S českým vydáním Star Wars knih pro dospělé, které mají ve Spojených státech a ve Velké Británii na starosti odnože společnosti Penguin Random House, je to v posledních letech těžké. Zatímco komiksů vydává Egmont stále více, v oblasti knih tu máme pouze romány od Timothyho Zahna zaměřené na velkoadmirála Thrawna, přestože v zahraničí vychází každý rok hned několik Star Wars titulů. Nyní se však konečně zdá, že by se do budoucna mohla situace zlepšit, jelikož 15. 7. 2021 u nás Egmont vydá knihu Star Wars: Vrcholná Republika: Světlo rytířů Jedi, která v originále vyšla teprve na začátku tohoto roku pod názvem Star Wars: The High Republic: Light of the Jedi.

Série známá jako The High Republic představuje rozsáhlý multimediální projekt skupiny Lucasfilm Publishing, spadající pod společnost Lucasfilm, a čítá řadu knih pro dospělé i pro mladší čtenáře, stejně jako komiksy. Cílem je představit dosud nezmapovanou éru Star Wars, zasazenou do doby zhruba 200 let před událostmi filmové ságy. Sithové jsou považováni za dávno vyhynulé, řád Jedi je na vrcholu a Republika zažívá zlatý věk a období expanze po celé galaxii. Přesto čeká Jedie střet s nebezpečnými protivníky, kteří hodlají tuto éru prosperity ohrozit a narušit.

Kvůli kombinaci mnoha faktorů nemá tato série vždy příliš dobrou pověst a čelí automaticky mnoha předsudkům. Mezi tyto faktory patří například místy nezvládnutý marketing, kontroverzní jednání několika spolupracovníků na celém projektu na sociálních sítích, či šíření mylných a zavádějících informací provozovateli pochybných YouTube kanálů, kteří nově vydané knihy a komiksy rádi soudí, aniž by je četli, nebo kteří chybně vykládají různé reálie světa Star Wars. Situaci nepomáhá ani fakt, že si někteří čitatelé kdo ví proč vsugerovali, že je The High Republic dítětem nepopulární ředitelky Lucasfilmu Kathleen Kennedy, což je sice hezká, ale také naprosto zcestná představa.

Kniha Light of the Jedi, první titul pod značkou The High Republic, který se objevil na trhu, je však v angličtině velmi povedené čtení. Autor Charles Soule zde představuje řadu zajímavých postav i událostí, které jsou důležité nejen pro děj samotné knihy, ale i ostatní příběhy Vrcholné Republiky, jak se toto období nyní oficiálně nazývá v češtině.

Světlo rytířů Jedi zároveň představuje ideální vstupní bod do celé série Vrcholné Republiky, a to díky stavbě příběhu a popisovaným událostem. Snad se tedy nejedná o ojedinělý případ a postupem času se českého překladu dočkají i další knihy. Zatím jich však ani v angličtině příliš nevyšlo. V únoru se na trhu objevila pouze young adult kniha Star Wars: The High Republic: Into the Dark, která se na náš vkus nepovedla tak, jako Světlo rytířů Jedi, přestože ji má na svědomí Claudia Gray, patřící mezi nejúspěšnější a nejoceňovanější autory Star Wars knih.

Přečtěte si také: První trailer série The Acolyte láká na mysteriózní thriller v kulisách Star Wars

Na konci června bude následovat Star Wars: The High Republic: The Rising Storm od Cavana Scotta, přímé pokračování Světla rytířů Jedi, a celkově Lucasfilm Publishing chystá na následující roky celkem tři fáze příběhů z období Vrcholné Republiky. Knihy a komiksy, které dosud vyšly a které se objeví v dalších měsících, jsou součástí první fáze, taktéž nazvané Light of the Jedi (Světlo rytířů Jedi).

Egmont nabídne českým čtenářům i další možnost zjistit, proč je již zmíněná Claudia Gray tolik populární autorka. V minulosti jsme tu měli její fantastickou knihu Star Wars: Ztracené hvězdy a 15. 7. 2021, tedy ve stejný den, kdy vychází Vrcholná Republika: Světlo rytířů Jedi, se u nás objeví titul Star Wars: Pokrevní linie. Tato kniha vyšla v originále v roce 2016 pod názvem Star Wars: Bloodline a Claudia Gray jejím prostřednictvím přibližuje politiku Nové republiky nedlouho před událostmi sequelové filmové trilogie a působení princezny Leiy v novorepublikovém senátu.

Možná si říkáte, že první filmová epizoda, Skrytá hrozba, jednou provždy prokázala, že politikaření v předaleké galaxii je nezáživná nuda. Pokrevní linie však dokazuje, že i politika světa Star Wars může být zajímavá a poutavá, o což se zasluhuje nejen princezna, potažmo senátorka Leia, ale i postava opozičního senátora Ransolma Casterfa. Oba rozehrávají nebezpečnou a minulostí potřísněnou politickou hru, stejně jako svérázný příběh, který mimo jiné popisuje počátky Odboje i Prvního řádu a v mnoha ohledech nabízí více kontextu v souvislosti s příběhem filmu Síla se probouzí.

V létě se tedy dočkáme českého překladu dvou kvalitních Star Wars knih, které samozřejmě zcela spadají do stávajícího kánonu, takže nezbývá než doufat, že další budou následovat a nezůstane jen u těchto dvou kousků a dalších titulů s Thrawnem. Rozhodně je totiž z čeho vybírat, v tuto chvíli platí, že v rámci Star Wars kánonu je povedených knih pro dospělé mnohem více než těch méně podařených.

Autoři jako Alexander Freed, Delilah S. Dawson, Cavan Scott a samozřejmě Timothy Zahn a Claudia Gray napsali již řadu knih, které by příznivci Star Wars neměli minout, snad je tedy nadcházející české vydání Světla rytířů Jedi a Pokrevní linie náznakem změn k lepšímu a šance nabídnout českým čtenářům větší množství kanonických Star War titulů, než jaké bylo k dispozici doposud.