Fanoušci stále (ne)trpělivě čekají na další knižní díl slavné fantasy ságy Píseň ledu a ohně od G. R. R. Martina, ze které vzešel seriál Hra o trůny (2011). Od vydání posledního titulu, tedy Tanec s draky, už však uplynulo celé jedno desetiletí, mnozí fandové se tak s jistou mírou frustrace už začínají smiřovat s tím, že Martin možná ještě stihne vydat slibované Vichry zimy, ale díl A Dream of Spring (Sen o jaru) už možná bude muset dopsat někdo jiný.

Jak to ale s Vichry vypadá momentálně? Inu, v rozhovoru pro Bangcast Martin nedávno uvedl, že už napsal 1100 stránek. A podle informací z minulého roku by jich dohromady mělo být asi 1500. Což by znělo za normálních okolností vcelku slibně, problém je však ten, že stejný počet stran Martin uvedl v prosinci roku 2022 během Late Show Stephena Colberta. 

Je ale samozřejmě možné, že v rámci onoho roku se Martin snažil jednotlivé pasáže krátit a přepracovávat, aby byly kvalitnější, ale kdo ví. Martin každopádně uvedl následující:

,,Hlavní věc, kterou momentálně píšu, je samozřejmě pořád to samé... Přál bych si, abych mohl psát tak rychle jako Bernard Cornwell [autor knižní série Saské kroniky], ale s tímhle zatraceným románem nabírám už dvanáctileté zpoždění a mořím se s ním.

,,Mám už napsaných asi 1100 stránek, ale stále mi zbývají ještě stovky dalších. Z nějakého důvodu je to opravdu obrovitánská kniha. Možná jsem měl začít psát menší knihy, když jsem s tím začal, ale je to náročné. Toto je ta hlavní věc, která dominuje většině mého pracovního života.“

Jelikož seriálová adaptace má pravděpodobně jednu z nejvíce nenáviděných finálních sezón v historii, mnozí fanoušci by si rádi spravili chuť skutečným zakončením, jež vzejde z Martinova pera. Zda se ho ale někdy opravdu dočkají, je ve hvězdách. Mezi fanoušky tak panuje častý názor, že pětasedmdesátiletý Martin pravděpodobně stihne dokončit Vichry zimy, ale Sen o jaru už bude muset dopsat někdo jiný. 

Martin se totiž kromě psaní dalšího dílu své slavné fantasy ságy věnuje i dalším projektům, které z jeho univerza vycházejí. S HBO spolupracuje na několika chystaných spin-offech Hry o trůny, mezi kterými je například adaptace Příběhů Dunka a Egga.

Podílel se i na tvorbě seriálu Rod Draka (2022), který by se měl příští rok vrátit s druhou řadu, stejně tak nějaký čas trávil vytvářením pozadí historie a světa úspěšné hry Elden Ring