Před deseti let premiéroval John Wick, začátek nové a velké franšízy od studia Lionsgate, který posunul akční žánr na zcela novou úroveň. Dodnes je blaho sledovat úžasnou a náležitě uspokojivou choreografii filmových soubojů, na kterou jakožto režiséři dohlíželi kaskadérští veteráni Chad Stahelski a David Leitch.

Titulní zabiják s přezdívkou Baba Yaga je zřejmě hned po Neovi z Matrixu tou nejslavnější rolí Keanu Reevese, který podstoupil tvrdý trénink bojových umění a kaskadérský kousků, aby mohl co nejvíce akčních scén natočit sám. John Wick se sice ve všech filmech furt tváří, jako kdyby vzpomínal na Vietnam, ale vzhledem k tomu, čemu ve všech čtyřech dílech musel čelit, tak mu to vlastně nemůžeme mít moc za zlé.

A jelikož první snímek z roku 2014 slaví desetileté výročí od premiéry, studio Lionsgate se ho rozhodlo na omezenou dobu znovu uvést do kin. V rámci toho vydalo speciální trailer, který si můžete pustit níže. 

Skvělou zprávou je, že Bontonfilm uvede film i v našich luzích a hájích. V limitovaném uvedení se ho dočkáme již 3. 11. 2024. Takže pokud si chcete na velkém plátně připomenout začátek úspěšné akční franšízy, která bude v budoucnu pokračovat nejenom skrze spin-offy, ale zřejmě i plnohodnotný pátý díl, tak si to určitě nenechte ujít.

V prvním díle se nám John Wick představuje jako zkušený zabiják na odpočinku, který si chce jen hledět svého. Když se mu ale do domu vloupá skupinka zmetků, která mu zabije pejska, roztočí se tím řádně šílený kolotoč smrti, během něhož se nebezpečný Baba Yaga s nikým párat nebude. 

Scénář k prvnímu dílu sepsal Derek Kolstad, který se posléze k úloze scenáristy vrátil i pro druhý (2017) a třetí díl (2019). Příští rok dorazí první filmový spin-off jménem Ballerina, který už má na světě i trailer.

Na službě Primne Video lze také najít překvapivě povedený seriálový prequel jménem Hotel Continental, na který máme i recenzi.