Byl to den jako každý jiný. Když tu najedou se z ničeho nic na twitterovém účtu režiséra Zacka Snydera objevilo krátké video, které fanoušky SnyderVerse zvedlo ze židlí. Podívat se na něj můžete níže.

Video je ovšem řádně tajemné, zazní v něm hlas slavného DC padoucha Darkseida, který diváky nabádá, aby si zapamatovali datum od 28. do 30. dubna. Zatím se ale můžeme pouze dohadovat o tom, co přesně to bude znamenat. Že by nějaká velká novinka ohledně SnyderVerse?

Pro připomenutí, po úspěchu filmu Muž z oceli (2013), ve kterém se Henry Cavill poprvé objevil v roli Supermana, dostal Snyder klíčky k celému DCEU. Nicméně poté, co film Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) úplně nenaplnil očekávání, uvízla Liga spravedlnosti (2017) ve vývojovém pekle. Snyder poté musel kvůli rodinným záležitostem od projektu odstoupit, přičemž ho nahradil Joss Whedon, který však ve scénáři provedl velké změny. Výsledkem byl snímek, který mnozí fanoušci zavrhují do horoucích pekel.

Ovšem v roce 2021 nakonec společnost Warner Bros. vydala Snyderovu režisérskou verzi, která se dočkala mnohem vřelejších reakcí. 

To dalo fanouškům naději, že Snyder se opět chopí kormidla nad celým DCEU, aby se mohlo ono filmové univerzum i nadále rozšiřovat. Ale jak víme, k ničemu takovému nedošlo. Warner Bros. Discovery jmenovalo novými šéfy DC Films Jamese Gunna a Petera Safrana, kteří hodlají univerzum restartovat skrze jejich chystané DCU. Navíc ještě před příchodem obou filmařů vyšlo najevo, že výše zmíněná společnost se od SnyderVerse distancovala. Nyní ale máme na světě ono tajemné video.

Co to tedy může znamenat? Inu, pokud bychom byli hodně (OPRAVDU HODNĚ) optimističtí, tak se nabízí možnost, že Gunn a Safran Snyderovi dovolili, aby dokončil svůj sen o vytvoření crossover trilogie, jež by se zaměřila na zmíněného záporáka Darkseida, mocného dobyvatele, který má za sebou nejeden zpustošený svět. Nutno totiž připomenout, že existuje takzvané DC Elseworlds, tedy divize DC, do níž nebudou patřit projekty z DCU, protože budou existovat ve svém vlastním univerzu. Do Elsewords tak například patří jak Joker (2019) od Todda Phillipse, tak i Batman (2022) od Matta Reevese. Je snad možné, že se v něm nakonec najde místo i pro Snydera? 

Snyder by tak mohl dokončit svůj příběh, aniž by narušoval nadcházející rozsáhlé univerzum, které se Gunn a Safran v současné době snaží vybudovat. Ale uvidíme, je rozhodně možné, že z toho nakonec vyleze něco úplně jiného. Například je možnost, že Snyder v onen čas jen oznámí nějakou novou komiksovou sérii, případně svou účast na budovaném DCU. Na konečnou odpověď si tudíž budeme muset počkat až do konce příštího měsíce.

Co by mohlo video znamenat podle vás?