bylo řečeno dříve, následně přišel mezi elfské kováře (včetně Celebrimbora) do Eregionu a vydával se za vyslance Valar. Sauron tak elfské mistry oklamal a nechal je ukout Prsteny moci, které pak mohl ovládat za pomocí svého Jednoho prstenu. O několik set let později přichází na scénu mocichtivý Ar-Pharazôn, který Saurona zajme a převeze do Númenoru. A co bylo dál už víme. Sauron zkazil srdce Ar-Pharazôna, přinutil ho uctívat Morgotha, přičemž posledním hřebíkem do rakve pro Númenor byla invaze do Valinoru, která vyústila v potopení celého mocného království.

Stále ještě není jasno, kdo přesně bude lišáckého Temného pána hrát. Nedávno vyšel trailer, ve kterém se herečka Bridie Sisson objevila v roli tajemné postavy v bílém rouchu. Mnozí se začali domnívat, že se jedná právě o Saurona ve své sličné podobě, ale je to skutečně pravda? Nemyslíme si. Tvůrci totiž v jistém rozhovoru odhalili, že Bridie Sisson bude hrát postavu, jež přichází ze vzdálených východních zemí Rhûnu. A který národ pochází z Rhûnu? Přece Východňané. A kdo jsou Východňané? Přece nepřátelé svobodných národů a spojenci Saurona. Bridie Sisson tak ve výsledku se vší pravděpodobností hraje nějakou Sauronovu přívrženkyni, nikoliv samotného Temného pána.

DĚJOVÁ LINIE A JEJÍ NESROVNALOSTI

V upoutávkách se objevilo pár momentů, které vyvolaly hned několik otázek. Už jsme si na začátku řekli, kdy se zhruba bude děj odehrávat, ale stejně tu pár věcí nesedí. Posledním velkým otazníkem byl finální moment z traileru z Comic-Conu, kdy můžeme vidět Balroga, konkrétně to vypadá na Durinovu zhoubu. Jde o to ohnivé stvoření ze Společenstva prstenu, které několik let před filmem probudili omylem trpaslíci a všichni padli jeho ohnivým mečem, včetně Durina VI., vnuka Durina IV., kterého v seriálu uvidíme. Jenže kde je ten problém?

Balrogové byli stoupenci Melkora, prvního Temného Pána. Jenže na konci Prvního věku byli poraženi, až tedy na jednoho, který se po Válce hněvu zavrtal do země hluboko ke kořenům pohoří Hithaeglir. Ano, jde o toho z prvního filmu. Takže co by sakra dělal tento Balrog v upoutávce? Můžou nastat dvě situace. Buďto sledujeme vzpomínku na konec Prvního věku, nebo vizi budoucnosti. Druhá situace by více zasahovala do děje Druhého věku. Je šance, že sledujeme jeho uvěznění, nebo případný únik k pohoří. V knihách nebylo přesněji řečeno, jestli Balrog spal, nebo byl uvězněn a fanoušci v tom nemají tak úplně jisto. 

Působí to tedy tak, že seriál bude kráčet po velmi tenkém ledě. A jak jsme již avizovali, rozhodně dojde k velkým časovým skokům, protože jinak si některé momenty nemůžeme vysvětlit. 

OBAVY FANOUŠKŮ

Když se objevily první zprávy o tom, že se bude natáčet seriál Pán prstenů pokrývající Druhý věk, mnoho fanoušků se začalo těšit. Přece jen se mělo jednat o nejdražší seriál současnosti, na kterém dělá Amazon, tudíž nikdo se nebál toho, že by byl seriál podfinancovaný. Hlavně mnoho Amazon adaptací získává vysoká hodnocení a sami tvůrci si vychvalují kreativní svobodu a spolupráci s Amazonem. Například jde o seriály The Boys, Carnival Row, Good Omens nebo pořady jako Grand Tour.

Po ukázání prvních teaserů se však nálada fanoušků změnila. Objevily se změny, které jim prostě nebyly po chuti. Než se ale podíváme na konkrétní změny, které se fanouškům nelíbí, plus které odráží jejich obavy, tak za zmínku stojí i reakce tvůrců.

Nejprve řeknou, že chtějí být předloze co nejvěrnější, ovšem jedním dechem dodají, že chtějí přepsat Tolkienovo dílo tak, aby bylo přístupnější dnešní době. Takové prohlášení poukazuje na určitou úroveň neúcty k původní předloze. Pravdou je, že existují různé adaptace, které se odchylují od originálu a přesto jsou dobře hodnocené. Nicméně zde přístup tvůrců působí... spíše až urážlivě a pohrdavě vůči původní předloze.

Dílo J. R. R. Tolkiena vychází zcela jasně z evropského folkloru. A to se v něm také odráží. Jedná se o propracovaný a živoucí svět, kde má vše své místo a je vytvořeno s určitou péčí a myšlenkou. Silmarillion a díla vydaná pod Christopherem pak vše povznáší na novou úroveň a skalní fanoušci je znají téměř nazpaměť. Jaké odchylky od původního díla zde máme, které nejsou fanouškům po chuti?

Prvně jde o zásahy do logiky světa. Máme zde například Galadriel, která v trailerech vystupuje jako silná ženská hrdinka. Jedná se o elfí bojovnici, která bude čelit zjevně mnohým nesnázím, ale díky svým dovednostem je bude hrdě překonávat. Přibližně takový je pocit z prvních trailerů.

Problém je v tom, že Galadriel nikdy nebyla bojovnicí. Ona byla jednou z nejmocnějších čarodějek, jakou kdy Středozem poznala. A udělat z ní "pouhou" bojovnici je tedy něco, co její charakter v očích fanoušků zbytečně ponižuje.

Dalším problémem zde máme zásahy do struktury světa. Elfové v Tolkienově světě jsou nazývání Illúvatarovy děti, byli stvořeni jako sliční, dlouhověcí a jelikož se zde vychází i ze starověké mytologie, tak i se světlou kůží.

Nechceme říkat, že by v různých fantasy nemohli hrát elfy herci černé pleti, ale pro imerzi je vhodné, aby takové věci v kontextu světa dávaly smysl. A jelikož elfové jsou skutečně dlouhověcí, tak je dobré si uvědomit, že v Pánovi prstenů se jedná teprve o nějakou šestou generaci. To opravdu není mnoho na to, aby došlo k takovému zásahu. Navíc většině elfů zde chybí jakási sličnost, nadlidský půvab, což bohužel celému zážitku nepřidává.

Podobně jsou na tom i trpaslíci. Nebo spíše trpaslice. Ty jsou ve světě Ardy vzácné a je jich opravdu málo. Proto si jich trpasličí společnost velmi váží. Trpaslice jsou pro lidi téměř nerozeznatelné od trpaslíků, protože i ony mají vousy. Proč tedy, pokud chce Amazon být tak moc inkluzivní, nevyužil této příležitosti ukázat i jiné standardy krásy než ty běžné?

Dalším zásahem do logiky světa je přítomnost předchůdců hobitů. Dle slov Amazonu: ,,Co by byla Středozem bez hobitů?”

Pravda, díky filmům získali divácky na významu, ale dle slov fanoušků by se jednalo o Středozem. Přece jen je nikdo nikde nezná a žijí jen na malém území někde daleko od všeho dění. Čtenáři Silmarillionu o nich nic neví, nicméně zmínka o nich byla v jiné knížce. Jejich přítomnost přesto působí jen jako pouhá snaha vyždímat ze značky co nejvíce peněz. 

Nicméně Harfooti jsou jednou ze tří ras Hobitů jako takových. Harfooti totiž byli popisováni jako o něco tmavší Hobiti, nejspíše kvůli tomu, že po několik desítek let cestovali napříč světem než se usídlili v Kraji, který již známe z filmů a dalších knih. Někteří v nich vidí alegorii s kočovnými národy, jiní se vše snaží vysvětlit vědecky, jiní to zase berou jen jakožto snahu Amazonu být politicky korektní. Po první negativní reakci se ale mnozí ubírají spíše k první možnosti.

S ohledem na zbylé změny se fanoušci cítí jako býk, kterému někdo před obličejem mává červeným hadrem.

Přece jen je toto dílo základem vysokého fantasy, proto má i největší zástup fanoušků na světě. O to hůře pak nesou fanoušci přístup Amazonu v případě, že vůči jejich univerzu hází špínu a povyšuje se nad něj.

Krom toho se fanouškům nezdá kvalita, s jakou je seriál zpracován. Kostýmy vypadají často nepříliš důvěryhodně, případně nedostatečně honosně. Jako příklad poslouží zbroj, která je pouze nakreslena na tričko.

Pokud se jedná o ten nejdražší seriálový počin, proč ani není možné mít dobré kostýmy? Takový přístup bohužel příliš důvěry nevzbudil.

Shrnuto a podtrženo, fanoušci se bojí kvality seriálu, zbytečných změn světa a neúcty k původnímu dílu. A pohrdavý přístup ze strany Amazonu, který hraničí až s urážením fanoušků, celou situaci rozhodně nezmírňuje.

SHRNUTÍ

Každopádně jak jsme již zmínili, tak jde o nejdražší seriál všech dob, takže lze očekávat obrovitánskou výpravu, skvělé efekty a velmi vysoké výplatní pásky.

A vzhledem k tomu, že se na seriálu dělá pět let, tak snad budou i efekty dotaženy k dokonalosti, ne jako tomu bývá u nejnovějších filmů a seriálů, kdy mnohdy výtvarníci nestíhají, protože studio vyhodí datum vydání seriálu dokonce ještě před první klapkou.

Mnozí fanoušci seriál již teď odsoudili, což nám přijde trochu absurdní, protože ke změnám zkrátka musí při natáčení vždycky dojít. To, co funguje v knize, zkrátka nemusí fungovat na našich obrazovkách. Jako tomu je například u Rodu Draka. Pokud vás zajímá naše reakce na prvních 6 epizod, ke kterým jsme dostali předběžný přístup, tak rozhodně mrkněte na náš kanál.

Amazon umí správně zavádět změny v příběhu. Například již avizovaný seriál The Boys si drží velmi vysoká hodnocení jak od kritiků, tak od fanoušků. Přitom v seriálů dochází k velkým změnám. Jen zkrátka tvůrci a produkce ví, do čeho mohou sáhnout. A co zas nechat identické.

Doufáme, že jsme vám přiblížili, co od seriálu očekávat, popřípadě trochu uklidnili vaše negativní očekávání. Seriál toho může doopravdy hodně pokazit, ale zároveň to tak černě nevypadá. I první reakce od některých kritiků, případně Neila Gaimana, který stojí za Sandmanem, jsou velmi pozitivní.

Hlavně je i důležité připomenout, že i naprosto úchvatná filmová trilogie Pána Prstenů měla určité změny v příběhu. Konkrétně myslíme roky, které neseděly, nebo absenci Toma Bombadila a Glorfindela.

Každopádně plný obrázek si uděláme až 14. řijna, kdy vychází osmá, tedy poslední epizoda. Ovšem již 2. září dostaneme první a druhou epizodu.