Dnes má premiéru třetí díl seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, který adaptuje události z Druhého věku kouzelné Středozemě J. R. R. Tolkiena. A i přestože reakce od kritiků jsou zatím vcelku pozitivní, u diváků už je to rozporuplnější. Značnou míru kontroverze mezi mnohými fanoušky budí především herecké obsazení, přesněji se některým nelíbí, že postavy jako elf Arondir a trpasličí princezna Disa jsou v seriálu ztvárňovány černošskými herci, protože to nezapadá do loru celého univerza. Jistě, o tomto tématu se dá vést poměrně zajímavá debata, zda je takové vyobrazení postav pro Tolkienův svět vhodné, ale bohužel někteří „fanoušci“ to zahánějí do extrémů.

I přestože seriál lze po třech dílech kritizovat (a chválit) za hodně věcí, mnozí lidé na sociálních sítích se zaměřili primárně na prvky, které jsou v jejich očích „příliš woke“ a politicky korektní, což jim bohatě stačilo k tomu, aby seriálu flákli nejnižší možné hodnocení, aniž by přihlédli k ostatním faktorům, například výprava, kvalita dialogů, atd. Seriál tak čelí nejenom review bombingu, ale bohužel i online rasistickým útokům a nadávkám, které směřují jak k hercům, tak i na samotné tvůrce. Amazon to však začal řešit poměrně nešťastně, například dočasným znemožněním přidávání recenzí na IMDb, což ovšem mělo částečně kontraproduktivní výsledek.

Seriál se ale dočkal podpory od hobití čtveřice, které se na konci Návratu krále uklonili všichni přítomní na Aragornově korunovaci. 

Herec Elijah Wood, představitel Froda Pytlíka, na svém Twitteru zveřejnil fotku, na které stojí po boku Dominica Monaghana (Smíšek) a Billyho Boyda (Pipin), přičemž všichni tři na sobě mají tričko, na němž v elfštině stojí: ,,Všichni jste tu vítáni“. Hned pod nápisem jsou pak v řadě uši různých tvarů a s odlišnými barvami kůže. Ke svým kolegům a kamarádům se následně přidal i Sean Astin (Sam), který se zas místo trička pochlubil čepicí. Oblečení tak pochází z kolekce Dona Marshalla, který na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Obscure Lord of the Rings Facts Guy. 

Seriál taktéž podpořil slavný britský spisovatel a scenárista Neil Gaiman, jehož seriál Sandman nedávno premiéroval na Netflixu. Ten se zas zastal seriálových hobitů (Harfootů), mezi kterými se objevili černošští herci, což některé ,,fanoušky“ taktéž popudilo. Gaiman však na jejich obranu na Twitteru napsal následující:

,,Tolkien popsal Harfooty jako hobity „hnědější kůže“. Takže si myslím, že každý, kdo reptá, je buď rasista, nebo autorova díla zkrátka nečetl. Tolkien neřekl: ,Harfootové strávili na slunci déle než kterýkoli jiný hobit a byli mnohem opálenější.´ Řekl, že jsou „hnědější kůže“.“

Gaiman taktéž reagoval na slova Elona Muska, podle jehož názoru se musí Tolkien kvůli seriálu „obracet v hrobě“. Když byl Gaiman dotázán, co si o názoru nejbohatšího člověka planety myslí, Gaiman odpověděl následovně.

,,Elon Musk za mnou nechodí pro radu, jak selhat v koupi Twitteru, a já za ním nechodím kvůli filmové, televizní nebo literární kritice."

I přestože Prsteny moci zanechávají diváky rozdělenými, má za sebou nejúspěšnější premiéru v historii Amazonu. První dva díly po vydání zhlédlo až 25 milionů diváků, což je pro Amazon jasný rekord ve sledovanosti za první den. Otázkou ovšem je, zda si Amazon tak úžasná čísla udrží v pro následující epizody, protože mnoho diváků si seriál pustilo čistě ze zvědavosti. To se holt necháme překvapit.

Celá první řada bude každopádně zakončena osmým dílem, který bude premiérovat 14. 10. 2022.