POZOR! Následující článek obsahuje spoilery k filmu John Wick: Kapitola 4!

Že filmová série John Wick, ve které titulárního zabijáka a milovníka psů ztvárnil Keanu Reeves, dostane dohromady pět dílů, víme už několik let. Letos ale premiéroval díl čtvrtý, z jehož závěru bylo víc než evidentní, že Johnova cesta dospěla ke svému konci.

Našemu hrdinovi se sice podařilo očistit své jméno, čímž se zbavil nekonečného přívalu zabijáků Vysokého stolu, kteří mu konstantně šli po krku, ale v rámci toho byl při duelu s Cainem (Donnie Yen) smrtelně raněn. A co si budeme povídat, pokud by celá série skončila zde, byla by to velice vhodná a do jisté míry i uspokojující tečka.

Mnozí fanoušci se proto začali domnívat, že pátý díl tudíž už v plánu není, ale to na konci jara vyvrátil producent Joe Drake, který uvedl, že pětka je v brzkých fázích příprav. A nyní zde máme menší aktualizaci. Zdá se totiž, že scénář k Johnu Wickovi 5 už je ve výrobě. Stejně tak se pracuje na dalších připravovaných spin-offech. 

To vše odhalil na konferenci s investory zmíněný Joe Drake, který prohlásil, že na pátém dílu se začalo opět pracovat v momentě, kdy oficiálně skončila stávka scenáristů.

Otázkou nyní samozřejmě je, co vlastně pátý díl nabídne. Samozřejmě se nabízí ona varianta, že John nakonec svému zranění nepodlehl, v rámci čehož mu nechal Winston (Ian McShane) uspořádat falešný pohřeb, aby si celý svět myslel, že legendární zabiják Baba Yaga je doopravdy po smrti, kdežto pravda by ale byla taková, že John se jen stáhl někam do ústraní, kde ho nikdo nebude rušit. I samotnou interakci mezi Winstonem a Bowery Kingem (Laurence Fishburne) u Johnova hrobu si někteří fanoušci vyložili jako takové pomrknutí, že John by stále mohl být naživu.

Za sebe ale doufám, že tomu tak nebude. Pro Johna to byl možná smutný, ale i tak velice hezký a důstojný konec jeho cesty. A tahat ho z hrobu pro ještě jednu akční jízdu by ve výsledku bylo spíše kontraproduktivní, alespoň tedy s ohledem na nějaké kvalitní vyprávění. Ještě je zde tedy možnost, že John Wick 5 bude jakýmsi prequlem či interquelem, obávám se ale, že tvůrci s ním nakonec budou chtít přímo navázat na čtyřku. 

Podle producenta Basila Iwanyka chtěl i sám Keanu Reeves, aby Johna na konci čtyřky definitivně zabili, nicméně u něho to pramenilo především z neskutečné fyzické a psychické námahy, kterou role obnášela. Po natočení filmu se Reeves, který příští rok oslaví 60. narozeniny, cítil zkrátka a dobře naprosto vyčerpaný, nicméně Iwanyk uvedl, že se takto cítil i po natočení druhého a třetího dílu, vždy pak ale kývl na další kolo.

Až čas ukáže, co nám chystaný pátý díl nabídne. Je také možnost, že pětka se nakonec zaměří na střet mezi Cainem a Akriou (Rina Sawayama), která se v potitulkové scéně čtyřky pokusí slepého zabijáka sprovodit ze světa. Holt se necháme překvapit.

Příští rok se do univerza Johna Wicka vrátíme skrze filmový spin-off Ballerina, ve kterém se v hlavní roli objeví Ana de Armas. Režisér Chad Stahelski také nedávno odhalil, že je v přípravě nejenom další seriál, ale i anime. V zabijáckém světě tudíž ještě nějaký ten čas zůstaneme.