Roman Zach a Cyril Dobrý se procházejí po náměstí středověkého města a vedou vážný dialog o studentce, která nezvládá svou moc. Ta mezitím hraje s kamarády jakousi alchymistickou verzi Twisteru a řeší své vlastní problémy. Kolem spěšně pobíhají studenti s knihami, maskéři, kostyméři, architekt. Režisér a scenárista dávají pokyny. Kamera, klapka, akce. Nový seriál ze světa Princezny zakleté v čase se vrací do Airy, města alchymistů. A místo záchrany světa se zaměřuje na osudy mladých učňů alchymistického řemesla. 

V Princezně zakleté v čase tvořila hlavní hereckou trojici Natália Germani, Eliška Křenková a Marek Lambora, kteří tak hráli princeznu, alchymistku a prince. No a teď tu máme úplně nové herecké trio, protože jde o studenty.

Magdalena Müller: Já se jmenuju Ariana, jsem holka ze sirotčince a Archibald si pro mě jednou přijde a odjedeme spolu na Airu.

Veronika Bartáková: Já jsem Jori a jsme sourozenci s Durim a jsem taková hodně podporující kamarádka tady Ariany.

Kryštof Koníček: Já hraju postavu Duriho. Duri je takový lenoch, takový stydlivý, je zamilovaný do Ariany.

V Oberonu, v němž se filmy i seriál odehrávají, je důležitá runová magie. Každá runa má svůj význam, a pokud znáte runovou abecedu, můžete dokonce rozeznat účinky konkrétních kouzel v jednotlivých filmech. Nejdůležitější je však pět základních run, z nichž vycházejí všechny ostatní - prvoruny života, prostoru, času, živlů a smrti. A podle nich jsou také rozděleny jednotlivé obory magie v Aiře, pod které žáci spadají. Tedy až na Arianu, která ještě nesložila přijímací zkoušky.

Kouzla, magie, magie, studenti ve habitech, nepřipomíná vám to něco?

Magdalena: Je to podobný Harrymu Potterovi, že jo, taková fantasy. No a já jako malá milovala Harryho Pottera, takže jsem moc ráda, že můžu kouzlit. Takže prostě se mi splnil sen.

Veronika: Já miluju fantasy a jsem ráda, že jsem se do toho dostala, protože v Česku není tolik příležitostí, abych se dostala do fantasy.

Kryštof: Přesně to, co řekla Verča. To fantasy, to se točí úplně jinak, než jiné filmy a ty kouzla jsou strašně super.

Kromě Romana Zacha jako Archivalda a Cyrila Dobrého jako Mertura se vrátí Sára Korbelová jako alchymistka Lora a Simona „Hába“ Zmllzá jako tajemná a mocná čarodějka Murien.

Magdalena: Všichni jsou mi hrozně sympatický a já jsem hrozně ráda, že jsem je mohla poznat. My jsme natáčeli zatím jenom s Archivaldem a ještě s mistrem Idou.

Veronika: To byla super scéna. Podle mě, je to super s nima natáčet.

Natáčení si ale užívá i Roman Zach.

Roman Zach: Je to nadnesený fantasy svět, v dobových kostýmech, často venku, i když je v tom strašně vedro. I ten jazyk je víc stylizovaný a to je větší zábava, než hrát tu civilku.

Fantasy filmy však často vyžadují kromě krásných kostýmů i náročné použití make-upu či masek, což platí zejména v případě alchymistů. 

Roman Zach: Vychytali jsme třeba nasazování čočky, která mě už šíleně rozčiluje, protože už je to pátý den, ale dřív moje oko bojovalo a moje psychika. Já jsem to nenáviděl, vyplavoval jsem tu čočku, takže jsme ji nasazovali i půl hodiny. Bojovalo se se Zachem, který zlobil. A runy, ty zlobí, protože v tom vedru se furt smývají, ale vychytali jsme to, že z té jedničky, kde jsem seděl v maskérně hodinu, tak už jsme to stáhli na 15 minut, což je pro mě ještě snesitelný, protože já tam dýl nevydržím.

Já to mám rád tyhle příběhy, sám se v tom úplně nevyznám, takže kdybyste se mě zeptali na příběh, tak vám ho úplně neřeknu. Oni jsou blázni, ty dva, co to píšou, a ačkoliv jsem to četl dvakrát, tak se tam ztrácím, ale je to vlastně taková oddechovka. Člověk si rád zahraje v něčem, co není úplně civilka.

Ti dva blázni, co to píšou, tedy scenárista a skladatel Lukáš Daniel Pařík a režisér Petr Kubík, se naštěstí ve svém světě bez problémů vyznají. Díky tomu víme, že se děj bude odehrávat dva roky po druhé Princezně zakleté v čase a že se kromě Airy podíváme na nejrůznější zajímavá místa.

Lukáš Daniel Pařík: My už od prvního dílu zmiňujeme jednu lokaci, a to je ostrov Tirnail, tak tam se podíváme.

Tento ostrov je úzce propojen s historií světa Oberon i s jeho magií. A každý, kdo četl knihu povídek, ví, že je silně spjat s jistou tajemnou čarodějkou v naprosto úžasných havraních šatech. 

Na place mě nejvíce zaujala velikost produkce, respektive její malost. Ve srovnání s druhou Princeznou tam bylo méně lidí.

Petr Kubík: Samozřejmě není na to takový rozpočet. Navíc jsme to u dvojky hodně, přepálili na tom, že jsme to chtěli mít epické. Teď jdeme hodně po příběhu postavy, a to všechno ostatní vidíme tak jako okrajově. Takže neděláme epické bitvy, neděláme velké, široké scény, ale jdeme prostě po pocitech jednotlivce, v tomhle případě Arie.

Seriál vzniká v koprodukci s Primou, takže bude nejdříve na její online službě Prima plus. Poté se objeví v televizním vysílání. Tvorba minisérie však přináší vlastní tvůrčí výzvy.

Lukáš Daniel Pařík: Když jsou čtyři šedesátiminutové díly, tak je to prostě jako dva celovečeráky, dva hodně dlouhý celovečeráky, takže spíš objem toho psaní byl brutální.

Petr Kubík: Vždycky na konci musíš mít nějaký cliffhanger, který to zakončí, aby se lidi nalákal na ten další (díl) a samozřejmě je to delší formát, takže si můžeš dovolit rozepisovat víc oblouky postav a děj musí být jakoby hustější.

Lukáš Daniel Pařík: Každá epizoda, každých 60 minut, musí mít jasně danou strukturu, která se od něčeho odvíjí. Musí mít začátek, krizi, nějaký plotpoint uprostřed a tak dále. Takže na to si třeba dávat pozor.

Nakonec se ze čtyřdílného seriálu stane celovečerní film, který se možná dostane i do zahraniční distribuce. Anglicky mluvící fanoušci původních filmů tak budou ochuzeni o značnou část obsahu.

Petr Kubík: Z 220 minut budeme ten příběh zkracovat na nějakých 100 minut, samozřejmě i začneme později, to znamená, že Ariana už bude na škole, nebo tam celý úvod a tak dál.

Vybudovat věrohodný fantasy svět na filmovém plátně není snadný úkol. Výrazně tomu ale napomáhají komparzisté, kterých bylo také dostatek. Nejvíce mě pobavil pán, který během jednoho obrazu prožil kompletní pivní dějový oblouk. To je možné i přes omezený rozpočet díky kampani na Startovači, takže ano, tyhle lidi nikdo neplatí, naopak, zaplatili si za to, že zde mohou být. Ale z vlastní zkušenosti z natáčení druhého filmu vám mohu říct, že ten zážitek za to rozhodně stojí.

Pokud byste si také chtěli vyzkoušet roli komparzisty v této sérii, stále máte příležitost, protože kampaň na Startovači stále probíhá a další velké natáčení s komparzisty se uskuteční na konci prázdnin.

Dva filmy, dvě knihy a spousta dalších nápadů. To, co v současné době vzniká v kulisách středověkého městečka v pražském Barrandově, je další příjemnou změnou oproti tradičním místním filmům a seriálům. Jsem rád, že se seriál zaměřuje na studenty, protože si myslím, že má šanci oslovit větší publikum než druhý film. Také mě těší, že se vracíme do Airy, protože ta byla pro mě ve druhém filmu to nezajímavější, takže jsem zvědav, jaká další magická tajemství tohle město alchymistů ve Zrození alchymistky vyjeví.