Pokud přijde řeč na legendární animovaný seriál Rick a Morty, tak jedním z jeho zásadních pilířů je zcela bezpochyby Justin Roiland. Nejenže seriál v roce 2013 vytvořil spolu s Danem Harmonem, ale také se stal hlasem obou dvou titulních protagonistů, tedy cáklého vynálezce Ricka Sancheze a jeho vnuka Mortyho. Právě s Roilandem se ale pojí nedávná neveselá zpráva, ze které mnohým fanouškům patrně poklesne srdce.

Vyšlo totiž najevo, že Roiland byl obviněn z domácího násilí v Orange County, v rámci čehož se stanice Adult Swim, která má seriál pod dohledem, rozhodla s tvůrcem zpřetrhat veškeré vazby. Roiland už proto na seriálu pracovat nebude. Ukončení spolupráce včera oznámila Marie Moore, viceprezidentka pro komunikaci Adult Swim. Zmíněné obvinění se týká incidentu z roku 2020 proti neznámé ženě, se kterou Roiland v té době žil a randil.

Samotné obvinění zahrnuje ublížení na zdraví, věznění pod výhružkou, podvod, násilí a klam. Roilanda tak momentálně čeká soud, ovšem zároveň už prohlásil, že se cítí být nevinen. K celé kauze se také vyjádřil jeho právník T. Edward Welbourn, který ve svém prohlášení uvedl následující:

,,Nejenže je Justin nevinný, ale také očekáváme, že tato záležitost bude na cestě k zamítnutí, jakmile okresní státní zastupitelství dokončí metodické přezkoumání důkazů.“

Roiland ovšem není pouze hlasem obou dvou protagonistů, stejně tak namluvil i celou řadu dalších postav, které se v průběhu šesti vydaných řad v seriálu objevily. Každopádně bychom ale měli počítat s tím, že role Ricka a Mortyho budou pro nadcházející sezóny přeobsazeny někým jiným. Kým? To je zatím ve hvězdách. The Hollywood Reporter oznámil, že Roiland bude i nadále uváděn jako spolutvůrce seriálu, nicméně oficiálně bude showrunnerem už jenom Dan Harmon. 

Zatím ještě nevíme, kdy přesně proběhne hlavní soudní proces, ovšem další přípravné jednání by mělo začít 27. 4. 2023. Pokud bude Roiland shledán vinným, hrozí mu až 7 let za mřížemi.

Momentálně je venku šest seriálových řad, přičemž bychom se měli dočkat minimálně tak ještě dalších čtyř. Otázkou ovšem je, zda o ně bude mezi fanoušky vůbec zájem, když Roiland v seriálu končí.