Minulý týden konečně premiéroval dlouho očekávaný animák Super Mario Bros. ve filmu, v němž mohli diváci sledovat dobrodružství nejslavnějšího videoherního instalatéra. A kina vyloženě explodovala.

Po svém zahajovacím víkendu snímek vydělal pouze pro domácí box office parádních 146,3 milionů dolarů, ovšem pozor, je nutné připomenout, že film se v amerických kinech promítá už od minulé středy. Když tedy k výsledku za víkend připočteme i tržby ze všedních dnů, tak dohromady Mario pro domácí box office vydělal neuvěřitelných 204,6 milionů. Od pandemie koronaviru se tak jedná o čtvrtý film, kterému se podařilo takto rychle překonat v domácím box officu dvousetmilionovou hranici, mezi další tituly pak ještě patří marvelovky Spider-Man: Bez domova (2021), Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) a Black Panther: Wakanda Forever (2022). Pokud bychom ještě přihlédly pouze k tržbám za víkend (tedy oněch 146 milionů), tak Mario měl druhý nejlepší otvírák ze všech animovaných filmů, prvenství si v tomto ohledu drží i nadále Úžasňákovi 2 (182 milionů). A to jsme stále teprve u domácího box officu!

Celosvětově má už Mario na kontě fenomenálních 377,6 milionů dolarů. To z něho dělá již šestou nejvýdělečnější filmovou adaptaci videohry v historii. Aby se mohl stát první, bude muset překovat filmový Warcraft (2016), který sedí na 439 milionech. A to by měl zvládnou levou zadní. Vlastně co si budeme povídat, Mario má s takovými tržbami opravdu reálnou šanci na to, aby se stal prvním snímkem roku 2023, který překoná miliardovou hranici. V následujících týdnech proto můžeme očekávat, že Mario překoná nejenom Warcraft, ale i třetího Ant-Mana, který má momentálně 473 milionů. A pokud jste náhodou ještě neviděli naši recenzi, pustit si ji můžete níže. 

A nyní k něčemu smutnějšímu, respektive k něčemu, co bolí. Hodně bolí. A tím jsou tržby skvělé fantasy podívané Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Po minulém víkendu totiž snímek pouze pro domácí box office vydělal jen 14,5 milionů dolarů, což je od minulého týdne pokles o více než 60%. Dokonce i čtvrtý John Wick, který je v kinech o týden déle, vydělal o sto tisíc dolarů více, což je po vcelku nadějně vyhlížejícím startu neuvěřitelná škoda.

Celosvětově má Dungeons & Dragons na kontě 124 milionů, čímž stále ještě nepřekonal svůj původní rozpočet, který činí 150 milionů. Snímek tak se vší pravděpodobností žádným velkým komerčním úspěchem nebude, tudíž sny o tom, že bychom se dočkali pokračování, případně nějakého filmového spin-offu, se začínají rozplývat. Stále je zde ale ještě naděje, že se dočkáme seriálového pokračování, ale raději ještě nepředbíhejme.

Dále v kinech minulý týden premiéroval nový film Bena Afflecka jménem Air: Zrození legendy, který zatím vydělal něco přes 30 milionů. Výše zmíněný John Wick 4 má celkově na kontě 269 milionů, z čehož může být studio Lionsgate rozhodně spokojené. 

A na co do kina tento týden? Pokud jste fanoušci Brama Stokera a Nica Cage, tak je pro vás volba jasná. Ve čtvrtek, tedy 13. 4. 2023, u nás bude premiérovat hororová komedie Renfield, v níž si Cage zahraje strašlivého hraběte Drákulu. Hlavním hrdinou se ale stane jeho sluha Renfield (Nicholas Hoult), který se bude snažit vymanit z jeho dlouholetého sevření. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.