Pro některé fanoušky jsou příběhy označované jako legendy pořád to nejlepší, co bylo ve světě Star Wars kdy vytvořeno. Není se čemu divit, když tyto události byly to jediné, co po dobu více než 15 let překlenovalo prázdnotu mezi Návratem Jediho a Skrytou hrozbou. Přestože se nyní Disney ubírá jinou cestou, pro mnoho fanoušků tyto příběhy ztělesňují esenci Hvězdných válek. Lucasfilm tento rok oslavuje 50. výročí Star Wars a americké nakladatelství Del Rey se taktéž rozhodlo připravit si pro nás menší překvapení. Vyrukovalo s novou edicí Star Wars Essential Legends Collection, která v lepší kvalitě znovu vydá stěžejní knihy z legend.

První část tohoto projektu jsme popisovali v předchozím článku. Přichází Heir to the Empire (Dědic impéria) od Timothyho Zahna, Darth Bane: Path of Destruction (Darth Bane: Cesta zkázy) od Drewa Karpyshyna a Shatterpoint (Štěpný bod) od Matthewa Stovera. A nová audiokniha Shatterpoint.

Nakladatelství Del Rey vydá další knihy a pokračuje tím v uzavírání sérií. První dvě knihy Dark Force Rising (Temná síla na vzestupu)The Last Command (Poslední rozkaz) od Timothyho Zahna. Tak uzavírají původní Thrawnovu trilogii. Dále tu máme prostřední díl trilogie Darth Bane: The Rule of Two (Darth Bane: Pravidlo dvou) od Drewa Karpyshyna.

Poslední knihou na seznamu je Rogue Squadron (Eskadra Rogue) od Michaela A. Stackpoleho. Jedná se o první knihu z desetidílné série Star Wars: X-Wing, která vyšla i u nás. Tato kniha také dostane nezkrácenou audioknihu načtenou Marcem Thompsonem. Je to opravdu rozsáhlá série a vydat ji celou bude jistě vyžadovat velké náklady. Důvod proč Disney oprašuje tuto sérii, se může skrývat v připravovaném seriálu Star Wars: Rangers of the New Republic, o kterém padlo, že se bude touto sérií inspirovat. Proto možná doufají, že knihy si budou chtít koupit i fanoušci seriálu, a nikoliv pouze fanoušci legend.

Knihy a audioknihu si bude možné objednat ze zahraničí od 7. 9. Tato edice by se měla zase rozrůst na jaře 2022.