Práva na vydávání Star Wars literatury (včetně komiksů) v naší zemi drží nakladatelství Egmont. Poté, co Star Wars koupilo Disney, všechny knihy vydané před novou filmovou trilogii byly označeny jako „Legendy“. Tak se označují příběhy, které se v předaleké galaxii "nestaly", zatímco kánon označuje knihy, které se skutečně staly. Právě kánon tvořila v posledních letech většina vydaných knih, zatímco legendy ostrouhaly. Snad s výjimkou nového vydání trilogie Darth Bana.

Jedním z nejoceňovanějších autorů legend je Timothy Zahn, který svojí trilogií o modrém velkoadmirálovi Thrawnovi změnil směřování knižních pokračování. V angličtině dostává nové vydání pod hlavičkou kolekce The Essential Legends Collection. U nás sice nevychází zmíněná série, ale dualogie Ruka Thrawnova čítající: Star Wars - Vize budoucnosti a Star Wars - Přízrak minulosti ano. Odehrává se několik let po zmíněné trilogii.

Zajímavé je, že příprava těchto knih nebyla výrazně propagována na žádných sociálních sítích. Tedy alespoň co jsme byli v redakci schopni zaznamenat. Prostě se objevily na stránkách nakladatelství. Na jednu stranu mi to přijde trochu škoda, protože u nás je pořád spousta fanoušků (včetně mě), kteří nedají na starý kánon (tzn. legendy) za žádnou cenu dopustit.

Knihy v novém vydání budou mít větší formát. Podle většího počtu stránek oproti jejich starším protějškům můžeme logicky usuzovat, že i font nabere větších rozměrů a už nebudeme muset louskat takové blechy. Tedy ti, co mají možnost starší vydání vlastnit, protože už je dávno rozebrané do posledního kousku. O to atraktivnější se opětovné vydání jeví.

A co se bude ve Star Wars dít dále? Před pár dny jsme se dočkali vydání kánonických knih Pokrevní linie a Star Wars - Vrcholná Republika Světlo rytířů Jedi. Není nereálné předpokládat, že do série Vrcholné Republiky budou české knihy přibývat. Vedení Egmontu se však o budoucích plánech vyjadřuje velmi kuse. Jedno z posledních vyjádření ohledně legend bylo před rokem na jejich facebookovém profilu:

DOBRÝ DEN, DATUM VYDÁNÍ KNIHY THRAWN VELEZRADA JE PLÁNOVÁNO NA 31.8.2020. O DOTISCÍCH SÉRIE X-WING UVAŽUJEME, ALE ASI BYCHOM JE NEVYDALI VŠECHNY NARÁZ, SPÍŠ BYCHOM JE VYDÁVALI POSTUPNĚ A NE DŘÍVE NEŽ NA PODZIM TOHOTO ROKU. STANISLAV KADLEC, ŠÉFREDAKTOR EGMONT

EGMONT ČR - NAKLADATELSTVÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ

Znamená to tedy, že Egmont stále plánuje znovu vydat sérii X-wing stejně jako nakladatelé v Americe? Ne nezbytně. Rok je dlouhá doba a veškeré plány se mohly změnit, a i když jsou v Egmontu nadšenci, prostě není v jejich sílách vydat cokoliv si zamanou. Naděje však stále existuje.

Kdybyste měli možnost navrhnout Egmontu libovolnou knihu starého kánonu, kterou by museli vydat, jaká by to byla? Podělte se s námi v komentářích.