Na Josse Whedona se v posledních týdnech valí kritika ze všech stran. Rozdíl mezi jeho verzí Justice League a verzí Zacka Snydera je do očí bijící a nevykresluje Josse zrovna v dobrém světle. Odlišné vize a formy prezentace se ještě dají pochopit, ale na povrch lezou i neshody s hereckým štábem během přetáček, které si vzal Joss Whedon na starosti.

Velkým kritikem Josse Whedona a Warner Bros. je herec Ray Fisher, představitel Cyborga. Ten si na poměry ve studiu a přístup Josse samotného stěžuje už několik let. Rayovi se nelíbilo, jak s jeho postavou Whedon ve své verzi zatočil. Kromě seškrtání většiny scén byl nucen říkat i věty, které původně neměly ve filmu vůbec zaznít. Jako například klasická Cyborgova hláška „Booyah“, kterou můžeme znát třeba ze hry Injustice. V původním filmu neměla vůbec existovat, ale Warner Bros. za podpory Josse si ji ve filmu vymohlo na sílu. A buďme upřímní, Cyborg byl ve Whedonově verzi slabou a nezajímavou postavou, ať už s hláškou, nebo bez ní.

Ray Fisher dlouhodobě obviňuje Whedona a prostředí okolo Warner Bros. jako údajně toxické a rasistické. Dokonce odmítl spolupracovat s prezidentem DC Films Walterem Hamadou a byl vyškrtnut z nadcházejícího sólového filmu o Flashovi. Nesouhlasí ani s určitými lidmi, kteří se starají o najímání a propouštění lidí okolo filmu. To vše se prý dělo za podpory kreativního ředitele Geoffa Johnsna.

Nicméně Ray Fisher není jediný, kdo pocítil na svoji osobu Whedonův tlak. Nově vyplouvá na povrch, že Joss měl při přepisování a přetáčkách působit arogantně a odmítal přijmout jakékoliv poznámky, které mu hvězdní herci sdělili. Své o tom ví izraelská herečka Gal Gadot.

Ta prý měla negativně reagovat na přepisování scénáře a jediné, čeho tím dosáhla, byly výhrůžky od Whedona, že jí zničí kariéru a do filmu tak záměrně protlačil scény, se kterými Gadot nesouhlasila a nevypadala na nich zrovna reprezentativně. Měla dokonce zaznít věta o tom, ať drží jazyk za zuby a mluví jen tehdy, kdy má říkat repliky, které ji ve filmu udělají hloupou.

Gal není první obětí útoků Josse Whedona. Kaskadérský pár Jeff Pruitt a Sophia Crawford si na Whedonovo chování stěžovali již při natáčení populárního seriálu Buffy, přemožitelka upírů. Whedon údajně nesouhlasil s tím, že se oba kaskadéři dali dohromady a naznačoval jim, že jestli se nerozejdou, tak nikdy nedostanou další práci.

Traduje se, že Whedon blbě koukal i na popularitu zloducha Spikea, taktéž ze seriálu Buffy a situace na place leckdy nebyla daleko od inzultace. Při natáčení spin-offu Angel zase herečka Charisma Carpenter uvedla, že její konec v seriálu zapříčinilo její těhotenství a velmi napjaté vztahy s Jossem Whedonem. Celé téma okolo problémů při natáčení seriálu Buffy, přemožitelka upírů, jsme detailně zpracovali zde.

Jestli je Whedonovo chování na pracovišti tak špatné, nebo jestli je celá kauza přitažená za vlasy, netušíme. Posouzení je na každém zvlášť, ale je zvláštní, že vše vyplouvá na povrch především až po úspěšném přijetí Snyder Cutu. Na druhou stranu negativně reagují na Whedona především hlavní hvězdy filmu, a to nemůže být jen tak. Navíc jeho minulost je, zdá se, v tomhle ohledu také více než bohatá.