Legendární režisér Francis Ford Coppola se chystá učinit svůj velkolepý comeback. A to skrze připravovanou epickou sci-fi podívanou jménem Megalopolis, která nabrala na palubu herecká esa jako Adam Driver, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Jon Voight, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman a Dustin Hoffman. Režisér financuje film výhradně ze svých vlastních peněz, které získal prodejem vinic v severním regionu Kalifornie. Takže zde máme slavného tvůrce Kmotra, který točí sci-fi velkolepých rozměrů, v níž se má objevit celá řada talentovaných herců. To snad ani nemůže skončit špatně, ne?

Inu, bohužel to zatím zas až tak nadějně nevypadá, protože snímek se údajně začal vážně potýkat se svou produkcí. V první řadě dal údajně Coppola minulý měsíc padáka celému oddělení vizuálních efektů, což mělo za následek i odchod lidí z oblasti art departmentu. Coppola navíc k výrobě filmu využívá technologii Volume, která byla například využita při natáčení Mandaloriana, ovšem kvůli nezkušenosti režiséra se žánrem sci-fi se ukázala být pro výrobu snímku vcelku problematická. 

Samotný rozpočet by měl činit 120 milionů dolarů, ale kvůli malérům s výše zmíněnou technologií údajně nebezpečně roste. Tvůrci se proto budou patrně muset uchýlit ke green screenu, aby ušetřili, nicméně něco takového Coppolovi patrně moc nevoní. Taktéž je nutné zmínit, že samotné natáčení je údajně jaksepatří chaotické a nesmírně frustrující, tudíž vyvstala otázka, zda vůbec bude třiaosmdesátiletý režisér schopný snímek vůbec dokončit. Film by měl být v polovině natáčecího plánu, ale zda se mu podaří dostat se až na jeho konec, je zatím ve hvězdách.

K celé zapeklité situaci se ale nedávno vyjádřil i sám Coppola, podle kterého jsou veškeré tyto zprávy přehnané a filmu se daří skvěle. Pro server Deadline tak prohlásil následující:

,,Nikdy jsem nepracoval na filmu, kde bych byl tak nadšený z hereckého obsazení. Jsem nesmírně šťastný ze vzhledem filmu, jedeme podle plánu. Tyto zprávy nikdy nezmíní, z jakých to mají zdrojů. A já jim říkám: ,Cha cha, jen počkejte a uvidíte.´ Je to totiž krásný film především proto, že obsazení je tak skvělé…

,,Takže pokud jedeme podle plánu, mám radost z herců a ze vzhledu filmu, tak nevím, o čem tady někdo mluví.“

Režisérova slova taktéž podpořil i Adam Driver, který by ve filmu měl ztvárnit jednu z primárních rolí. Ten nedávno prohlásil následující:

,,Rád bych stručně reagoval na článek od The Hollywood Reporter publikovaný v pondělí 9. ledna. Všechno je tu v pohodě! Nemám zdání, o jakém placu tu mluvíte. Zúčastnil jsem se natáčení, která byla chaotická, ale tohle má od nich daleko.“

Driver následně chválil Coppolovy režisérské dovednosti a jeho vedení herců, dále uvedl, že odchod lidí z oddělení speciálních efektů je jen součástí jedinečného tvůrčího procesu za filmem. Tudíž i když neexistuje způsob, jak s jistotou vědět, co se děje v zákulisí, naprostá důvěra Drivera v produkci by měla zmírnit určité obavy o budoucnost filmu. Tedy snad. 

Megalopolis by měl být každopádně milostným příběhem o architektovi, který v blízké budoucnosti dostane za úkol přestavět katastrofou zdevastovaný New York (údajně v podobě starověkého Říma). Následně se ale zaplete do různorodých politických intrik a zakázané lásky. Snímek by měl silně vycházet ze slavné sci-fi Metropolis, kterou v roce 1927 natočil Fritz Lang.

Necháme se každopádně překvapit, zda Coppolův snímek vůbec někdy spatří světlo světa. Režisérova a Driverova slova sice mohou být jistou útěchou, ale i tak se nabízí otázka, zda si oscarový filmař neukousl příliš velké sousto.

Je nutné ale připomenout, že něco podobného se dělo také při natáčení jeho legendárního filmu Apokalypsa z roku 1979. I u ní bylo samotné natáčení poměrně dost chaotické a šílené, nicméně nakonec se z ní stal jeden z nejslavnějších filmů všech dob, který byl ze všech koutů blahořečen. Tak se necháme překvapit, zda si Coppola poradí také se svou připravovanou sci-fi podívanou.